Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului aduna, an de an, sute de mii de crestini la Manastirea Nicula, locul de pelerinaj cel mai important pentru ortodocsii si greco-catolicii din intreaga tara.

Pelerinajul la Nicula a inceput inca din weekend, dar ieri a atins cote impresionante. Pelerini sositi de la sute de kilometri departare si-au petrecut noptile sub cerul liber, pe pamantul udat de ploaia torentiala, care nu a ostoit sa cada toata noaptea de duminica spre luni.

Indiferent unde s-au adapostit, pe paturi improvizate, in corturi, acoperiti de paturi sau inghesuiti unii in ceilalti, nimeni nu a scapat de ploaia patrunzatoare.

Noroc au avut cei care au urcat ieri dealul Niculei, mii de oameni simpli, de la tara, marea majoritate femei, dar si multi tineri, veniti sa se roage la icoana miraculoasa, care a varsat lacrimi acum trei sute de ani. Odata ajunsi la Nicula, intaiul lucru pe care l-au facut cei mai multi dintre credinciosi a fost sa inconjoare de trei ori biserica, in coate si in genunchi.

Intr-un sir impresionant, unii in altii, femei in varsta, dar si barbati in putere, copii sau tineri, credinciosii se tarasc prin noroiul care devine tot mai vascos.

Traditia spune ca oricine respecta acest obicei va fi iertat de pacate si i se vor indeplini dorintele. “Vreau sa ma mantuiesc si vreau ca copiii mei sa fie paziti de rele. Numai Maica Domnului poate sa ne salveze. Pentru ea ma rog si pentru ea fac asta, sa ne sprijine”, ne-a spus, gafaind, Lucretia Carstan, 57 de ani, din Lugoj.

In timp ce ridica privirea spre noi, alte femei fac matanii in noroiul care inconjoara bisericuta de lemn, iar sirul uman continua sa inconjoare biserica.

Cozi infernale

Imediat langa bisericuta de lemn, unde a lacrimat prima oara Icoana Facatoare de Minuni, cozile la intrarea in biserica in care e adapostita devin tot mai groase, ca un brat lung, serpuitor. E foarte cald, dar nimeni nu se clinteste din rand, cu speranta ca Domnul la va da puterea sa reziste caniculei care incepe sa se intinda peste Nicula.

In biserica, preotii spovedesc pe toti doritorii, dar majoritatea jinduiesc sa vada Icoana cea Sfanta. In fata bisericii, pe podium nu conteneste slujba de Prohod, propagata in vazduh de zeci de difuzoare. E lancezeala, lumea isi revine cu greu dupa noaptea ploioasa.

Mii de corturi, paturi improvizate, culcusuri se inghesuie unele in altele pe dealul noroios, unde doar soarele si cuvantul lui Dumnezeu mai aduc alinare. Multi credinciosi dorm pe unde apuca, rapusi de soarele dogoritor si de noaptea obositoare, multi cu cruciulite si biblii in maini. O imensa turma de oameni care asteapta un miracol de la divinitate, sub cerul liber.

Mai jos, mii de pelerini iau curajos in piept dealul Niculei, imbiati de o parte sau alta a drumului asfaltat de zeci de tarabe, intr-o atmosfera de bazar. Se vand, de-a valma, intr-un haos organizat, pepeni, mititei, vata de zahar, sucuri, oale.

Peste tot kitsch-uri religioase, dar si obiecte bisericesti serioase, biblii, cruciulite, lumanari, carti bisericesti. Isusi de plastic gasesti la tot pasul, dar si icoane marianice, care imita Icoana Facatoare de minuni. Imediat dupa poarta manastirii, haosul se termina brusc, parca la o comanda divina.

Mirajul Icoanei

Imediat cum intri in Nicula, te uluieste privelistea miilor de autobuze, autocare si masini din toata tara. Vezi numere din Mures, Harghita, Constanta, Hunedoara, Bistrita, Brasov. Ieri, sute de bistriteni au sosit cu personalul la Gherla, dar, din municipiu, o iau pe jos spre Nicula.

La tot acest suvoi uman, autoritatile au contrapus baraje de jandarmi si politisti, trei ambulante, iar pompierii vegheaza zi si noapte la poarta bisericutei de lemn, unde ard mii de lumanari.

Sus la manastire lipsesc aproape cu desavarsire toaletele ecologice, iar cele trei cismele sunt asaltate si nu mai fac fata. Valul de oameni nu are decat sa se descurce pe cont propriu.

Momentul crucial al zilei, scoaterea si inconjorul bisericii cu Icoana Facatoare de Minuni, a prins Nicula ticsita pana la refuz, cu credinciosii ortodocsi rugandu-se si urmand ferventi inaltul cler care a oficiat Slujba de Vecernie intreaga noapte. La Nicula, Dumnezeu si-a intors fata spre romani.

Pelerinaj greco-catolic

Credinciosii greco-catolici si-au insotit, ieri, de la ora 16.00, episcopul in pelerinajul facut pe jos de la Gherla la Nicula.

PS Florentin Crihalmeanu, insotit de circa 400 de persoane, inalti ierarhi si credinciosi, intr-o procesiune marcata de steaguri religioase si de un tricolor, au ajuns, in jurul orei 17.40, la cocheta bisericuta greco-catolica de sub Dealul Niculei, unde credinciosii si preotii s-au rugat neintrerupt si au participat la Vecernie.

Astazi, de la ora 10, are loc slujba Arhiereasca, atat pentru greco-catolici, cat si pentru ortodocsi, pe care o vor tine cele mai inalte fete bisericesti ale celor doua culte la bisericile pe care acestea le detin.