Cand vine vorba de cererile adresate autoritatilor, romanii au inca reflexele din perioada comunista, cand Judeteana de Partid rezolva orice problema. Multi dintre hunedorenii peste care a dat necazul gasesc de cuviinta sa se adreseze in scris Prefecturii, chiar daca problema lor intra in competenta altor institutii.

Si asta, din cauza ca oamenii stiu ca prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Cam jumatate dintre petitii vin de la cei care au probleme cu pamantul, altele, tot multe, sunt depuse de cei cu probleme sociale, ori cei care ar vrea o locuinta. Sunt, insa, si unele care au fost trimise pe adresa conducerii judetului de cetateni care au, probabil, prea mult timp liber si nu stiu cu ce sa si-l mai umple.

Versuri cu luceferi

Nu exista un clasament oficial al acestor cereri, astfel ca nu este prea clar cine este hunedoreanul care a trimis cele mai multe scrisori pe adresa Prefecturii. Un serios candidat pentru acest titlu ar putea fi, insa, Vasile Lupea, un locuitor dintr-un sat de pe langa municipiul Brad, care a trimis, anul trecut, 25 de astfel de epistole.

Acestea numai la Prefectura, pentru ca a mai scris si ministerelor, directiilor si, in general, cam oricarei institutii oficiale de care a auzit.

Tot de la Brad au fost expediate Prefecturii versuri din "Volumele de Poeme nationale Filonul de Aur" aflate in stadiul de manuscris: "Eminesciana": "Gandurile noastre,/ Bune sau rele/ Sunt furtuna/ Inimilor noastre,/ Bune s-au rele,/ Luminate/ De luceferii de dimineata/ Sperantelor spre mai/ Uman,/ In calatoria/ Pe marea de stele,/ Care nu cad niciodata./ Amin".

Sfaturi de reforma

Intr-o alta categorie a celor care au timp liber, pe care si-l folosesc trimitand petitii, intra cei care se pricep sa dea sfaturi.

Intr-o scrisoare, structurata in 19 puncte, un hunedorean propune o adevarata reforma in administratia locala, pentru care are la indemana si solutii: "Primariile de la sate sa aiba gospodarii anexe (pentru buget); Sedintele de Consiliu Local sa se tina de 1-2 ori pe an la sate; Reducerea impozitului la pensionari de 70 de ani; Reducerea numarului de revolutionari cu carnete si a prea multor drepturi pe care le au".

Economistul justitiar

Politica este o alta tema a scrisorilor trimise pe adresa Prefecturii. Daca unii dintre petitionari sunt multumiti de vremurile de dinainte si suparati pe cele de acum, altii sunt nervosi chiar pe anii dintre cele doua perioade.

"Manca-i-ar vermii si buba neagra pe aia care au dat lovitura de stat si l-au omorat pe Ceausescu si acum suferim noi foame, frig, mizerie, paduchi pe noi", isi plange, in scris, amarul, un alt hunedorean.

"Datorita politicii social criminale a CDR din perioada 1996-2000, familia mea a acumulat o datorie la Asociatia de Proprietari de 30.000.000 lei", scrie un alt cetatean, suparat pe o alta parte a politicii romanesti.

Daca acesta semneaza petitia simplu, cu numele si prenumele, un alt hunedorean nemultumit, care ameninta conducerea judetului cu Consiliul Europei, alege sa semneze "Justitiarul" si isi trece la sfarsitul scrisorii si pregatirea profesionala: "Diplomat in Stiinte Economice si Sociale".

Functionarii publici din Prefectura care se ocupa de petitiile pe care cetatenii le trimit conducerii judetului sustin ca trateaza cu seriozitate fiecare scrisoare pe care o primesc, chiar si pe cele care ar putea fi considerate "originale". Acestora li se dau raspunsuri, conform legii, dar daca petitionarul continua sa scrie la nesfarsit, scrisorile sale nu mai sunt luate in considerare.