Ucigasul a cinci persoane din satul bistritean Salcuta, comuna Sanmihaiu de Campie, ramane necunoscut, desi au trecut 10 ani de cand acesta a luat viata a patru batrane si a unui barbat in varsta care l-a vazut in timp ce isi ucidea ultima victima.

Principalul suspect in acest caz a fost achitat in urma cu 2 ani de Tribunalul Bistrita-Nasaud, insa procurorii Parchetului de pe langa Tribunal au facut recurs. Acesta se va judeca, in 13 septembrie, la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Avocatul principalului suspect, Laurentiu Danut Molnar, sustine ca batranul este nevinovat. "Singura dovada pe care procurorii au avut-o a fost faptul ca, in timpul anchetarii de catre procuror, omul a recunoscut ca a ucis 5 oameni. Dar recunoasterea a fost facuta in conditii nu tocmai bune.

In timpul verificarilor au fost prezenti procurorul, dactilograful, dar si doi politisti care nu aveau ce cauta acolo", a declarat acesta.

Pentru ca pe timpul arestarii starea de sanatate a lui Trombitas se agravase, el a fost dat in grija familiei sale din Jimbor si anchetat in libertate. Fiindca pana la urma barbatul a fost considerat nevinovat, Parchetul de pe langa Tribunal a facut apel catre Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Totul a inceput in 24 martie 1992, cand Domnita Macarie, o femeie singura si batrana, a fost violata si apoi strangulata. A doua zi a fost gasit mort, tot prin strangulare, Ioan Fratean.

Dupa doi ani, intr-o fantana parasita, au fost gasite cadavrele altor doua batrane, Anica Rus si Elena Cont. Metoda era aceeasi si s-a presupus ca este vorba de acelasi criminal. In 18 octombrie 1999 a fost gasita moarta, in locuinta sa, Victoria Trombitas, de 62 de ani, din Vermes. Femeia a fost violata si apoi ucisa prin strangulare.

Au inceput imediat cercetarile si, dupa o saptamana, autorul a fost identificat si prins. S-a stabilit ca acesta era Francisc Trombitas, din Jimbor, cumnat cu victima. Potrivit anchetatorilor, barbatul si-a vizitat ruda in seara crimei si a incercat s-o convinga sa ii accepte cererea in casatorie, pe care o formulase si in alte randuri.

Fiind refuzat din nou, potrivit anchetatorilor, el s-a gandit sa-i dea o lectie femeii, asa ca a violat-o, apoi a sters urmele, sugrumand-o cu un ciorap.

Prins de politisti, Trombitas si-a recunoscut fapta. Mergand pe firul evenimentelor, oamenii legii au stabilit ca barbatul este si autorul celor patru crime de la Salcuta.