Ovidiu Stefan, intre amnezie si mitomanie

In urma unei expertize judiciare efectuate de viceprimarul Baii Mari, Ovidiu Stefan, o femeie din Viseu si-a pierdut un teren pe care l-a cumparat cu bani grei acum 25 de ani. Stefan Ovidiu a intocmit eronat expertiza judiciara si femeia a facut plangere penala impotriva sa. Dosarul a ajuns la procurorul Vasile Pop, zis Lesca. Acesta l-a solutionat in stilul deja consacrat, cu clasicul NUP.

Acum Ovidiu Stefan nu-si mai aminteste nimic, afirmand ca nu a intocmit nicio expertiza si nici nu a fost cercetat penal. Il credeam doar incompetent, nu si amnezic.

Dupa cele trei materiale publicate in legatura cu activitatea „deosebita” desfasurata de procurorul Vasile Pop la Parchetul Viseu de Sus, am primit la redactie mai multe sesizari de la diverse persoane din zona respectiva.

Oameni care au ajuns intr-un fel sau altul la Vasile Pop, zis Lesca, si care au simtit pe propria piele “profesionalismul” acestui procuror recunoscut in tot judetul pentru numeroasele abuzuri pe care le face. Apoi am discutat cu judecatori baimareni, cu avocati, cu procurori si chiar cu politisti.

Toti au confirmat faptul ca acest procuror trebuie schimbat, el aducand mari deservicii sistemului jurisdictional din Maramures. Multi dintre acestia ne-au spus ca abuzurile sale sunt mult mai multe si mai grave.

Revenim in acest numar cu un nou caz de NUP (neinceperea urmaririi penale) marca Lesca, de data aceasta acordat de procuror lui Ovidiu Stefan, viceprimarul Baii Mari, pe vremea cand acesta era expert judiciar.

Apare Fane!

Firuta Coman locuieste in Viseu de Sus, unde detine o suprafata de teren cumparata in urma cu peste 25 de ani. Pana in 2002, cand in zona s-au mutat niste vecini care si-au ridicat doua case, cu terenul femeii nu a fost nici o problema.

Dupa ridicarea constructiilor, vecinii au pretins o servitute de trecere pe terenul femeii, desi pentru propriul lor teren, acestia au o iesire la strada, lata de peste 14 m.

Femeia s-a opus, argumentand ca acel teren a fost cumparat de ea si ca exact partea pentru care vecinii solicitau servitutea a fost cumparata de familia Coman de la altcineva, tocmai pentru a avea propria lor iesire la drumul principal. A urmat o serie de procese pentru a se stabili cum sta treaba cu servitutea pe drumul respectiv.

Instanta a dispus efectuarea unei expertize judiciare care sa stabileasca natura terenului cu pricina. Expertul desemnat a fost Ovidiu Stefan, actualul viceprimar din Baia Mare, care, la sfarsitul anului 2002 (era expert, cica) s-a deplasat la fata locului, intocmind masuratorile necesare.

A stabilit ca terenul cumparat de Firuta Coman nu este proprietatea acesteia si ca el face parte din drumul public. In baza acestei expertize, instantele de la Viseu, Baia Mare si Cluj au dat dreptate vecinilor, stabilind pe acel teren libera trecere.

NUP pentru Fane

Femeia a cerut o alta expertiza, pentru care a fost desemnata Maria Grigor, din Baia Mare. Aceasta a stabilit faptul ca in zona exista un drum, dar el nu se intinde pana pe terenul femeii. Adica terenul cu pricina nu este drum public. In aceasta situatie, Firuta Coman a depus o plangere penala impotriva lui Stefan Ovidiu, pentru fals material.

Aceasta a fost inregistrata la Politia Viseu de Sus, iar dosarul a fost solutionat de comisarul de cercetari penale, Gheorghe Nasui. “Am fost de mai multe ori la comisarul Nasui si i-am prezentat toate actele. Si a spus ca se vede clar ca Stefan Ovidiu a folosit alte numere topografice.

De fapt, Stefan a folosit datele de pe Valea Poienitei, care se afla la o distanta de 200 m de la terenul nostru”, spune Coman. Dosarul a fost trimis mai departe, la Parchet, la procurorul Lesca, autointitulat “Litera de Evanghelie”.

