Nu trece zi in care posturile de radio sau de televiziune sa nu ne anunte ca ne asteptam, din nou, la ambuteiaje in drumul catre litoral. Ca sa treci Carpatii, din Cluj, ai variantele Valea Oltului si Valea Prahovei, si asta pentru ca autostrazile Bors-Brasov si Brasov-Bucuresti exista, dupa caz, la nivel incipient sau teoretic.

Ziua, pe ambele rute care tranziteaza muntii, e o aglomeratie groaznica. In plus, pe Valea Prahovei se executa lucrari, iar blocajele constante, provocate de semnalizari, produc cozi consistente. Varianta mersului noaptea mai reduce din rularea, cu viteza melcului, in spatele camioanelor, dar nu o exclude.

Asa-zisa autostrada Pitesti-Bucuresti se afla in modernizare, iar traseul prin Valea Prahovei catre Capitala nu e nici el floare la ureche. Daca vrei sa ocolesti Bucurestiul pentru a intra pe Autostrada Soarelui, dai de niste centuri execrabile, asezonate cu miros de groapa de gunoi de Glina. Autostrada catre Constanta e construita pe numai vreo 100 de kilometri, si aceia fara urma de benzinarii.

In zona Cernavoda se circula prost pentru ca se refac drumurile, iar drumul de la Constanta la Eforie Sud e intesat "prin traditie", pentru ca nu dispune de benzi suficiente.

La mitingul aviatic organizat la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", cozile formate din autovehicule s-au intins pe cativa kilometri, cu toate ca autoritatile s-au laudat ca vor disloca efective importante de politisti, jandarmi si forte speciale. In consecinta, pentru a casca ochii la aparatele de zburat, virtualii spectatori au fost nevoiti sa inconjoare obiectivul cu soarele-n cap.

Bijuteriile contrafacute ale Marii Negre

Statiunea Mamaia nu mai e de mult "perla litoralului", asa cum au botezat-o unii, probabil cu un simt al umorului mai dezvoltat. Hat in fata fantanii arteziene troneaza un imens panou prin care primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, informeaza turistii ca, fiindca s-a desfiintat taxa de bariera, din ordinul prefectului, nu mai poate asigura paza si curatenia in statiune.

De altfel, aceste anunturi, febletea primarului constantean, sunt raspandite in mai toata Mamaia. La inceput de varf de sezon, adica in 2 august, turistii care voiau sa vada Mamaia de sus au petrecut un sejur prelungit la inaltime, pana s-a dat drumul la curentul electric. Nici plaja nu arata prea bine, iar turistii s-au plans ca vacarmul din statiune nu i-a prea incantat.

Dupa miezul noptii, in ditamai statiunea functioneaza numai trei cluburi. Cel mai mare este Megalos, unde nota de plata este un accesoriu inexistent, iar restul la consumatie ti se da in functie de chelnerite. Clubul este prevazut cu o toaleta mizerabila. Statiunea tineretului, Costinesti, se prezinta, in acest an, catastrofal.

Traditia ultimilor ani e pastrata, ba chiar amplificata: 5-6 cluburi de manele live sau pe CD, miros de hamsii cat cuprinde, bazaruri cu produse aduse cu vaporul, masini de aprovizionare sau de "fitosi" care se preumbla pe alei, saci de dat cu pumnul intesate de gura-casca.

In Costinesti, durerea de dinti e interzisa

Si aici ai parte de panouri amplasate de autoritati. De data aceasta, ele iti arata ce mari inundatii au fost in septembrie anul trecut, sugerand, prin comparatie, ce bine e acum. Amplasat la comanda ministrului Mediului, Sulfina Barbu, digul e finalizat numai pe jumatate, pentru ca, daca inaintezi catre sfarsitul falezei, te impiedici de bolovani aruncati care incotro.

Obeliscul, refacut pe un alt amplasament, e deja intesat de graffiti. Totusi, ceva s-a facut, pentru ca acum exista un canal navigabil intre lac si mare. In schimb, balta din Costinesti e plina de alge si de mizerie. Daca vrei sa faci plaja, te impiedici pe tot locul de gunoaie, deoarece cosurile sunt minuscule, iar romanii nu sunt tocmai prieteni ai curateniei.

Plaja e plina de bolovani, ai caror colturi te mai "mangaie" din cand in cand. Apa marii e mizerabila, plina cu meduze si cu viermi care te pisca, iar pe jos e plin de pietre. Nu va sugeram sa patiti ceva in Costinesti.

Nu de alta, dar nu exista punct sanitar pe plaja, iar primul spital se afla la Eforie! Nici durerile de dinti nu sunt indicate in perioada sejurului, pentru ca stomatologul de urgenta da pe la cabinet numai cand are chef.

Sa va luati bani destui pentru ca bancomatul BCR se blocheaza in fiecare dupa-amiaza, iar cel de la BRD sta nefunctional cate 2-3 zile la rand! In schimb, cel de la "Forum" e destul de accesibil. Nu de alta, dar hotelul nu mai musteste de mult de turisti, degradandu-se pe vara ce trece.

Zilele bune se pare ca au trecut si pentru discoteca Vox Maris, odinioara cea mai "tare" de pe litoral, frecventata acum de maximum 100 de clienti pe noapte.

Vama, o poveste veche

Ceva mai bine sta Neptunul, cel putin din punctul de vedere al plajelor. In schimbul unei taxe de 15-20 de lei, beneficiezi de sezlong, masa, umbrela. In plus, chelnerul iti poate servi masa pe plaja, beneficiezi de sector de fitness in aer liber si de parc de joaca pentru copii. Apa e curata, nisipul fin, iar forfota din alte statiuni lipseste.

In schimb, te mai trezesti cu cate un fotograf care vrea sa te "traga in chip" cu cate un caine sau cu cate un megafon care anunta concerte de manele, combinate cu umorul de doi lei al unor "dinozauri" in domeniu, numiti cu indulgenta actori de comedie. Vama Veche s-a indepartat, si ea, de spiritul sau initial.

Amatorii de Vama ocolesc acum, cat se poate, perioada festivalului "Stufstock", cand, sub pretextul conservarii arealului, se revarsa peste satul de la granita cu Bulgaria zeci de mii de amatori de concerte, lasand in urma lor prapad (a se citi mizerie cat cuprinde).

De altfel, coordonatorul festivalului, jurnalistul Mircea Toma, a anuntat ca festivalul nu mai are nimic cu campania "Salvati Vama Veche".