Cea mai mare parte a populatiei judetului Botosani locuieste in case din chiripici, cu vechime de peste 100 de ani. Statisticile arata ca si in municipiul Botosani 52% din cladiri sunt din materiale usoare. Din cele 120.739 de cladiri de locuit din judet, 106.158, adica 85%, sunt construite din chirpici sau paianta.

Situatia este foarte grava, in contextul repetatelor fenomene periculoase, care ridica gradul de risc al acestor locuinte. Inundatiile, cutremurile sau furtunile sunt o permanenta amenintare a acestor cladiri. Autoritatile recunosc ca sunt puse intr-o situatie deosebite. Ele nu pot interveni pentru ajutorarea familiilor respective, iar proprietarii caselor nu au bani pentru refacerea lor.

"Dupa inundatiile din iulie, cind au fost afectate 20 de case de la noi din comuna, oamenii au venit la noi, dar nu am putut sa ii ajutam prea mult. Casele nu sunt asigurate si cred ca nimeni nu le asigura. Asta e! Oamenii n-au bani sa isi faca altele, iar cele care se construiesc sunt facute de cetatenii care merg la munca in strainatate", sustine viceprimarul de Stauceni, Iulian Epuras.

Nici societatile de asigurari nu pot asigura casele de chiripici situate in zone de risc