Comuna Buzescu se afla pe lista localitatilor cu cea mai mare indisciplina in constructii. Aici, majoritatea rromilor, imediat dupa revolutie, din comercializarea fierului vechi, al cuprului dar si din afaceri mai mult decat dubioase, au reusit sa-si ridice case cu zeci de camere, mobilate dupa ultima moda in domeniu.

Si asta in timp ce o buna parte a „romanasilor” duc in fiecare dimineata sticlele cu lapte, paine si produse alimentare la portile tiganilor.

Fiecare a construit ce, si dupa cum l-a taiat capul, pentru ca nu a existat si nici nu exista un organ sau autoritate locala sau judeteana care sa se mai poata impune, obligand la respectarea legalitatii.

La cativa ani dupa revolutie, au inceput sa creasca imobile cu mai multe etaje, care mai de care de prost gust, fiecare impodobit cu zeci de pagode. Se zice ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu intorcandu-se dintr-o vizita de lucru l-ar fi intrebat pe unul dintre oamenii sai: "Ce oras este acesta?"

Vazand cum stau lucrurile, au inceput si alte categorii sociale cu adevarat defavorizate, sa-si construiasca cate un acoperis. In contrast insa cu pagodele tiganilor "muncitori", acestia abia au putut sa-si ridice cate o casa cu doua-trei camere, fara etaj. Cei mai multi s-au multumit insa cu patru pereti, uneori si aia din chirpici. Problemele nu s-au oprit aici.

Multe dintre casele tiganilor sunt ridicate fara un proiect sau alte documente necesare ridicarii unei constructii. In mod normal, fara documentatia necesara legalizarii constructiei, nu se poate obtine act de proprietate, iar fara acesta, imobilul respectiv nu poate fi racordat la energia electrica sau alte utilitati.

Si totusi, o mare parte din cei care si-au construit case ilegal beneficiaza de aceste facilitati. Fara ele au ramas tot cei saraci, care n-au decat o cocioaba amarata. In fata tuturor acestor ilegalitati, autoritatile privesc ca vitelul la poarta noua, iar tiganii le rad in nas complice.

In fata acestei stari de fapt ne intrebam, pe buna dreptate, de ce autoritatile judetene nu au urmat exemplul colegilor lor din Moldova sau Banat, care, in urma cu cativa ani, au daramat vilele tiganesti ?

Tot timpul mai marii judetului au considerat acest subiect ca fiind tabu si au spus de fiecare data ca nu se pot lua astfel de masuri "antisociale", cum sa ramana oamenii fara acoperis.

Multi dintre tigani nu s-au pomenit insa in vile cu turle sclipitoare. Locuinta traditionala tiganeasca nu este vila, ci cortul. Foarte putini sunt tiganii in judetul Teleorman, care merg cu satra si care inca mai traiesc din fauritul oalelor si cazanelor. Stilul acesta de viata nu pare sa-i deranjeze totusi, pe putinii continuatori ai traditiilor rromilor.