Gruparea mafiota Dan Matei Agathon - Gigi Netoiu - Luchi Georgescu a dat statului o gaura de 10 milioane de euro prin privatizarea SC Venus Holiday 2000 SA

A ajuns aproape folclor faptul ca privatizarile marca post-revolutionara au distrus mare parte din economia romaneasca. Unul dintre cele mai flagrante exemple este tinut ascuns de aproape cinci ani, poate si din cauza faptului ca persoanele implicate sunt nume extrem de cunoscute si aflate inca in lumina reflectoarelor.

Privatizarea SC Venus Holiday 2000 SA este unul dintre marile tunuri ale Guvernului Nastase, dat cu implicarea directa a lui Dan Matei Agathon, ministrul Turismului din acea perioada.

La momentul privatizarii (premeditata inca de la inceputul anului 2001 printr-o Ordonanta de Guvern care urgenta procedurile de scoatere de sub tutela statului a mai multor societati-cheie din turism), Venus Holiday era una dintre cele mai rentabile societati de pe litoralul romanesc.

Fara datorii la stat (lucru rarisim in acea perioada), cu profituri sanatoase si zeci de miliarde de incasat de la debitori, Venus Holiday valora la o estimare fugara peste 10 milioane euro.

Dan Matei Agathon a vandut-o la licitatia din 13.08.2001 cu circa 562.000 euro, pagubind in acest fel statul roman cu aproximativ 9,5 milioane euro. Beneficiarii acestui chilipir sunt Gigi Netoiu, cunoscutul om de afaceri si de fotbal, si Luchi (Lucky) Georgescu, concubina sa.

Povestea acestei privatizari de „succes” este revoltator de simpla. Pe 11.01.2001, Guvernul Adrian Nastase emite Ordonanta de Urgenta nr. 7/2001, care stipula „accelerarea si finalizarea procesului de privatizare a societatilor comerciale din turism”.

Printre altele, se hotaraste atunci trecerea tuturor societatilor din turism de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului la Ministerul Turismului, condus de Dan Matei Agathon. Incepand din acest moment, lucrurile au devenit mult mai simple.

Venus Holiday este pregatita in mare graba pentru privatizare, statiunea fiind practic ambalata si trimisa la pachet pe adresa lui Gigi Netoiu, coleg in Consiliul de Administratie de la Dinamo cu Dan Matei Agathon.

Vile evaluate la preturi de nimic

Asa se face ca nu exista nici macar o evaluare la zi a patrimoniului societatii, dosarul de privatizare avansand cifrele puse pe hartie in 2000, anul infiintarii Venus Holiday, si care sunt mult subevaluate.

Iata doar cateva exemple extrase din dosarul de privatizare a societatii: vilele Bucura 3, 4, 14, 15, 18 si 19 sunt evaluate la cate 46,9 milioane lei, adica putin peste 1800 de euro, vila Bucura 2 ar costa doar 28 milioane de lei, care nu pot insemna mai mult decat banii de buzunar ai unui afacerist de talia lui Gigi Netoiu.

Per total, capitalul Venus Holiday a fost evaluat la 14.458.100.000 lei, avand inclusa si suprafata de 74.292 metri patrati de teren.

Si vorbim aici despre doua hoteluri (Favorit si Melodia), trei restaurante (Melodia, Brates si Razelm), 20 de vile, casutele Brates, gradina Venus si grupurile sanitare de pe plaja, cu alte cuvinte, o statiune intreaga pe care Dan Matei Agathon a lansat-o la privatizare pentru 15.016.802.000 lei, adica putin peste 560.000 euro.

Valoarea reala a SC Venus Holiday 2000 SA depasea 10.000.000 euro

Iata insa si cateva calcule simple, care releva adevarata valoare a statiunii Venus, la tarifele din 2001: la un pret mediu de 30 euro/ mp, numai cei 74.292 mp de teren valorau peste 2,2 milioane euro, in timp ce constructiile de pe suprafata desfasurata de 29.452 mp, la un pret mediu de 200 euro/mp, valorau alte circa 5,9 milioane euro.

Venus Holiday valora deci cel putin 8,1 milioane euro, la care se mai adaugau insa creantele din vanzari si restul de plati din contractele de asociere in participatiune si locatie pe 2000 si 2001. In concluzie, valoarea minima de vanzare a SC Venus Holiday 2000 SA trebuia sa ajunga undeva la 10.000.000 euro.

Gigi Netoiu a primit de la stat 500 milioane pentru a lua gratis o statiune

De subliniat este si faptul ca societatea nu inregistra nici o datorie catre bugetul de stat, iar la momentul privatizarii avea in cont circa 6 miliarde lei, alte 9,5 urmand sa fie incasate in lunile imediat urmatoare. Dan Matei Agathon a vandut-o, iar Gigi Netoiu a cumparat-o cu putin peste 560.000 euro.

Situatia devine de-a dreptul grotesca daca schimbam putin perspectiva si ne gandim la cele peste 15,5 miliarde lei care trebuia sa umple conturile Venus Holiday, chiar in toamna acelui an.

