Zeci de localnici din comuna bihoreana Osorhei au venit, ieri, la sediul Prefecturii, nemultumiti de faptul ca autoritatile tergiverseaza luarea unei decizii in privinta demersurilor cu privire la organizarea unui referendum prin care sa fie schimbat primarul Ioan Codau. Oamenii au fost tratati, insa, cu indiferenta, fiind tinuti pe coridoarele Prefecturii cateva ore.

O parte dintre localnici au fost poftiti afara de jandarmii veniti la fata locului, ceea ce i-a nemultumit pe acestia. La Prefectura, locuitorii din Osorhei au fost informati ca legea privind organizarea referendumului s-a schimbat si mai trebuie sa astepte pana la luarea unei decizii in acest sens.

Oamenii din Osorhei se plang de atitudinea autoritatilor in ceea ce priveste organizarea referendumului. "Nu se doreste schimbarea primarului. Ne duce la ideea ca cineva nu doreste sa-l schimbe. Aproape toti satenii avem procese intente de primar din tot felul de motive.

Unii dintre noi au fost agresati de Codau si de fostul sef de post Negrean din cauza ca am luat atitudine impotriva ilegalitatilor pe care le-a comis", a declarat Maria Croitoru, localnica.

Satenii sustin ca, desi au reusit sa stranga semnaturi de la 25 la suta din locuitorii comunei, autoritatile nu au dat nici un verdict cu privire la organizarea referendumului.

Autoritati nepasatoare

Activitatea primarului Ioan Codau este contestata de oameni pentru modul in care s-a ocupat de comuna de cand ocupa aceasta functie. "In majoritatea satelor drumurile sunt jalnice. In Osorhei nu mai avem baza sportiva, nu mai avem camin cultural, nu avem trotuare, intr-o comuna prin care trece un drum european.

Pe langa asta, pe numele lui sunt o gramada de dosare penale", a mai spus Dumitru Biris.

Dupa ce satenii au fost tinuti pe coridoarele Prefecturii cateva ore bune, subprefectul Traian Abrudan i-a informat ca din cauza schimbarilor din legislatie este nevoie de mai mult timp pentru a da un verdict in acest caz.

Astfel, pe langa semnaturile a 25 la suta din locuitori, este nevoie de o comisie formata din ordinul prefectului, care sa verifice daca motivele pentru care a fost cerut referendumul se confirma.

"Acum va fi constituita comisia respectiva, iar dupa ce vor fi facute verificarile, toate datele vor fi transmise la Guvern, care va stabili data referendumului in termen de 90 de zile", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii, Dumitru Tiplea.

Primarul Codau, cercetat in mai multe dosare penale

Pe numele primarului Ioan Codau au fost intocmite mai multe dosare penale, in care este anchetat pentru abuz in serviciu si fals. "Avem pe numele lui peste 15 reclamatii. In momentul de fata facem cercetari pentru a stabili de ce se face vinovat", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, Vasile Popa.

Reclamatiile la adresa edilului fac referire la probleme de fond funciar, privind modul de exploatare a carierelor de pietris din zona, vanzari si schimburi ilegale de terenur

Ioan Codau se numara printre primarii cu cea mai mare avere din judet.

Potrivit declaratiei din anul 2005, acesta detine doua hectare de teren forestier in valoare de 400 de milioane de lei vechi la Sudrigiu, 0,8 hectare teren extravilan in aceeasi localitate, evaluat la 15 milioane de lei, 16 hectare teren extravilan in Osorhei, in valoare de 1,2 miliarde lei, si 7 hectare de teren intravilan, tot in Osorhei, in valoare de sapte miliarde lei.

Totodata, primarul mai are o casa de 360 de metri patrati in Osorhei, evaluata la 500 de milioane de lei vechi, si un autoturism Mercedes.