Acesta a declarat, pentru ZIUA de Cluj, ca s-a intalnit la Bologna cu Eco si ca acesta s-a aratat interesat de o vizita la Cluj. "Exista o invitatie din partea UAD pentru Umberto Eco si am stabilit chiar un schimb epistolar cu acest mare scriitor, care, in principiu, a acceptat invitatia. Nu stim exact inca toate detaliile, dar speram sa vina.

Intentionam sa ii acordam titlul de Doctor Honoris Causa, iar Eco va sustine o conferinta la universitatea noastra", a spus Sbarciu. Umberto Eco este autor de romane, eseuri, tratate academice si carti pentru copii. Profesor de semiotica la celebre universitati, a abordat aspecte cruciale ale culturii zilelor noastre.

Prin opera sa stiintifica, Eco este socotit unul dintre cei mai de seama ganditori contemporani, iar eseurile sale, scrise cu un umor si o ironie nestavilite, sunt adevarate modele ale genului. Opera sa romanesca, inceputa in cu "Numele trandafirului", este renumita pentru subtilele ei jocuri de limbaj si pentru abundenta simbolurilor si aluziilor culturale.

Studiile sale vizeaza si estetica medievala, arta avangardista, fenomenele legate de "cultura de masa" si, mai ales, formularea unei teorii semiologice coerente. La editurile din Romania a fost tradusa majoritatea operei lui Umberto Eco. Ultima sa aparitie editoriala in Romania este "Istoria frumusetii".