Americanii sunt de negasit, iar datele de contact oferite de Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, s-au dovedit nereale. Reprezentantul GDP in Romania, romano-americanul Stefan Plesea, este, la fel, evaporat, neputand fi contactat nici telefonic (telefoanele apartin altor persoane), si nici prin intermediul postei electronice.

Conform presei americane, societatea GDP, implicata in proiecte imobiliare ce vizau construirea de stadioane si de complexe imobiliare, a ratat mai multe investitii din lipsa banilor. „Afacerea stadionul” se dovedeste a fi o mare cacealma, iar investitorii strategici din SUA, sustinuti printr-un lobby politic extrem de agresiv, sunt „patati” in numeroase scandaluri.

Willi Lauterbach, reprezentantul Global Development Partners (GDP), care a venit la Cluj, nu a finalizat nici un proiect de mare anvergura in SUA. Toate afacerile privind construirea de stadioane au esuat, fie din lipsa banilor, fie pentru ca nu erau rentabile.

Jurnalistul David Reiss, de la publicatia The Times Dispatch, din Richmond-Virginia, a confirmat pentru ZIUA de Cluj faptul ca oamenii de afaceri Willi Lauterbach si Timothy Kissler nu au avut forta financiara sa construiasca un stadion de baseball in Richmond, dupa ce au „pacalit” administratia locala sa le ofere facilitati, printre care si un teren.

Afacerea este asemanatoare cu cea pe care Lauterbach vrea sa o demareze la Cluj-Napoca. Lauterbach si Kissler au cerut municipalitatii din Richmond sa le puna la dispozitie gratuit un teren pe care ar fi urmat sa construiasca un stadion, spatii comerciale si locuinte. Cei doi nu au putut face rost de finantarea estimata la 330 de milioane de dolari.

A fost ultima incercare de a intra in afaceri pentru cei doi, dupa care, conform informatiilor oferite de jurnalistul Steve Goff de la The Washington Post, a cazut si afacerea celor doi de a prelua echipa de fotbal D.C United si stadionul aferent echipei. Cei doi trebuiau sa plateasca suma de 25 de milioane de dolari, dar nu au putut face rost de bani. O intrebare evidenta se impune.

Daca Lauterbach si Kissler nu avut bani pentru a demara investitia estimata la 330 de milioane de dolari de la Richmond, de unde vor face rost de bani pentru investitia de la Cluj?

Acuzat ca a folosit fraudulos 2,5 milioane de dolari

Un alt lucru cert este ca Lauterbach in special, pentru ca el a venit personal la Cluj, nu detine banii necesari pro-iectului. Motivul: este acuzat de un fost partener de afaceri ca, impreuna cu Kissler, ar fi folosit fraudulos circa 2,5 milioane de dolari, bani pe care asociatul i-ar fi platit pentru 10% din compania GDP.

Jurnalistul american David Ress sustine ca Patrick Mc Ateer a platit cele 2, 5 milioane de dolari in contul a 10% din proiectele derulate de firma GDP, fiind promis un profit de 39 milioane de dolari. Informatia nu este tocmai magulitoare pentru un om de afaceri pe care Consiliul Judetean Cluj il prezinta ca foarte potent financiar si deosebit de serios.

Mai mult, din 2006 Lauterbach nu mai lucreaza cu Timothy Kissler si cu celalalt asociat, kuweiteanul Baker Al Sadi, cei doi fiind plecati din Washington, Kissler in Virginia si Baker la Londra, de unde conduce afaceri tintite spre Europa de Est.

Motivul este acelasi: au ramas fara finantari, iar Lauterbach s-a orientat spre Europa de Est, adica in special spre Cehia si acum spre Romania, unde poate invoca, fara sa-l verifice nimeni, ca este un important om de afaceri american.

Asa cum precizam in editia trecuta, nimeni din cadrul Consiliului Judetean nu s-a obosit sa verifice „cartea de vizita” a lui Lauterbach, desi a trecut aproape o luna de la depunerea ofertei americanilor.

Cine este Willi Lauterbach?

Aflat in vizorul presei americane din cauza proiectelor imobiliare esuate, Willi Lauterbach sustine ca este implicat in afaceri imobiliare si investitii financiare inca din anii ’60 si ca in ultimii ani si-a directionat investitiile spre Europa de Est, in special Cehia.

In anii ’90, Lauterbach pretinde ca a fost implicat, in calitate de developer principal, intr-un proiect imobiliar in Germania, pe o suprafata de 395 de acri de teren in localitatea Ginsheim-Gustavsburg. Proiectul includea case, spatii comerciale, fabrici si depozite portuare (docuri) pe raul Rin.

Insa, conform datelor oficiale ale Primariei din Ginsheim, in realitate, Lauterbach a fost directorul unei societati din Frankfrurt care a detinut, in 1991, 57 de acri de teren in acel proiect imobiliar, numit „Im Wieherfeld”.

Apoi, Lauterbach a revenit si a precizat ca, impreuna cu cinci asociati, detinea cei 395 de acri din proiectul imobiliar, printre care si Bahrain International Bank. Printre realizarile sale, omul de afaceri invoca si o tranzactie ratata, prin care a incercat sa-i vanda multimiliardarului Donald Trump un bloc in New York City. Trump a negat informatiile.

Tot presa americana a aflat ca in anii ’80 Lauterbach a fost implicat intr-un proiect imobiliar la Dallas, care a fost finalizat cu un an intarziere si care i-a atras un alt scandal deoarece unul dintre partenerii sai a luat imprumuturi mari pentru a cumpara terenuri in apropierea complexului imobiliar.

Atunci cand a fost intrebat de unde are bani pentru a realiza zona rezidentiala din Richmond (numita Shockoe Bottom), proiect esuat mai apoi, Lauterbach a refuzat sa spuna de unde vor veni cele 100 de milioane de dolari pe care pretindea ca le va investi.

Surse de presa americane indica drept provenienta a banilor petrolul kuweitean si legaturile lui Lauterbach cu oameni de afaceri arabi din Golful Persic. Indiciile duc spre unul dintre partenerii sai, kuweiteanul Baker Al Sadi.