Unul dintre apropiatii fostului presedinte Ion Iliescu, Talpes a trecut, la fel ca si acesta, dintr-un produs de marca al Estului comunist la omul care garanteaza laturii austro-germane din Uniunea Europeana ca in Romania actiunile politico-economice au luat-o decisiv spre Vest.

Prieten cu cel mai influent cetatean german, fostul cancelar crestin-democrat Helmut Kohl, Talpes este cel care se bucura, de asemenea, de increderea noii “doamne de fier” a Europei, Angela Merkel.

In coasta cu dusmani extrem puternici si influenti, cum ar fi Dinu Patriciu, fostul sef al Administratiei Prezidentiale se bucura in acest moment si de increderea celui mai puternic, dar, in acelasi timp, imprevizibil roman, presedintele Traian Basescu.

In 15 ani, actualul senator independent Talpes, cel care doreste infiintarea unui nou partid de sorginte popular-crestina, a trecut de la consilier prezidential pe probleme de Aparare, cu rang de ministru, in anii ‘90-’93, la sef al Serviciului de Informatii Externe, intre ‘93-’98, ambasador la Sofia, la consilier personal al presedintelui Iliescu, la sef al

Administratiei Prezidentiale si al Departamentului Securitatii Nationale si, in final, viceprim-ministru in ultimele sase luni ale Guvernului Nastase.

ZIUA de Cluj: Care este stadiul relatiilor actuale cu Ioan Talpes: Ion Iliescu, Adrian Nastase si Traian Basescu?

Ioan Talpes: Dupa cum probabil stiti, am relatii civilizate cu toata lumea. Dar daca ma intrebati din perspectiva viitorului partid - Uniunea Populara Social Crestina -, nu voi colabora cu nici unul dintre cei enumerati in realizarea acestui proiect. Nu au nici o implicare si nici o contributie.

ZIUA de Cluj: Cum caracterizati relatiile actuale cu fostii colegi din PSD?

Ioan Talpes: Pentru ca sunt convins ca ati citit cu foarte mare atentie CV-ul meu, ati observat ca am fost membru PSD doar in perioada august 2004 - mai 2005.

Lucru mai putin stiut, si pentru multi de necrezut, este faptul ca in toata perioada din 1990 pana la momentul demisiei din PSD, cu exceptia perioadei mai sus amintite, nu am participat la nici o intalnire sau sedinta de partid, indiferent care ar fi fost acesta.

Din acest motiv, am avut contact doar cu membrii PSD cu competente foarte clare in anumite domenii si care au dovedit in multe ocazii profesionalism. Pentru ca eu, in acea perioada, ma ocupam exclusiv de probleme care tineau de politica Romaniei, nu de politica interna a vreunui partid. Acestia se bucura in continuare de aprecierea mea.

Cu exceptia declaratiilor care au urmat imediat demisiei mele din PSD si din toate functiile detinute in cadrul acestui partid, sunt sigur ca ati observat ca relatiile acum sunt civilizate si colegiale, dat fiind ca unii imi sunt colegi la Senat.

ZIUA de Cluj: Cati dintre acestia credeti ca v-ar urma in noua constructie politica pe care o pregatiti?

Ioan Talpes: Nu stiu si, in general, nu sunt interesat ca acest partid sa fie format din oameni care au mai facut politica, deci care au mai fost membrii vreunui partid. Daca ni se vor alatura si asemenea persoane, cu conditia sa nu aiba nici un fel de problema pentru a carei rezolvare sa aiba nevoie de protectie politica, nu este nici o problema.

Pentru ca trebuie sa stiti ca acest partid nu va urma reteta clasica cu care ne-am obisnuit in ultimii 16 ani, cand erau racolati parlamentari si alesi locali de la diverse partide si aparea o noua formatiune politica ce promitea ca va revolutiona politica romaneasca. O schimbare reala nu se poate face cu aceleasi persoane care deja s-au consacrat in alte practici.

Si pentru ca stim cu totii care este rezultatul unor asemenea experimente, nu inteleg de ce ma banuiti pe mine ca as urma o asemenea cale.

ZIUA de Cluj: Cat de mult a fost implicat Ioan Talpes in fabricarea dosarului Patriciu-Rompetrol? Ioan Talpes: In primul rand, nu este vorba despre ceva fabricat. Daca ar fi fost asa, nu ar fi avut loc anchete penale derulate pe parcursul a doi ani si a doua regimuri politice si nu am fi observat cu totii evolutia declaratiilor domnului Patriciu in aceasta perioada.

Sunteti o publicatie serioasa si sigur ati studiat propria arhiva si ati observat ca fapte care acum doi ani erau negate cu vehementa, in acest moment sunt recunoscute si nuantate.

In al doilea rand, nu este vorba despre un dosar, ci despre un memorandum, la fel ca alte zeci si sute redactate in perioada in care am fost consilier prezidential, si care a fost remis institutiilor competente de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu.

Ceea ce acele institutii au hotarat sa faca cu acele documente nu a mai fost decizia cuiva din Administratia Prezidentiala. Dupa cum probabil observati, traim un paradox - pe de o parte invocam disfunctionalitatea institutiilor statului, iar pe de alta parte, cand sunt functionale, ni se pare incredibil. Sper sa depasim cat mai curand aceasta abordare.

“Vom avea mari surprize”

ZIUA de Cluj: Cum caracterizati mediul de afaceri romanesc?

