Consiliul Local Deva s-a intrunit, miercuri, in sedinta "de indata", la convocarea primarului municipiului, Mircia Muntean (PNL), ca sa acopere o ilegalitate comisa de firma care construieste un hipermarket "SPAR". Practica intrunirilor de acest gen ale alesilor este foarte des folosita pentru votarea ulterioara a unor hotarari care sa acopere diverse proiecte care uneori sunt la limita legii.

Consilierii care nu sunt de partea edililor sunt nemultumiti de felul "pompieristic" in care sunt pusi sa aprobe hotarari importante pentru comunitate, fara sa se poata documenta cu privire la legalitatea sau oportunitatea acestora.

CL a fost convocat in regim de urgenta de catre primarul Muntean pentru aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) in vederea construirii unui hipermarket "SPAR" in locul fostei autogari.

Legile nu se aplica pentru cei bogati

Constructia, executata in subantepriza de firma "Quasar Industries", patronata de un om de afaceri apropiat de PNL, este intr-o faza avansata de executie, chiar daca nu exista nici o autorizatie de constructie emisa pentru efectuarea lucrarii. Pentru emiterea unui astfel de document este nevoie de aprobarea PUD, iar planul a trecut prin Consiliul Local doar miercuri.

Alesii PD si PSD nu au votat hotararea prin care s-a aprobat PUD pentru executarea constructiei. Ei sustin ca sunt de acord cu investitia, dar nu pot sa voteze o hotarare atata timp cat nu exista o documentatie clara pentru fundamentarea acesteia.

"Nu este normal sa se voteze asa ceva in sedinte "de indata". Astfel de intruniri se convoaca pentru cazuri extrem de urgente. Data viitoare nu o sa mai particip la o asemenea sedinta, anuntata cu o ora inainte, fara nici o pregatire. Eventual o sa-mi trimit soferul, ca tot se practica in Primarie", a declarat consilierul democrat Teban Andronic.

Nici o persoana din biroul tehnic al Primariei nu a vrut sa dea vreo declaratie in ceea ce priveste construirea fara autorizatie a hipermarketului "SPAR". Functionarii municipalitatii apreciaza ca firmele mari trebuie incurajate sa investeasca in Deva, chiar daca nu respecta intru-totul legile in vigoare.

Primarul nu stie prea multe

Primarul municipiului, Mircia Muntean, a declarat ca nu-si aduce aminte de ce a convocat Consiliul Local in sedinta "de indata". El a spus doar ca au fost cateva probleme urgente, cum ar fi investitiile de cateva milioane de euro pe care le vor face doua retele de hipermarketuri in Deva.

"Nu stiu daca cei care construiesc, "SPAR", au sau nu autorizatie de constructie. Parca au o autorizatie pentru organizare de santier. Eu am fost in concediu si nu mai sunt la cu-rent cu ce se intampla in Primarie. Cred ca ar trebui sa intrebati un viceprimar pe care l-am lasat la comanda", a declarat Muntean.

Inspectoratul de Stat in Constructii nu se baga

Seful Inspectoratului Judetean in Constructii, Mihai Sahiu, a confirmat ca firma care construieste hipermarketul nu putea sa obtina autorizatia de constructie fara existenta unui Plan Urbanistic de Detaliu. Totusi el s-a spalat pe maini declarand ca nu este competent sa ia masuri fata de lipsa acestui document.

"Din punct de vedere tehnic proiectul inaintat de constructor este in regula. Eu le-am atras atentia sa-si rezolve problema cu PUD-ul cat mai repede. Dar asta e treaba Primariei", sustine Sahiu.

De asemenea, inspectorul in constructii a confirmat faptul ca legal firma constructoare nu avea voie sa ridice structurile de rezistenta doar cu autorizatia de organizare de santier.

Fara spatii de acces la magazin

Tot prin sedinta convocata miercuri de primarul Muntean trebuia aprobata si concesionarea directa a unei suprafete de teren de 115 metri patrati catre firma care administreaza reteaua de supermarketuri "SPAR". Pe acest teren trebuie amenajata intrarea in magazin.

Concesionarea nu a fost, insa, aprobata de Consiliul Local pentru ca reprezentantii PSD si PD au votat impotriva. Cu toate ca deocamdata terenul apartine domeniului public, constructia spatiului de intrare in hipermarket este in stadiu avansat.