Fostul presedinte al CA al furnizorului de energie electrica cu sediul in Cluj, Cristian Ocnasu, a fost inlocuit din functie. Explicatia oficiala a angajatilor biroului de relatii publice al Electrica Bucuresti este faptul ca Ocnasu nu mai este salariat al Electrica.

In aceste conditii, conducerea companiei-mama l-a inlocuit cu Catalin-Dan Stancu, director adjunct al Directiei de Privatizare a Electrica SA.

„Domnul Cristian Ocnasu a fost inlocuit din functia de presedinte al Electrica Transilvania Nord in urma incetarii calitatii de salariat a acestuia in cadrul Electrica SA”, a explicat Bogdan Buciu, purtator de cuvant al furnizorului de energie electrica. Buciu nu a dorit sa ofere informatii suplimentare privind motivul plecarii lui Ocnasu din cadrul Electrica.

Fostul presedinte al CA al ETN a ocupat, in acelasi timp, si functia de director de Resurse Umane la Electrica SA, in vreme ce actualul presedinte al CA ocupa si functia de director adjunct al departamentului de privatizare. Statutul Electrica obliga conducerea furnizorului national de energie electrica sa impuna membri in consiliile de administratie ale filialelor, inclusiv presedintele CA.

Procurorii anticoruptie nu au putut proba conexiunile fostului director adjunct al departamentului de privatizare al Electrica, Cristian Ocnasu, cu scandalul in care fosta conducere a companiei este acuzata de mita.

Amintim ca procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie au dispus arestarea mai multor persoane cu functii de raspundere in Electrica SA si in filiala Electrica Banat, dupa ce au descoperit o filiera prin care filialele au vandut produse electrice contrafacute, cu girul conducerii bucurestene.

Directorul ETN, Emil Merdan, nu a putut fi contactat ieri, iar persoanele abilitate sa furnizeze informatii presei erau plecate in concediu. Ocnasu a ocupat functia de presedinte al CA Electrica Nord inca din 2002.

Electrica Nord este o companie cu personalitate juridica, organizata ca societate pe actiuni, care distribuie si furnizeaza energie electrica pentru 1,1 milioane de clienti din judetele Cluj, Bihor, Maramures, Satu Mare, Salaj si Bistrita Nasaud, bazandu-se pe o experienta de 100 de ani in domeniu.

ETN are sediul in Cluj-Napoca si isi desfasoara activitatea pe o arie de 34.160 de kilometri patrati, prin intermediul celor sase sucursale de distributie. De asemenea, ETN raspunde de functionarea instalatiilor energetice proprii. Organul de conducere a filialei este Adunarea Generala a Actionarilor, care decide asupra activitatii si asupra politicii ei economice si de afaceri.

Administrarea societatii este asigurata de un consiliu de profil. Electrica Nord functioneaza, in actuala structura, din decembrie 2001, in conformitate cu Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1342/2001. Ca urmare a acestei reorganizari, noua filiala are in componenta cele sase subunitati denumite sucursale de distributie si de furnizare a energiei electrice.

Din 2005, filiala de nord si sucursala Cluj s-au despartit. Filiala si-a mutat sediul de pe strada Memorandumului (unde a ramas doar sucursala), pe strada Ilie Macelaru din Cluj-Napoca. ETN a avut, in 2004, o cifra de afaceri de 986 de milioane de lei si un profit net de 818.000 de lei. Electrica Nord dispunea de 2300 de angajati.