Fenomen accentuat

Datele recente arata clar ca violenta intrafamiliala este un fenomen mult mai accentuat in Romania fata de alte tari europene si inregistreaza o curba ascendenta.

Acest fenomen se manifesta sub o multitudine de forme, cum ar fi, maltratarea partenerului, abuzul, molestarea copiilor, incestul, agresiuni verbale, vatamarea corporala, suprimarea vietii, violente sexuale.

Consumul de alcool sau substante halucinogene, cultura, lipsa educatiei, temperamentul violent, atitudinea negativa fata de femeie sau copil, starea precara a sanatatii, promiscuitatea, lipsa veniturilor, nivelul scazut de trai, istorie personala cu abuz, traditionalism invechit privind rolul barbatului, toate acestea sint numai o parte dintre cauzele specifice ale agresorului. Pentru a intelege cadrul de manifestare a violentei intrafamiliale sub diverse aspecte inregistrate in Prahova de catre Inspectoratul de Politie Judetean, am apelat la un ofiter de specialitate, sociologul Dorin Dumitran.

La tara e mai grav

Conform acestuia, "violenta intrafamiliala este, predominant, violenta impotriva femeii, dar si violenta impotriva copiilor, persoanelor virstnice si persoanelor bolnave. Politia de proximitate, lucratorii pe linie de politie judiciara, lucratorii din cadrul politiilor rurale si sondajele de opinie coordonate la nivel de inspectorat aduc in prim plan, pachetul larg de probleme cu care se confrunta familia prahoveana.

Violenta fizica in familie este raspindita mai mult in mediul rural si doar putini sint de parere ca ar trebui pedepsita." Auzim adeseori expresii ca "lasa maica...femeia mai trebuie sa mai stie si de barbat...o palma - doua, un bat...nu moare ci se invata minte,...asculta-ma pe mine ca sint femeie batrina..."; sau intr-o situatie in care o tinara femeie era tirita de par pe strada de catre sot si mai primea cite un sut in burta, intrebati de catre politistii ajunsi la fata locului daca a intervenit cineva, cetatenii au raspuns: "da' ce...era treaba lor...casa lor, ma bag io, sa vina peste mine in casa...le am p'ale mele ?". "Din aceste atitudini, spune sociologul Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, putem intelege mai multe: ca nu prea avem societate civila; faptul ca in familia prahoveana, dar si romaneasca, violenta in familie este asociata cu un set de credinte si valori ciudate care formeaza un mediu tolerant si prin care se eticheteaza comportamentul violent drept normal"

"Nu pot trai unul fara altul !"

Desi pare greu de crezut, conform studiilor efectuate, s-a ajuns in situatia ca doar una din cinci victime sa apeleze la politie in cazuri de violenta domestica. Deseori, politia este impiedicata chiar de catre membrii familiei sa intervina, in conditiile in care tot ei sint cei care reclama interventia acesteia. S-a constatat ca, asistarea la violente si abuzuri impinge la abuzuri in familia proprie. "Se creeaza astfel, mariaje asortative, in care unul este agresorul, iar celalalt - aproape ca ii place inconstient sa fie - victima. Nu pot trai unul fara altul !", mai spune Dorin Dumitran. La nivelul judetului nostru, in semestrul I -2006 au fost comise 45 de infractiuni cu violenta (omor, tentativa de omor, loviri cauzatoare de moarte, vatamare corporala, rele tratamente aplicate minorilor etc.). "De mentionat este tendinta persoanelor de sex feminin de a promova acelasi tip de infractiuni care erau inainte apanajul barbatilor. Femeile incep sa puna mina pe cutit destul de rapid atunci cind sint agresate de sot sau concubin, ceea ce inseamna ca trecerea de la motiv la scop se face fara o constientizare clara a mijloacelor." Ultimul caz de violenta domestica inregistrat in Prahova este cel consumat la sfirsitul saptaminii trecute in comuna Berceni.

Simona B. a sesizat politia din localitate ca sotul sau Vasile Cristian, cunoscut cu afectiuni psihice a agresat-o fizic obligand-o la perversiuni sexuale. La vederea oamenilor legii, agresorul s-a incuiat in casa si a incendiat unele bunuri din interior, dupa care a incercat sa fuga. Politistii au reusit pina la urma sa-l imobilizeze si sa-l interneze la Spitalului de Neuropsihiatrie din Ploiesti. Acum, individul este cercetat pentru savirsirea infractiunilor de distrugere si viol asupra propriei sotii.

Victime fara sprijin

Romania e abia la inceput de drum in ceea ce priveste combaterea fenomenului privind violenta domestica. De aceea, in afara de institutia statului de protectie a copilului, in tara, nu exista foarte multe asociatii neguvernamentale care sa desfasoare activitati in acest scop. Ele pot fi numarate pe degetele de la o mina, iar in Prahova nu exista deloc.