Ioan Talpes: Intrucat s-a nascut si a evoluat in Romania, este asemenea societatii romanesti. Nimic din ceea ce caracterizeaza societatea romaneasca in aceasta perioada nu a ramas departe de mediul de afaceri. In acest moment, cu putin timp inaintea aderarii la UE, nu putem insa sa nu remarcam eforturile unor companii de a se ridica la standarde care sa le faca competitive pe piata europeana.

Mediul de afaceri are acum o responsabilitate foarte mare in a scoate Romania din conditia de tara marginala in economia europeana. Sunt convins ca o parte dintre oamenii de afaceri romani stiu ca din partea lor exista mari asteptari.

ZIUA de Cluj: Cati dintre cei cuprinsi in top 300 sunt oameni de afaceri, cati sunt afaceristi si cati sunt beneficiari ai slabiciunii sistemului?

Ioan Talpes: Cati sunt mai degraba oameni de afaceri vom constata peste 5-10 ani, cand vom studia din nou acest top si vom numara cati se regasesc in el. Nici o alta evaluare in acest moment nu este valabila, din punctul meu de vedere. Unii nu vor face fata concurentei de pe piata europeana, altii vor avea probleme cu justitia. Cred ca vom avea mari surprize.

Referitor la celelalte doua categorii, de asemenea, cred ca vom avea surprize. Daca ma intrebati despre numarul din fiecare categorie, pot sa va spun ca mediul de afaceri romanesc a permis in ultimii 16 ani fiecarui om de afaceri sa fie cate un pic din fiecare. De la caz la caz difera proportia.

“Presedintele, oriunde, este principalul beneficiar al informatiilor”

ZIUA de Cluj: Conduce Traian Basescu Romania cu ajutorul serviciilor secrete?

Ioan Talpes: Un presedinte nu poate conduce o tara fara ajutorul serviciilor secrete. Oriunde in lume. Nu inseamna ca o conduce numai cu ajutorul serviciilor secrete, dar sa prezinti peiorativ aceasta relatie presedinte-servicii secrete este o mare eroare, in conditiile in care presedintele, oriunde, este principalul beneficiar al informatiilor.

Bineinteles ca am urmarit dezbaterea purtata in ultima perioada, in care i se reprosa lui Traian Basescu o anumita apropiere de acestea. Sper ca nu preferati un presedinte care in timpul mandatului sa declare ca este invins de acestea.

ZIUA de Cluj: Cat la suta din actualele structuri ale serviciilor secrete romanesti mai sunt interconectate la serviciile rusesti de informatii?

Ioan Talpes: Dupa cum probabil stiti, Romania este o tara NATO. Este destul de tarziu pentru a mai purta o asemenea discutie azi. Serviciile de informatii in acest moment sunt la standardele impuse de NATO si este fortata aducerea in discutie a unui subiect care la inceputul anilor ’90 era foarte des vehiculat.

ZIUA de Cluj: Militati pentru un sef la SRI din interiorul serviciului sau din afara lui?

Ioan Talpes: Este important ca la SRI sa fie un director din afara institutiei tocmai pentru a avea o viziune diferita de cea pe care o are cineva din interiorul ei. Acest fapt poate face un asemenea serviciu de informatii mai performant.

ZIUA de Cluj: Si-au depasit in ultimii ani serviciile romanesti cadrul institutional facand politie politica?

Ioan Talpes: Politia politica este o practica specifica exclusiv regimurilor totalitare. Daca dvs. considerati ca in Romania am mai avut regim totalitar din 1990 pana in prezent, eu pot sa va spun ca va inselati.

Putem spune ca a fost o perioada in care a trebuit deconstruit un intreg sistem si inlocuit cu un altul nou, creat pe alte principii. Ca tot acest proces a presupus o serie de convulsii si sincope. Dar, in nici un moment, nici macar nu s-a imaginat ca Romania poate reveni la un regim totalitar. Deci, nu poate fi vorba despre politie politica.

“Romania nu trebuie sa aiba o clasa politica santajabila”

ZIUA de Cluj: Aveti un parteneriat bazat pe oferirea de informatii (dosare) contra protectie si eventual sprijin cu actualul sef al statului?

Ioan Talpes: Dupa cum am mai declarat, si cu alte ocazii cand mi s-a adresat aceasta intrebare, numai papagalii, in momentul in care poarta o discutie, se duc cu valiza de documente dupa ei. Eu nu am avut niciodata acest gen de atitudine si, daca m-ati fi cunoscut mai bine, nici nu mi-ati fi pus aceasta intrebare. Nu am parteneriate cu nimeni pe baza a asa ceva.

ZIUA de Cluj: In ce masura va schimba ierarhia de valori in Romania actuala actiune de deconspirare a colaboratorilor Securitatii?

Ioan Talpes: Deconspirarea colaboratorilor Securitatii nu schimba ierarhia de valori in Romania, ci aceasta deconspirare se face pentru ca s-a schimbat ierarhia de valori. Pentru ca niciodata nu este prea tarziu sau inutil pentru a stabili adevarul pe baza principiului moralitatii.

Aceasta deconspirare va schimba ierarhia politica in Romania, pentru ca despre foarte multe persoane marcante din politica romaneasca se va afla ca sunt altfel decat am stiut pana acum.

Si acest lucru este important pentru ca Romania nu trebuie sa aiba o clasa politica santajabila, care sa opereze in beneficiul unor interese nelegitime, ci o clasa politica care sa apere in mod real interesele Romaniei. Acest fapt devine acum cu atat mai important.