In conditiile in care Gigi Netoiu a dat 15 miliarde de lei pentru o societate care are in conturi 15,5 miliarde de lei, inseamna ca statul roman i-a oferit afaceristului dinamovist 500 milioane lei pentru a lua gratis o statiune de peste 10.000.000 euro.

Venus Holiday a fost scoasa la vanzare cu un certificat de atestare fiscala expirat

De parca toate acestea nu erau de ajuns, nici macar licitatia nu a indeplinit criteriile legale de desfasurare. Pentru a putea fi scoasa la vanzare in conditii legale, SC Venus Holiday 2000 SA trebuia sa prezinte o serie intreaga de certificate fiscale, eliberate de Finantele Publice, Casa de Asigurari de Sanatate, Primaria Mangalia etc.

Toate acestea erau inserate intr-un dosar de prezentare cu toate datele contabile ale societatii, situatia juridica, eventualele litigii si tot ceea ce trebuie sa stie un eventual cumparator despre firma pe care intentioneaza sa o achizitioneze. Problema este ca unul dintre certificatele prezente la dosar era expirat la data licitatiei.

Este vorba despre certificatul de atestare fiscala nr. 512 din 05.07.2001, eliberat de Administratia Finantelor Publice Mangalia.

Actul specifica faptul ca Venus Holiday „nu figureaza cu debite din impozite si taxe datorate bugetului de stat”, dar este lovit de nulitate dintr-un motiv foarte simplu: la data licitatiei, 13.08.2001, trecusera de mult cele 30 de zile de valabilitate a certificatului. Pana si pentru acest viciu de procedura, licitatia poate fi anulata si reluata.

„Norocoasa” Georgescu a stiut mereu sa ia de fraier statul

La aceasta data, Luchi Georgescu (sau Lucky, sinonimul lui „norocos” in limba engleza) este actionarul majoritar al SC Venus Holiday 2000 SA, cu o cota de participare de 50%. Concubinul ei, Gigi Netoiu, detine 49, 896% din statiune, restul de 0,104% impartindu-se altor actionari.

Tunul de 9,5 milioane euro dat statului prin achizitionarea la pret de batjocura a unei statiuni intregi nu este prima isprava de acest gen reusita de cuplul Netoiu-Georgescu.

„Norocoasa” Luchi, aflata in topul celor mai bogate femei din Romania, cu o avere estimata la 15 milioane dolari, a intrat de curand si in atentia procurorilor anticoruptie in cazul devalizarii combinatului viticol Vidisamp Husi de catre SC Vincon SA Vrancea.

Potrivit datelor oferite de Garda Financiara Centrala, la sfarsitul anului 2004, neregulile savarsite in administrarea acestei societatii au prejudiciat bugetul de stat cu peste 500 miliarde lei.

Luchi Georgescu detine 81,7% din Vincon Vrancea si a devenit celebra dupa ce a reusit sa obtina o hotarare judecatoreasca halucinanta care a obligat statul roman sa-i plateasca 51,6 miliarde lei despagubiri dupa ce ea nu a platit timp de trei ani ratele pentru achizitionarea Vincon.

APAPS a dat-o in judecata pe Luchi pentru anularea contractului de vanzare- cumparare si plata unei despagubiri de 75 miliarde lei. O judecatoare „sugubeata” de la Tribunalul Bucuresti a considerat insa ca biata Luchi Georgescu este cea nedreptatita si a luat aberanta decizie de a obliga statul sa o despagubeasca pe cea care nu-si respecta termenii contractuali.

Secretul reusitei: sponsorizari grase pentru PSD

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca PSD a format un guvern ai carui ministri erau intotdeauna atenti si recunoscatori doar celor care, la randul lor, contribuiau la pusculita partidului.

Luand in considerare doar aceste doua mari tunuri - Venus Holiday si Vincon - prin care statul a fost prejudiciat cu mult peste 20 milioane euro, este lesne de inteles ca Luchi Georgescu a stiut sa se „orienteze” bine. A facut-o in anul de gratie 2000, cand a donat PSD-ului suma de 75 milioane lei.

A fost probabil cea mai buna investitie din viata ei, PSD castigand alegerile si devenind, dupa cum s-a vazut, extrem de atent cu „norocoasa” Luchi si concubinul ei, Gigi Netoiu. Premierul Adrian Nastase si ministrul Dan Matei Agathon s-au achitat foarte bine de indatoriri, facandu-le cadou celor doi afaceristi statiunea Venus, cu un bonus de 500 milioane lei.

Prejudiciul de 9,5 milioane euro adus statului prin subevaluarea activelor e mai putin important, ca statiuni sunt destule, dar oameni ca Gigi si Luchi gasesti mai rar.

Cu atat mai mult cu cat Gigi Netoiu, in calitate de fost ofiter de Securitate, nu putea fi izgonit din sistem, iar baietilor cu ochi albastri e mai bine sa le asiguri tot confortul pentru a nu te trezi mai tarziu ca te-ai pus rau cu nomenclatura. Vom reveni in numerele viitoare cu noi amanunte despre acest incredibil caz de coruptie.