Societatea care administreaza serviciile publice din orasul timisean Sannicolau Mare, "Gosan" SRL, s-a ales cu o amenda de 40.000 RON (400 milioane lei vechi) din partea Garzii de Mediu pentru ca nu are autorizatie de functionare. Sanctiunea ar trebui sa fie platita din bugetul Primariei, care este asociat unic al firmei respective.

Ilegalitatea prin care s-au pus bazele contractului dintre administratie si SRL-ul care s-a desprins prin reorganizarea serviciului public pune bete in roate de mai multa vreme locuitorilor orasului si alesilor locali.

Societatea a fost infiintata in urma cu doi ani, prin hotarare de CL, acesteia fiindu-i atribuite serviciile publice de furnizare a apei si energiei termice prin concesiune directa.

Hotararea nu a fost sesizata de nimeni ca fiind ilegala, avand in vedere ca trebuia organizata licitatie, astfel a ramas in vigoare. "La Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarire Comunala nu exista nici o dovada ca firma detine licenta pentru aceste servicii. Nu exista nici un contract de delegare pentru furnizarea de apa si energie termica.

Nici macar patrimoniul nu a fost predat prin proces-verbal. Este vorba despre centralele termice, statia de pompare, statia de epurare, uzina de apa", a declarat viceprimarul orasului, Danut Groza.

Potrivit sursei citate, din 1 ianuarie 2007 va intra, totusi, in vigoare o noua lege care da dreptul de atribuire directa, fara licitatie, a unor servicii pentru societatile care se infiinteaza in urma reorganizarilor. "Controlul Garzii de Mediu a inceput in urma cu doua luni si a sesizat problemele aparute in alimentarea cu apa a orasului.

Controlul viza si situatia statiei de epurare din Sannicolau Mare", a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Timis, Marian Eperies.

Primarul orasului, Iosif Oncu, a dat abia acum o dispozitie pentru constituirea unei comisii de inventariere a patrimoniului si se pregateste pentru a intra in legalitate. Acesta a recunoscut ca prin hotararea CL de acum doi ani serviciul a fost atribuit fara licitatie publica, dar a adaugat ca acum se lucreaza la inventarul de predare.

"Nu stiu nimic despre amenda de la Garda de Mediu. De-abia am venit din strainatate. Intrebati la societate. Cei de acolo mi-au facut si plangere penala ca nu am respectat legislatia. E complicat", a spus Oncu.

Directorul SC "Gosan" SRL, Petru Taranu, nu a putut fi contactat pentru a explica situatia. Pe de alta parte, surse din Primarie sustin ca o parte din consilierii locali doresc concesionarea serviciului unor terti, mai ales ca unul din alesii liberali are afaceri in domeniu.

Comisarul-sef al Garzii de Mediu a refuzat sa dea mai multe amanunte cu privire la acest control. Curtea de Conturi Timis si Corpul de Control al Prefecturii au efectuat mai multe controale la Primaria din Sannicolau Mare dupa ce au aflat ca administratia locala a refuzat sa mai plateasca societatea pentru serviciile prestate.

La fel ca in mai toate deciziile mai importante luate de edilii din oras, intre consilieri si primar au aparut disensiuni, care se reflectau in randul cetatenilor.