Vicepresedintele PNL Alba, Simion Cretu, a declarat intr-o conferinta de presa ca va solicita Biroului Permanent al PNL sa ceara liberalilor care au colaborat cu Securitatea sa demisioneze din functiile publice pe care le detin, deoarece reprezinta "o pata" pentru partid.

Declaratia a fost facuta dupa ce CNSAS a demascat-o in aceste zile pe Mona Musca, membru marcant al PNL, ca fiind colaborator al fostei Securitati.

"Dusul rece administrat in aceste zile de Arhivele Securitatii prin demascarea Monei Musca in calitate de colaborator ar trebui sa ne trezeasca odata pentru totdeauna la realitate.

Mona Musca, membru marcant al PNL, activist in Alianta Civica, militant pentru lustratie ca o conditie esentiala a democratiei, a devenit, sub ochii nostri, «Dana», un turnator cu angajament semnat la Securitate.

Pentru ca furnizarea de informatii despre studentii straini tot turnatorie se numeste si nu este cu nimic mai prejos fata de turnarea colegilor sau a vecinilor.

Este un gest la fel de condamnabil din perspectiva democratica, din acea perspectiva din care Monei Musca ii placea sa dea lectii de verticalitate si de unde «Dana» trebuie sa se retraga", a aratat vicepresedintele PNL Alba.

El a spus ca este "mirat si indignat" de faptul ca Mona Musca nu a declarat public in cei 16 ani ca a fost "un catelus mai mic in sistemul securitatii", chiar in conditiile date de atunci.

Liberalul este de parere ca "nu poti sa propovaduiesti democratia ca profet resapat, dupa ce, cu convingere, ai slujit un sistem dictatorial. Poate ca fara gesturile unora ca «Dana» am fi avut si noi o revolutie mai putin sangeroasa sau am fi avut o tranzitie mai lina de la comunism la democratie".

El a spus ca pune sub semnul intrebarii acest exercitiu de sinceritate tarzie al Monei Musca.

"Oare daca aceste dosare nu ar fi aparut am fi aflat de «Dana»? Am mai fi aflat ca unul din membrii nostri marcanti este santajabil sau poate fi chiar santajat? Ca poate fi oricand recuperat pentru uzul unora sau altora, straini de democratie si carora sustinatorii democratiei li se par straini?", s-a intrebat Simion Cretu.

"Nu putem construi adevaruri pe baze mincinoase. Nu putem da lectii de verticalitate cu spinarea indoita. Nu se mai poate", a conchis vicepresedintele PNL Alba.