Compania "Holtzindustrie Schweighofer" SRL Sebes, unul dintre cei mai mari agenti economici din Romania in domeniul prelucrarii primare a lemnului, se judeca de aproape un an cu Directia Silvica Alba Iulia si cu Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Cluj pentru anularea unui proces-verbal de contraventie.

Acesta a fost aplicat in urma unui control efectuat la sediul firmei in noiembrie 2005.

Printr-o rezolutie a sefului Ocolului Silvic Sebes, firma a fost amendata cu 110 milioane lei vechi si s-a dispus confiscarea sumei de aproximativ 11 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea a 6.284 metri cubi de material lemnos.

Sanctiunile au fost aplicate pentru "trei capete de acuzare": primirea si prelucrarea de material lemnos fara documente legale de provenienta, primire de material lemnos cu avize de insotire necompletate corespunzator sau fara avize de insotire, respectiv prelucrarea de material lemnos fara avize de insotire valabile.

Angajatii celor doua institutii mentionate au efectuat, la inceputul lunii noiembrie 2005, un control la societate, care a avut ca tema verificarea achizitionarii de material lemnos de la persoane fizice si persoane juridice intre 2004 si 2005.

Astfel, s-a descoperit ca din documentele oficiale existente la "Holtzindustrie Schweighofer", compania a primit o cantitate de 2.489 metri cubi de material lemnos de la persoane fizice, fara acte de provenienta.

De asemenea, in perioada 15.07.2004 - 30.09.2005, producatorul austriac de cherestea a "incasat", in aceleasi conditii, 3.779 metri cubi de masa lemnoasa de la agenti economici. Procesul-verbal de contraventie, incheiat dupa finalizarea activitatii de control, si rezolutia sefului Ocolului Silvic au fost contestate la Judecatoria Sebes.

Reprezentantii "Holtzindustrie Schweighofer" au mentionat ca diferentele in ceea ce priveste cantitatea de material lemnos achizitionata rezulta din faptul ca aceasta este masurata electronic la intrarea in societate.

Concret, conducerea firmei a motivat diferenta de masa lemnoasa descoperita de inspectorii silvici prin faptul ca materialul achizitionat in perioada respectiva era in cantitate mai mare decat cel trecut pe documentele de insotire a marfii, ceea ce face ca vinovati de existenta neregulilor sa fie furnizorii de materie prima.

Magistratii Judecatoriei Sebes au respins, insa, actiunea juridica prin care compania a solicitat anularea sanctiunilor aplicate. Firma a formulat recurs la Tribunalul Alba, care se judeca in aceasta perioada. De altfel, astazi va avea loc un nou termen.