De remarcat este faptul ca Ioan Marc este ruda apropiata a consilierului ministerial Dorel Sandor. Sotia si fiul lui Ioan Marc ocupa si ei functii importante in cadrul Distrigaz Nord Cluj. In prezent, Ioan Marc face obiectul unor anchete desfasurate de politia clujeana pentru fals, uz de fals si abuz in serviciu.

In acelasi timp, patronii E-ON Ruhrgas sunt si ei anchetati de catre Parchetul din K?ln pentru unele afaceri susceptibile a fi ilegale.

Ioan Marc a detinut pana de curand functia de lider sindicalist pe Transilvania si vice-lider de sindicat pe tara la Distrigaz. In ‘97, Marc ajunge sef de sector in cadrul Distrigaz Nord, iar in 2002, cu toate ca ocupa inca functia de lider de sindicat, i se ofera si postul de director adjunct in cadrul Distrigaz Nord Cluj.

Functie pe care o accepta cu toate ca este incompatibila cu cea de lider de sindicat. Dupa ce Distrigaz Nord a fost cumparata de catre concernul german E-ON Ruhrgas, Ioan Marc intrevede noi posibilitati de avansare. Anul 2005 marcheaza apogeul ascensiunii lui Marc.

In urma unor deplasari in Germania pentru definitivarea unor chestiuni de ordin sindicalist cu patronatul concernului E-ON Ruhrgas, Marc se pare ca pune la cale o lovitura de teatru menita sa-i transforme cariera.

Dupa ce se intoarce in tara, in urma unui puci, fostul lider sindical devine director supervizor al sucursalei Baia Mare a Distrigaz Nord, inlocuindu-l pe Ioan Oroian din functia pe care acesta o ocupa de zeci de ani. Pentru ca jocul sa fie complet, la sfarsitul lui aprilie, Marc reuseste sa devina si director pe sucursala Cluj a Distrigaz Nord.

Famiglia Marc

Astfel, cu doua fotolii de director in spate, fostul lider de sindicat Ioan Marc reuseste sa devieze o parte din castigurile companiei. Incepe prin a-si avansa membrii familiei in cadrul companiei Distrigaz. Dintr-o simpla angajata la arhive, Dorina Marc, sotia lui Ioan Marc, este avansata si se ocupa de emiterea aprobarilor de instalare a instalatiilor de gaz.

Fiul acestuia, Alin Marc, dintr-un inginer tehnic devine sef la politia gazului si se ocupa de cei bransati in mod ilegal la reteaua Distrigaz. Radu Persa, unul dintre aghiotantii lui Marc, un fost proiectant din cadrul Distrigaz Nord Cluj, care a fost sanctionat administrativ de catre vechea administratie pentru incompetenta, devine acum adjunctul directorului Ioan Marc.

Cu acesti “locotenenti”, Marc reuseste sa puna la punct un sistem clientelar de care au beneficiat in mod constant societatile Instalcom SRL si Vicinstal, controlate de apropiatii sai.

Politia ancheteaza gazul ars de pomana

Afacerile directorului Ioan Marc au intrat si in atentia organelor de cercetare penala, in acest moment fiind instrumentate mai multe dosare in care Marc va fi chestionat despre modul in care au fost avizate lucrarile de pe strada Scortarilor din Cluj-Napoca, dar si despre bransarea ilegala la conductele de gaz a societatii APO.

Ioan Marc mai este cercetat si pentru acuzatiile de fals si uz de fals. Asupra acestuia planeaza suspiciunea ca ar fi semnat in locul proiectantului Achim Giurgiu, angajat la SC Instalcom SRL, pentru avizarea mai multor proiecte de instalare a retelelor de gaz.

Surse din cadrul politiei clujene ne-au dezvaluit faptul ca semnatura lui Giurgiu apare pe avizele respective chiar si dupa ce acesta nu mai lucra in cadrul societatii respective. In acest fel, Ioan Marc a intrat in atentia anchetatorilor din cadrul Inspectoratului de Politie Cluj-Napoca pentru avizarea a peste 2.000 de lucrari “oferite” societatii Instalcom SRL.

Ioan Marc a derulat prin intermediul societatilor Vicinstal si Instalcom lucrari de bransare la conductele de gaz. Una din lucrarile proiectate si executate de cele doua societati, pe strada Scortarilor nr. 11, a ajuns in atentia organelor de cercetare. Societatea Vicinstal a executat un proiect de racordare a mai multor instalatii de captare a gazelor.

Documentele proiectului au fost intocmite de catre apropiatii lui Marc. Vicinstal executa un proiect de bransare a centralelor termice de apartament doar pentru o parte a locatarilor, ceilalti fiind in continuare bransati la conductele vechi.

O alta afacere avizata de catre directorul Marc este si racordarea ilegala la conductele de gaz a societatii APO SA (Administrarea Pietelor si Oboarelor, n.red.). Timp de peste doi ani, APO a fost bransata ilegal la reteaua de alimentare cu gaz.

Lucrarile de bransare la conductele Distrigaz Nord a Pietei Ion Mester din cartierul Manastur s-au realizat tot prin intermediul SC Instalcom SRL controlata de apropiati ai lui Marc. Instalcom a realizat proiectul de racordare, documentatia necesara unei astfel de lucrari fiind avizata de catre Marc si rudele sale, angajate ale companiei.

Din 2004 pina in prezent, APO nu a platit nici un metru cub de gaz consumat. Pierderile estimate se ridica la peste 200 de milioane de lei vechi. Surse din cadrul Politiei au declarat ca institutia s-a autosesizat, in prezent fiind demarate cercetari pentru a stabili incadrarea juridica a cazului.

In aceste conditii, Ioan Marc ar putea fi chemat in fata anchetatorilor pentru a da declaratii pentru modul in care s-a realizat racordarea ilegala a societatii APO. Marc a reusit sa agoniseasca intr-un timp record o avere impresionanta. In Cluj, acesta detine o casa pe strada Serpuitoare, in cartierul Gruia, si un apartament pe strada Cioplea.

De asemenea, Marc are in proprietate o cabana in statiunea Belis si doua terenuri in comuna Floresti, respectiv Feleac. In ciuda repetatelor incercari de a-l contacta pe directorul Distrigaz Nord Cluj, Ioan Marc, pentru a-i lua o pozitie in legatura cu acuzatiile care i se aduc, acesta nu a fost de gasit.

Conducerea concernului german a fost in centrul atentiei opiniei publice din Germania, dupa ce Parchetul din K?ln a anuntat ca a declansat o ancheta penala privitoare la o serie de ilegalitati comise de mai-marii E-ON Ruhrgas.

Acuzatiile aduse de anchetatori vizeaza acte grave de coruptie, cum ar fi oferirea de diverse stimulente (prime, excursii in locuri exotice etc.) pentru potentiali parteneri de afaceri ai nemtilor de la E-ON Ruhrgas.

Pana si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a exprimat dezacordul fata de practicile conationalilor sai si a criticat cu severitate, in mai multe luari de pozitie publice, practicile conducerii E-ON Ruhrgas.