Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a dezmintit vineri, intr-o conferinta de presa, ca ar fi colaborat cu Securitatea * "Nu am fost nici colaborator, nici informator al vreunui serviciu secret" * In opinia sa se incearca un atac impotriva UDMR * "Imi voi cauta dreptatea in justitie"

In cadrul unei conferinte de presa sustinute vineri, senatorul UDMR a dezmintit ca ar fi colaborat cu Securitatea, sub orice forma. Conform spuselor sale, atat in perioada studentiei cat si pe parcursul carierei de avocat nu a colaborat cu organul represiv al regimului comunist.

Senatorul a recunoscut ca s-a incercat racolarea sa, iar singurul angajament luat a fost acela de a nu divulga tentativa de racolare. ,,La sfarsitul anilor '80, am fost dus la Securitate direct din cabinetul de avocat, la 8 dimineata si am fost tinut acolo pana seara. Am fost anchetat, audiat. Am scris o declaratie in care refuzam sa colaborez.

Am fost obligat sa ma angajez ca nu fac declaratia publica", a sutinut Frunda Gyorgy. In opinia sa, acest atac al lui Cozmin Gusa si cel din luna februarie, cand presedintele PIN a declarat ca senatorul UDMR si-a incalcat juramantul de parlamentar cand a sustinut ca nu reprezinta Romania la Consiliul Europei, exista o stransa legatura.

"Se incearca eliminarea noastra”

Atacul lui Cozmin Gusa si prezenta pe masa CNSAS a dosarelor reprezentantilor de varf ai UDMR urmaresc eliminarea partidului din viata politica, sustine senatorul muresean. In ceea ce priveste persoana sa, declaratiile cu privire la organizarea evenimentelor din martie 1990 de la Targu Mures, cat si sustinerea in 2001 a Recomandarii 1402 al Consiliului Europei, l-au facut o persoana incomoda. Amintim faptul ca acea recomandare se referea la interzicerea structurilor de informatii sa desfasoare activitati economice si comerciale. Totodata, prezenta dosarelor unor lideri de varf din UDMR in lotul celor 29 nu este intamplatoare.

"Se incearca un atac impotriva liderilor Uniunii", a declarat Frunda, referindu-se la colegii Marko Bela, Kelemen Attila, Verestoy Attila si Toro Tibor. Pe de alta parte, sustine Frunda, se urmareste mentinerea in opinia publica romaneasca a mitului pericolului maghiar. "Nu cred ca PNL sau PD vor sa ma elimine.

Dar cred si stiu ca unii oameni care ar fi foarte usurati daca Frunda nu ar vorbi despre Romania in Parlament sau la Strasbourg", a declarat Frunda intrebat fiind daca vede o legatura intre aceste interese si interesele colegilor de alianta.

Intrebat daca isi va face public dosarul, urmand exemplul liberalei Mona Musca, senatorul UDMR a declarat ca va hotari acest lucru dupa ce isi va vedea dosarele.

"Magureanu a declarat ca are o relatie apropiata cu Gusa"

Acuzatiile liderului PIN au ca sursa, in opinia lui Frunda, anumite cercuri de interese. Trebuie sa distingem aici intre prezenta dosarelor la CNSAS, situatie ce implica un proces de analiza ce se va finaliza printr-un verdict si acuzatiile lui Cozmin Gusa ca si atac politic. "Gusa face jocul unor cercuri de interese", sustine Frunda.

Referitor la posibilele rezultate la care va ajunge CNSAS, senatorul a declarat ca isi va cauta dreptatea inclusiv prin chemarea unei comisii de grafologi, daca vor aparea documente false la dosarele sale.

Daca avem in vedere implicatiile declaratiilor lui Frunda Gyorgy, acestea sunt cel putin la fel de grave ca si acuzatiile liderului PIN, in situatia in care dosariada este bine planificata de anumiti actori politici.

Trimiterile senatorului muresean la o probabila relatie apropiata dintre fostul director SRI, de altfel si fondatorul serviciului, si Cozmin Gusa, sau, cel putin, relatia liderului PIN cu persoane care detin informatii in legatura cu dosarele desecretizate, discrediteaza mult asteptata dosariada.

Mai mult, Frunda a lasat sa se inteleaga ca momentul in care a fost lansat atacul a fost bine planificat, la fel ca si atacul din luna februarie, moment in care senatorul era marcat de o tragedie in familie.

Referitor la definirea termenului de politie politica, in opinia sa, "toti cei care au fost colaboratori ai Securitatii, direct sau indirect, au facut politie politica".

In presa centrala a aparut lista celor 29 de politicieni, lista trimisa de catre SRI la CNSAS. Asupra dosarelor de urmarire sau de retea urmeaza sa se pronunte Colegiul in perioada urmatoare. Pana la un rezultat oficial, dosarele au devenit sursa a atacurilor politice.

UDMR are cei mai multi politicieni in primul lot cu dosarele lui Marko Bela, Kelemen Attila, Frunda Gyorgy, Sogor Csaba.Verestoy Attila si Toro Tibor.