Acesta s-a deplasat la fata locului impreuna cu cativa politisti si i-au pus in vedere femeii sa-si vada de treaba si sa termine cu plangerile penale, ca nu va avea sorti de izbanda. “Lesca a zis ca el este pus acolo sa aresteze, nu sa imparta flori si mi-a spus sa nu ma mai opun, ca drumul este public”, declara Coman.

In final, dosarul Stefan Ovidiu s-a finalizat cu un NUP, procurorul Lesca bifand inca un caz “bine rezolvat”.

Amnezic sau mitoman?

Am luat legatura cu viceprimarul Ovidiu Stefan, care a declarat ca nu stie nimic. Nici de expertiza, nici de Fiurta Coman, nici de cercetarea penala. “Cum se numeste? Firuta Coman?... Nu imi amintesc. Din Viseu? Nu stiu. Mi-a facut plangere penala? Habar nu am. Nu am fost anuntat. Daca era asa, trebuia sa ma fi chemat sa dau declaratii, dar nu m-au chemat.

Este adevarat ca sunt expert judiciar si am lucrat in judet peste tot. Dar nu imi amintesc de un asemenea caz la Viseu. Oamenii incearca sa amane punerea in executare a sentintelor judecatoresti si atunci depun plangeri penale. In cazurile acestor expertize lucrurile sunt clare. Numerele cadastrale sunt precise si nu se pot schimba. E un sistem care se foloseste din anul 1890.

Un anumit numar nu poate fi decat intr-un singur loc”, a afirmat Stefan. Pentru acest raspuns halucinant exista doua explicatii: Ovidiu Stefan sufera ori de amnezie, ori de mitomanie.

In cursul saptamanii trecute, am incercat in repetate randuri, inclusiv prin intermediul purtatorului de cuvant al IJP, sa luam legatura cu comisarul Nasui, din Viseu, dar nu am reusit, acesta fiind mai mereu plecat la Parchet (din spusele ofiterului de serviciu).

60 de milioane pentu procese, din cauza lui Stefan

Dupa discutia cu Stefan, am contactat-o telefonic pe Firuta Coman, care s-a aratat consternata de raspunsul viceprimarului. “Cum, a spus ca nu isi aduce aminte? Ca nu a facut el expertiza? Extraordinar! A venit si a masurat peste tot, nu numai la mine, ci si la vecini. A masurat inclusiv casa. Eu l-am intrebat de ce masoara si acolo, daca era vorba de teren.

Mi-a spus ca asa trebuie, sa nu ma bag. M-a chinuit si si-a batut joc de mine. Din cauza lui am pierdut terenul acesta pe care am dat, pe vremuri, bani cat pentru o jumatate de masina. L-am rugat sa faca totul corect, sa nu am probleme. El si-a facut cruce si a zis ca e om cinstit. Acuma apare pe la televizor, ca e mare viceprimar. Cand il vad...

Nu stie nimic de plangerea penala? Pai, de ce nu l-au chemat sa dea declaratii? Am fost in mai multe randuri la politie, la comisarul Nasui. El mi-a zis ca vede ca exista o eroare. Ca are acolo o gramada de acte cu cazul meu. Insa procurorul i-a dat NUP lui Stefan. Ultimul expert a aratat ca drumul respectiv se termina in alta parte si ca terenul meu nu e drum public.

Pana acum am cheltuit peste 60 de milioane lei cu aceste procese, din cauza lui Stefan”, a declarat Firuta Coman

Un alt expert confirma

Declaratia lui Ovidiu Stefan este contrazisa si de expertul care i-a succedat, Maria Grigor, cea care a efectuat a doua expertiza. “Planul cadastral nu este la scara si terenurile sunt fara suprafete. Atat eu, cat si Ovidiu Stefan, am lucrat doar cu schitele de dezmembrare intocmite de altcineva. Eu nu am facut schita de dezmembrare.

Topograful respectiv spunea ca el a gresit schita si ca Ovidiu Stefan a luat de buna acea schita. Cand nu ai scara poti gresi, pentru ca se iau in calcul numai punctele de reper, care sunt pe teren. Problema acolo a fost cu o servitute de trecere.

Vecinii cumparasera teren si, desi aveau deschidere in fata casei, cereau servitute de trecere pe acest teren, sustinand ca inainte existase servitute de trecere”, a declarat Maria Grigor, expert judiciar. Este greu de spus daca Stefan a gresit intentionat sau nu. Cert este ca el a executat o expertiza judiciara cu date eronate si a fost cercetat penal. Culmea este ca el nu-si aminteste nimic.