Ieri a expirat termenul-limita pana la care alesii locali au putut sa-si aleaga formatiunea politica sub insemnele careia isi vor desfasura pe viitor activitatea. Potrivit noului Statut al alesilor locali, dupa data de 11 august, cei care isi schimba partidul isi vor pierde mandatul obtinut la alegeri.

Si in judetul Alba, campion la racolarea de primari si consilieri este Partidul Democrat care, de la alegerile din 2004 pana ieri, a mai inregimentat 16 primari, 3 viceprimari, 2 consilieri judeteni si 42 de consilieri locali.

Astfel, numarul total al primarilor PD este acum de 34, aproape dublu avand in vedere ca, dupa alegerile de acum doi ani, pe liste se regaseau doar 18 primari democrati. Practic, aproape jumatate din cele 77 de unitati administrative cat are judetul Alba sunt conduse de democrati.

PSD Alba este partidul care a pierdut cei mai multi alesi locali, din 31 cati figurau pe liste dupa alegeri, la ora actuala au mai ramas doar 12, ceea ce inseamna ca social-democratii au pierdut 60% dintre primari. Cei 18 alesi locali ai PSD au fost practic adjudecati de cele doua partide ale Aliantei - PD si PNL.

Numarul primarilor PD Alba s-a dublat cu ajutorul PSD

Nici mai mult nici mai putin de 14 primari PSD au trecut din 2004 pana acum la PD - Aron Zaharie (Almasu Mare), Sandu Heler (Avram Iancu), Vasile Bica (Berghin), Ilie Neamtu (Cenade), Lenuta Bubur (Craciunelu de Jos), Vasile Albu (Dostat), Marin Varciu (Garda de Sus), Augustin Popa (Hoparta), Marian Indreiu (Lopadea Noua), Alexandru Macaiet (Lupsa), Alin Jucan (Ocolis), Nicolae Mihaltan (Ohaba), Nicolae Morar (Sasciori) si Cristinel Metea (Unirea).

"Atractia" acestora catre democrati poate fi explicata in mare parte de subordonarea financiara a primariilor Consiliului Judetean Alba al carui presedinte, Ion Dumitrel, este membru PD.

La democrati a trecut si primarul din comuna Intregalde, Silviu Lupsa, ales pe listele PNTCD (actual PPCD), primarul din Spring, Daniel Rusu si Silviu Ponoran, primarul Zlatnei, care, dupa ce a fost exclus din randurile PNL, a fost primit in PD.

PSD, zgarcit cu PNL...

Liberalii din Alba au mai adaugat celor 13 primari alesi pe listele partidului in 2004 inca 12.

Dintre acestia doar 5 au venit de la PSD - Nicolae Gherman (Blandiana), Romulus Raica (Galda de Jos), Ioan Fulea (Garbova), Aurel Marginean (Miraslau) si Vasile Costea (Scarisoara); 3 de la PUR (actual PC) - Marin Jurj (Arieseni), Daniel Irimie (Livezile) si Ioan Botas (Posaga); 2 de la PNTCD (actual PP CD) - Ioan Sarbu (Stremt) si Aurel Stanila (Salistea), 1 de la PUNR - Ilie Fratila (Sancel) si 1 de la PRM - Calin Ioan Andres (Campeni).

Liberalii nu au avut atata putere de convingere ca democratii, si multi dintre primarii PSD care au promis ca trec la PNL s-au razgandit si s-au inscris pana la urma in PD. Surse din cadrul PNL Alba au declarat ca liberalii se simt tradati de acei primari care au promis ca vin si n-au mai venit.

Pe de alta parte PNL l-a pierdut si pe primarul orasului Zlatna, Silviu Ponoran, a carui inscriere in PD a incins puternic spiritele intre reprezentantii celor doua partide ale Aliantei.

Si edilul din Unirea, Cristinel Metea, dupa ce a parasit PSD, a fost pentru scurt timp membru al PNL dar se pare ca fara voia lui, fiind introdus abuziv in baza de date a liberalilor. Ulterior si-a inaintat demisia si de curand a devenit membru PD.

PSD - multi au fost, putini au mai ramas

Din cei 31 de primari pe care PSD ii numara dupa alegeri au mai ramas doar 12, ceea ce inseamna ca in numai doi ani social-democratii au pierdut 60% din alesi, in Alba inregistrandu-se printre cele mai mari migratii din tara.

Cei care au ramas fideli partidului aproape ca pot fi numarati pe degete: Silviu Marzan (Baia de Aries), Alexandru Dancila (Sebes), Aurel Giurgiu (Ceru Bacainti), Gheorghe Damian (Ciugud), Nicolae Ienciu (Calnic), Vasile Cutean (Cut), Doru Damian (Daia Romana), Ioan Rusu (Lunca Muresului), Nicolae Varvara (Metes), Victor Cordea (Ponor), Eugenia Hristea (Vadu Motilor) si Virgil Narita (Rosia Montana), la ora actuala suspendat din functie.

Social-democratii l-au pierdut si pe primarul comunei Pianu, care a ales sa fie independent. Cel mai probabil liderii PSD Alba vor primi sanctiuni de la conducerea centrala pentru ca au pierdut atatia primari pe care nu au fost in stare sa-i convinga sa nu plece.

Practic aceasta migratie de proportii reflecta perioada grea prin care trece PSD Alba, in mare parte din cauza neintelegerilor interne si lipsei oamenilor care sa faca "propaganda" partidului in teritoriu.

Doi independenti, doi umanisti, un taranist, un UDMR-ist si nici un PRM-ist

PRM a pierdut in favoarea PNL singurul primar pe care l-a avut in judet. PPCD (fost PNTCD) a ramas in schimb cu un primar din cei 4 inregistrati dupa alegeri, si anume Marin Carnat (Mihalt). Acesta, desi la un moment dat avea adeziuni atat la PNL cat si la PD, s-a decis in cele din urma sa ramana la partidul pe listele caruia a castigat mandatul.

PC (fost PUR) a pierdut 4 primari din 5 dar a castigat un independent, astfel ca acum mai controleaza doar 2 primarii: Rosia de Secas - primar Gheorghe Wagner si Lucian Bozosan (Cergau). UDMR a pastrat singurul primar din judet ales pe listele sale, si anume Rudolf Veres (Rimetea). Primarii din comunele Horea si Pian sunt in prezent independenti dupa ce au parasit PD, respectiv PSD.