Muresenii sunt mari consumatori de TV si Internet. Parintii raman uimiti cand isi aud odraslele, care nu au trecut inca de 6 ani, cum fac uz de limbajul vulgar auzit in talk-showuri. Parerea psihologilor: "Cel mai bun instrument de manipulare".

Muresenii sunt mari consumatori de TV si Internet. Parintii raman uimiti cand isi aud odraslele, care nu au trecut inca de 6 ani, cum fac uz de limbajul vulgar auzit in talk-showuri. Parerea psihologilor: "Cel mai bun instrument de manipulare".

Principala sursa de informare a locuitorilor Muresului este televiziunea. Motivele petrecerii multor ore in fata micului ecran sunt diferite. In functie de categoria de varsta si educatia indivizilor au un rol deteminant. Persoanele ce au beneficiat de educatie superioara se uita la televizor pentru a fi informate.

Tinerii mai putin educati invoca, ca motiv de apelare la Internet sau televizor, nevoia de distractie sau de evitare a plictiselii. "Dupa ce vin de la lucru nu mai am chef sa ies. Mai bine intru pe chat si pot sa cunosc pe cineva chiar si daca stau nemachiata si in pijamale", afirma o tanara de 19 ani, Ioana B.

Principalul motiv pentru care peste 70 la suta dintre locuitorii judetului Mures apeleaza la mijloacele media este cel de informare, iar pe locul secund este dorinta de relaxare si distractie. Unii tineri au o mare dependenta de Internet, inlocuiesc viata reala cu cea virtuala, iar acest fapt are repercusiuni in privinta socializarii cu cei din jur.

"Prefer sa stau pe calculator noaptea si sa dorm ziua. Asa nimeni nu are treaba cu mine si netul merge la viteza superioara", afirma Calin P., student al Universitatii Petru Maior.

Vorbele educatoarelor

Efectul retelei de media este cel mai evident pe grupa de populatie usor influentabila, prescolarii cu varste intre 3-6 ani. Parintii, si in mod deosebit educatoarele care le vad comportamentul de grup, raman surprinsi de felul in care se adreseaza intre ei, precum si de gesturile folosite pentru impunerea punctului de vedere.

"Prescolarii sunt receptivi la limbajul arogant folosit in spectacole televizate, violenta invatata din urmarirea filmelor de actiune sau din jocurilor pe calculator. Pentru ca au memoria in stare excelenta, nu e de mirare ca fetitele copiaza tot din telenovele si baietii cunosc o sumedenie de fotbalisti.

Parintii trebuie sa acorde mai multa importanta vorbelor auzite de micuti, capacitatea de reproducere a cuvintelor este ridicata la varsta lor", spune Ana Oltean, administrator al Gradinitei cu Program Prelungit numarul 15.

Profesorii acuza

"Le-am cerut sa citeasca cartea lui Shakespeare, "Romeo si Julieta". Dupa o saptamana, in cadrul testarii, am ramas uimita, multi dintre ei au preferat sa vizioneze filmul. Ceea ce nu inteleg elevii este ca prin acest mod pierd esenta, creativitatea si imaginatia nefiind solicitate.

Astfel, nu pot sa aiba trairile necesare, care sa le sporeasca inteligenta emotionala", a declarat profesoara de Limba si literatura romana, Carmen Calugar. Alti profesori considera ca elevii "generatiei internet" sunt dezinhibati, mai dezinvolti si pot ajunge mai usor pe culmi inalte decat generatiile anterioare.

Psihologul atentioneaza

"Puterea de influentare de care dispune mass-media e foarte mare. Important este ca, pe cat posibil, aceasta sa nu fie canalizata spre acte de manipulare. Bineinteles, consumul de programe TV are atat avantaje, cat si dezavantaje. Printre aspectele pozitive, se numara paleta larga de posibilitati oferite.

Exista multiple alternative cand vine vorba de programele tv, in functie de ce anume cauta fiecare. In ceea ce ii priveste pe copii, trebuie sa existe un echilibru intre programele vizionate de acestia. E bine ca ele sa contina atat scene de romantism, de dramatism, nu doar de sexualitate sau subiecte din aceasta sfera.

Atentia parintilor trebuie sa se indrepte spre stirile si secventele care promoveaza agresiunea si violenta. Copiii trebuie feriti de astfel de scene care isi pot pune amprenta asupra lor", ne atentioneaza psihologul Martin Szallay.

Multe cluburi de internet

Numarul in crestere al cluburilor de net, e dovada certa ca Internetul, indiferent de modul de utilizare, jocuri sau comunicare, e o unealta devenita indispensabila. "Baietii mei lipsesc de la scoala pentru a se putea juca mai mult timp pe calculator", se plange Iulia A., mama a doi baieti cu varsta de 14 respectiv 16 ani. Costul unei ore pentru posibilitatea de navigare este de 1.5-2 RON.

Unele cluburi au oferte si pe timpul noptii, cand poti inchiria un calculator pe durata a 8 ore la pretul de 6 RON.

Show-urile de familie sunt programele care creeaza cea mai mare dependenta in randul celor care le urmaresc. Emisiunile de genul "Surprize, surprize", "Din dragoste" sau "Iarta-ma" au cei mai multi telespectatori, urmate de emisiunile de stiri si de telenovele. Satira si umorul are adepti majoritari dintre persoanele educate. Concursurile sunt preferate de femei si tineri cu studii medii.