Societatile desemnate castigatoare in urma licitatiei organizate la Cluj pentru atribuirea produselor lactate si a celor de panificatie in programul guvernamental “Laptele si cornul” au fost descalificate.

Inspectorii de specialitate din cadrul Consiliului Judetean Cluj au descoperit grave nereguli la societatile ce urmau sa le ofere scolarilor si pre-scolarilor laptele si cornul, incepand din toamna acestui an. Este vorba despre societatea Vel Pitar, ce urma sa distribuie cornuri in scolile si gradinitele clujene, dar si despre un consortiu format din SC Astral Impex SRL Arad si Biolact din Oradea.

Cu privire la Biolact, ar fi de spus de la inceput ca are un actionariat “greu”. Astfel, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss si viceprimarita municipiului Oradea, Rozalia Bir? detin cate 70, respectiv 30% din intreaga afacere cu lapte.

Despre Astral Impex SRL din Arad ar fi de spus ca nu e tocmai o coincidenta faptul ca a participat la licitatia de la Cluj, mana-n mana cu firma celor doi grei ai Oradiei. Astral Impex a castigat in mai multe randuri licitatia organizata tocmai de Consiliul Judetean Bihor (al carui presedinte este Alexandru Kiss) pentru distribuirea produselor lactate in programul “Laptele si cornul”.

Ies Vel Pitar si Biolact, intra Sompan si Napolact

Comisia judeteana desemnata pentru verificarea produselor destinate prescolarilor si elevilor din clasele I - IV a incheiat verificarile la societatile castigatoare.

Astfel, SC Astral Impex (ce urma sa distribuie laptele produs de Biolact) si SC Vel Pitar au fost descalificate, deoarece nu indeplineau conditiile igienico-sanitare prevazute de normele legale pentru fabricarea produselor lactate si de panificatie. In aceste conditii, locul celor doua firme a fost luat de urmatorii clasati, respectiv Napolact pentru lactate si Sompan Dej pentru cornuri.

Sompan Dej, societate apartinand fostului deputat PSD Alexandru Lapusan, si-a dat acordul pentru a prelua distributia de cornuri si pentru zona Cluj-Napoca - Huedin. Cat priveste Napolact, aceasta nu a raspuns deocamdata adresei transmise de Consiliul Judetean Cluj.

Reamintim ca la licitatia electronica desfasurata pe 1 august 2006, pentru zona Cluj-Napoca - Huedin, distribuitorul produselor lactate castigator a fost desemnat SC Astral Impex, cornurile urmand sa fie asigurate de SC Vel Pitar.

Petru zona Turda - Campia Turzii distributia de lactate a fost castigata tot de SC Astral Impex, iar cornurile de SC Bam Impex, in timp ce pentru zona Dej - Gherla castigatoare au fost desemnate SC Napolact, pentru produsele lactate, si SC Sompan pentru cornuri.

La cornuri, pretul de adjudecare a fost de 0,25 lei RON (2.500 de lei vechi) pentru intreg judetul, iar la lapte, pe zona Turda - Campia Turzii si Dej - Gherla pretul este de 0,44 lei RON (4.400 lei vechi), in timp ce pentru Cluj-Napoca - Huedin produsele lactate vor fi livrate la pretul de 0,42 lei RON (4.200 lei vechi).

La nivelul judetului Cluj vor beneficia de programul guvernamental “Laptele si Cornul” un numar de aproximativ 37 de mii de copii, sursa de finantare fiind bugetul statului.

Mizeria Biolact

Asa cum am aratat, licitatia pentru lapte a fost castigata de consortiul format din Astral Impex SRL din Arad si Biolact SRL din Oradea. Practic, prima societate urma sa distribuie laptele produs de Biolact.

Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Cornelia Trif, ne-a declarat ca motivul pentru care cele doua societati au pierdut contractul a constat in conditiile igienico-sanitare inimaginabile gasite la producator, adica la Biolact. “Potrivit legii, s-a realizat controlul la distribuitor. Ceea ce au gasit colegii mei acolo (la Biolact, n.r.) e inimaginabil... Mizerie...

Conditii igienico-sanitare neconforme cu legea. E inadmisibil, avand in vedere ca laptele era destinat copiilor”, a mai spus purtatorul de cuvant al CJ Cluj.

Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru, detine 70% din actiunile SC Biolact SRL, in timp ce pachetul de 23% din actiuni este detinut de viceprimarul municipiului Oradea, Rozalia Bir?. In ciuda functiilor publice pe care le detin, cei doi alesi locali au derulat si deruleaza afaceri profitabile cu statul. Ceea ce explica in mare masura si profitul inregistrat de societate.

In 2004, Biolact a fost direct conectata la programul guvernamental “Laptele si Cornul”. Astfel, Biolact a furnizat laptele unei societati din Galati care a castigat licitatia pentru lapte. Altfel spus, s-a ajuns in situatia in care, Alexandru Kiss, actionarul majoritar al Biolact, isi platea din banii Guvernului marfa pe care o livra.

Conform OUG 96/2002, presedintii consiliilor judetene pot controla si tine in mana intreaga afacere guvernamentala. Astfel, prin atributiile sale de serviciu, seful administratiei judetene din Bihor s-a ocupat de selectarea firmelor care au participat la licitatia electronica si a incheiat contracte cu societatile castigatoare.

In plus, potrivit acelorasi reglementari, el a trebuit sa aprobe platile produselor si serviciilor contractate, sa “verifice buna desfasurare a procesului de aprovizionare si conditiile igienico-sanitare privind distributia catre elevi a produselor lactate si de panificatie”.

Nu in ultimul rand, el “este ordonatorul principal de credite pentru efectuarea platilor catre furnizori”.

Biolact, perla coroanei lui Kiss

Kiss Alexandru detine parti sociale la nu mai putin de 11 firme: Videovox, Biolact Bihor, Vetrolux, Pro Idea, Bioland Bihor, Stirea, Softpartner, Lancelot, RCS, Alexis si Padurea Verde. Valoarea totala a partilor sociale pe care presedintele Consiliului Judetean Bihor le detine la aceste firme se ridica la cifra fabuloasa de 2,283 miliarde de lei.

De departe, cea mai importanta firma la care Kiss detine parti sociale este Biolact Bihor, cu o valoare totala la zi de aproape 1,4 miliarde de lei. Pe langa aceste parti sociale, Alexandru Kiss a mai acordat si imprumuturi (a caror valoare depaseste cu mult partile sociale pe care le detine), tot acestor firme mentionate mai sus, in valoare totala de 17,981 miliarde de lei.

Firmele cele mai rasfatate cu imprumuturi sunt: Bioland Bihor - 1,245 miliarde de lei, Pro Ideea - 1,284 miliarde de lei, Softpartner - 1,769 miliarde de lei si Biolact Bihor - 11,344 miliarde de lei.

Pe langa banii detinuti in aceste firme, familia Kiss a mai obtinut ca venituri salariale in decursul anului 2005 si aproape un miliard de lei, incasat din chirii de la firmele Dana Byte si Europpilote Proiect.

Viceprimarita Bir? Rozalia detine actiuni la Biolact in valoare de 462,3 milioane de lei vechi. Bir? este actionar la zece dintre cele 11 firme la care detine actiuni si Kiss Alexandru si a aplicat aceeasi tactica, imprumutand firmele respective cu sume de pana la o jumatate de miliard de lei vechi.

In total, pentru cele 10 firme, Bir? a scos din buzunar peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani dati cu imprumutul, cica, propriilor firme.

Cu toate ca oficialii clujeni i-au dat cu tifla lui Kiss, bihorenii cred ca fabrica sa este printre cele mai performante din judet.

Inspectorul de specialitate insarcinat de Directia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSSA) Bihor cu controlul Biolact, Marcel Judea, are pareri apreciative la adresa unitatii de productie: “In acest an, au fost efectuate cel putin zece controale la Biolact, adica mai mult de unul lunar.

Nu s-au dat sanctiuni niciodata, iar pentru produsele acestei firme nu au existat plangeri sau reclamatii inregistrate la noi. Are autorizatie de functionare pana in 2009, iar dintre toate unitatile de profil din Bihor, Biolact este cea mai bine specializata.

Are dotari foarte moderne, functioneaza intr-un spatiu adecvat si are produse de calitate“, afirma Marcel Judea, sef Serviciu Igiena si Sanatate Publica Veterinara a DVSA Bihor.