Legea Statutului alesilor locali (Legea nr. 393/2004) a fost modificata si completata prin Legea nr. 249/ 22. 06.2006, cu scopul de a stopa fenomenul migrationist, de la un partid la altul, al alesilor locali.

Potrivit modificarilor legislative, incepand cu 11 august, primarii, consilierii locali si judeteni isi vor pierde automat mandatul daca demisioneaza din partidele la care si-au declarat apartenenta, indiferent daca vor sa se orienteze spre un alt partid ori vor sa ramana independenti.

In acest sens, toti cei 997 de consilieri locali, cei 37 de consilieri judeteni, cei 81 de primari si 82 de viceprimari din unitatile administrativ teritoriale din judetul Cluj au fost obligati ca pana la 10 august 2004, ora 24:00, sa-si depuna o declaratie din care sa rezulte apartenenta politica ori la o organizatie a minoritatilor nationale, indiferent pe ce lista au fost alesi in 200

Declaratiile scrise, pe proprie raspundere, au fost depuse la secretarul unitatii administrativ teritoriale de care apartine, urmand ca secretarul general al judetului sa centralizeze situatia si sa o publice in Monitorul Oficial. Vor ramane fara mandat cei care nu au depus, pana in data de 10 august, declaratiile de apartenenta.

Prevederea nu-i vizeaza pe cei care au candidat ori se declara independenti. Ei vor putea sa aleaga si dupa expirarea termenului legal daca raman independenti sau se alatura unui partid politic.

Situatia de dupa alegerile din 2004, in judetul Cluj

Din textul Legii se poate observa ca, daca pentru toti alesii locali, cu exceptia primarului, legea nu face diferentiere intre modalitatile prin care s-a pierdut calitatea de membru al unei formatiuni politice, oricare ar fi motivul, la momentul acela inceteaza si mandatul de consilier, respectiv viceprimar, in cazul primarilor s-a stipulat o conditie speciala.

Daca pierderea calitatii de membru al partidului politic pe listele caruia a fost ales este prin demisie, calitatea de primar inceteaza de drept inainte de expirarea duratei normale a mandatului.

ZIUA de Cluj va prezinta, in cateva episoade, o radiografie a situatiei de dupa depunerea declaratiilor de apartenenta politica a alesilor locali. In editia de astazi, situatia primarilor.

Dupa alegerile locale de la inceputul verii anului 2004, nu mai putin de 10 formatiuni politice ori aliante au reusit sa castige posturi de primari in cele 81 de unitati administrativ teritoriale ale judetului, cu urmatoarea distributie: PSD - 42 de mandate de primari, PNL si PD, cate zece, la care se mai adauga inca cinci ale Aliantei DA, pentru ca au existat localitati unde PNL si PD au avut lista comuna de candidati.

UDMR a castigat fotoliile de candidati in 9 localitati, iar PAS, PUR, PUNR si PNTCD, cate un post de edil.

Toate partidele mici si-au pierdut, pe rand, primarii. A fost si un primar care a candidat, la acea vreme, independent, edilul sef al Dejului, Ioan Ungur, ajuns, ulterior, la PNL.

Primarii migratori de dupa 2004

La nivelul municipiilor si al orasului Huedin, a fost, cum aratam, un singur caz cand un primar a ajuns la alt partid, mai bine spus, a ajuns la un partid, PNL, caci edilul Dejului candidase independent. Emil Boc a ramas la PD, la fel ca si primarii din Turda, Tudor Stefanie, din Huedin, Nicolae Chis, si din Gherla, Ovidiu Dragan.

Nu si-a schimbat apartenenta politica nici primarul social-democrat din Campia Turzii, Ioan Vasinca. In schimb, marea ultima migratie politica s-a intamplat in comune, in principal, cum era de asteptat. Primarul din Aghires, Sorin Lehene, ales pe lista PSD, a trecut la PD, cazuri similare intalnindu-se la Baisoara, unde controversata Minodora Luca s-a reintors la PD.

Si primarul din Borsa, Ileana Bosneag, initial aleasa sub simbolul celor trei trandafiri, a ales partidul lui Boc, caz identic cu al primarului Ioan Racolta din Calarasi ori cu cel al lui Sorin Ranga de la Cojocna, ori cu al lui Petre Coste de la Jucu. Tot al PD a ajuns, in urma fuziunii prin absorbtie a PUNR cu PD in zona Turda, primarul Ioan Popa din comuna Iara.

Si fostul primar PSD din Manastireni, Pertu Coldea, a migrat catre PD, la fel ca si cel din Mociu, Giorgel Achis, Ioan Huldusan, de la Palatca si Dorel Lupea, primarul din Valea Ierii. Tot catre PD au virat si Ioan Parv, fost PUR. Cealalta parte a migratiilor a avut loc catre celalalt partid al Aliantei, PNL.

Cea mai rasunatoare migrare, avand in vedere ca este insotita si de oarece dosare penale, este a primarului din Apahida, Ionel Farcas, care a ajuns primar pe listele PSD.

Dinspre social-democratie catre liberalism au roit si primarii din Chiuiesti, Gavril Mihut, din Feleacu, Ioan Tantau, de la Ploscos, Ioan Sabau, Recea Cristur, Laurian Rus. O situatie similara intalnim si la Vultureni, unde fostul social-democrat, Eugen Muresan, a optat pentru PNL.

Tot la liberali a venit un alt primar controversat, cel al comunei Bontida, Vasile Bodocan, care a fost ales pe listele PNTCD, primarul interimar de la Iclod, Nicolae Inoan, care provine de la PUNR, si David Pruean, de la Vad, primar ales, in 2004, pe lista PAS.

In urma acestor migratii, situatia politica actuala, dupa ce toti primarii si-au completat declaratia de apartenenta politica, este urmatoarea: de la 10 formatiuni care detineau primari, s-a ajuns la doar patru - PD are 27 de primari, PSD - 25, PNL - 20 si UDMR -9.