La aproape 2 luni de la viitura care a maturat Valea Tiblesului, in comuna bistriteana Tarlisua nu au ajuns nici acum banii de la Guvern pentru refacerea caselor distruse de ape.

In schimb, numeroase primarii, organizatii umanitare, culte religioase, persoane fizice si juridice au strans sume importante pentru a ajuta familiile sinistrate, care au fost repartizate, insa, haotic spre nemultumirea celor afectati de viitura.

Autoritatile recunosc faptul ca nu au o situatie clara a banilor impartiti si ca exista riscul ca unii sinistrati sa fi primit prea multi bani, iar altii deloc.

Localnicii acuza, insa, autoritatile locale ca au impartit banii cum au vrut. "Nu are nimeni nici o evidenta. Unele persoane au primit, iar la restul li s-a spus ca o sa primeasca de la Guvern cand vor veni banii. Mai ales in centrul satului, acolo s-au oprit toate bunurile, bani si chiar alimente, pe noi ne-au uitat", a declarat un localnic de pe valea de unde a pornit potopul.

"Nu ne-o dat nimeni nici un leu. O tot trimis sponsori la toti vecinii si noua nici un leu nu ne-o dat. Si primaria nu ne-o dat, de la preot nu s-o dat. Nu stiu cum s-o impartit, ca nu-i nici o regula in tara asta si nici in satul nostru", a afirmat o femeie care si-a pierdut casa in timpul viiturii.

Autoritatile dau, insa, vina pe cei care au venit cu ajutoare si care s-au dus direct in satele izolate si nu au anuntat pe nimeni cui si ce dau. Asa se face ca unii sinistrati au tot primit, iar altii inca mai asteapta, resemnati. "Eu am incercat sa fac o situatie cu cine si ce-a primit in comuna.

Am colaborat cu primarii din comunele lor daca s-au facut donatii in bani, i-am rugat sa-mi lase tabel cu semnatura si toti au facut acest lucru. Nu am putut sa fac acest lucru cu alti donatori care au mers direct pe sate, in anumite zone si au dat niste bani de care eu nu am nici o evidenta", a spus primarul comunei, Stefan Perhaita.

Nici o evidenta a sumelor primite de sinistrati

Peste 300 de familii sinistrate din localitatile Tarlisua, Spermezeu, Borleasa, Lunca Borlesei, Agries si Moliset au primit, joi, ajutoare financiare de la Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Este vorba despre o suma de 4,22 miliarde lei, bani care au fost adunati de credinciosii ortodocsi in urma apelului pastoral al Mitropolitului Bartolomeu.

Cea mai mare suma, de peste 1 miliard, a fost adunata de protopopiatul Nasaud, de care apartine si parohia Tarlisua. Sume importante de bani s-au strans si prin grija protopopiatelor Bistrita, Cluj I si II, Dej, Turda, Gherla, Huedin, de asemenea, a Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului si a parohiilor ortodoxe din Dublin si Munchen.

Banii au fost inmanati direct oamenilor, in acest scop deplasandu-se pe Valea Tiblesului protopopul Nasaudului, pr. Ioan Dambu, mai multi consilieri de la protopopiat si doi membri ai Adunarii Eparhiale, Mircea Gelu Buta si Aurel Podaru.