Organizatia din Alba a Partidului Democrat a dat lovitura pe "piata" transferurilor de primari de la alte formatiuni politice. Dupa incheierea termenului pana la care alesii au trebuit sa-si declare apartenenta politica, filiala PD "se lauda" cu aproape jumatate din edilii judetului.

Oficial, democratii au acum 34 de primari dintr-un total de 77, in conditiile in care dupa alegerile locale din 2004 numarul acestora era de 18.

PNL Alba se claseaza pe locul doi intr-un top al "racolarilor", cu 25 de primari dintre care 12 au devenit liberali in 2005 si 2006. Cel mai mult a avut de pierdut de pe urma campaniilor de racolare PSD. Fostul partid de guvernamant mai are doar 12 primari din 31, cati avea dupa alegerile locale.

PSD a inregistrat cea mai grea "lovitura" din partea PD. Nu mai putin de 14 primari i-au parasit pe social-democrati.

Este vorba despre Zaharie Aron din Almasu Mare, Sandu Heler din Avram Iancu, Vasile Bica din Berghin, Ilie Neamtu din Cenade, Lenuta Bubur din Craciunelu de Jos, Vasile Albu din Dostat, Marin Varciu din Garda de Sus, Augustin Popa din Hoparta, Marian Indreiu din Lopadea Noua, Alexandru Macaiet din Lupsa, Alexandru Jucan din Ocolis, Nicolae Mihaltan din Ohaba, Florin Morar din Sasciori si Cristinel Metea din Unirea.

De asemenea, PD l-a mai "racolat" pe primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, exclus din PNL dupa un conflict cu ministrul Apararii, Teodor Atanasiu (care este presedinte al filialei din Alba Ð n.r.), dar si un primar fost membru PNTCD - Silviu Lupsa din Intregalde, respectiv un ales de la Partidul Conservator - Daniel Rusu din Spring.

De mentionat ca democratii au pierdut si ei un edil, in persoana primarului din Horea, Corneliu Olar, care s-a declarat independent.

PD Alba si-a imbogatit, insa, si zestrea de viceprimari, de la 24 la 27, dar si de consilieri locali, numarul acestora crescand cu aproximativ 40, de la 194 la 236. Situatia face ca acest partid sa domine in prezent scena politica din Alba.

Aceasta, si in conditiile in care sefia Consiliului Judetean este detinuta de Ion Dumitrel, care este presedintele executiv al organizatiei judetene, precum si functia de primar in municipiul Alba Iulia, prin Mircea Hava, care este presedintele organizatiei judetene a democratilor.

Nici liberalii nu au stat cu mainile in san. Acestia au atras de partea lor cinci primari ce au fost membri PSD. Este vorba de Nicolae Gherman din Blandiana, Romulus Raica din Galda de Jos, Ioan Fulea din Garbova, Vasile Costea din Scarisoara si Aurel Marginean din Miraslau.

Liberalii au luat de peste tot

Totodata, si-au declarat apartenenta la PNL si trei primari alesi pe listele Partidului Conservator: Marin Jurj din Arieseni, Ioan Botas din Posaga si Daniel Irimie din Livezile, doi primari ai PNTCD - Ioan Sirbu din Stremt si Emil Stanila din Salistea, unul venit de la PRM - Calin Andres din orasul Campeni, si unul de la PUNR - Ilie Fratila din Sancel.

Se poate, astfel, spune ca filiala PNL isi consolideaza pozitia in Alba, avand opt consilieri judeteni, doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean, dar si primari in trei din cele mai importante localitati urbane ale judetului: Blaj, Aiud si Cugir.

In schimb, Partidul Conservator a ramas cu doi primari din cinci: Lucian Bozosan la Cergau si Gheorghe Wagner la Rosia de Secas, ultimul fost independent si ajuns in barca liberalilor. De asemenea, primarul comunei Horea, Corneliu Olar (fost PD), cel din Pianu de Jos (Marin Petruse (fost PSD) s-au declarat independenti.

De asemenea, edilul din Rimetea, Rudolf Veres, si-a confirmat apartenenta la UDMR, iar Marin Carnat din Mihalt, la PNTCD.

Mai mult, PSD Alba a iesit foarte sifonat de pe urma aplicarii legii privind interdictia migratiei politice. Doar 12 alesi din 31 mai fac parte acum din fostul partid de guvernamant. Au ales sa continue sa sustina cauza social-democratiei primarii din Baia de Aries, Sebes, Rosia Montana, Ciugud, Calnic, Ceru Bacainti, Cut, Daia Romana, Lunca Muresului, Metes, Ponor si Vadu Motilor.