Curati ca lacrima. Scandalul dosarelor de informatori si colaboratori cu fosta Securitate pare sa nu-i afecteze cat de putin pe alesii judetului Suceava in Parlamentul Romaniei. Si asta, deoarece, dupa propriile declaratii, nici un deputat sau senator sucevean nu s-a numarat printre cei care au semnat angajamente sau au dat note de informare catre Securitate.

Fie ca sunt mai tineri, fie fosti nomenclaturisti, cu functii importante in perioada comunista, nici unul dintre cei care reprezinta in momentul de fata judetul in cele doua Camere ale Parlamentului nu s-au numarat printre „turnatori”.

Si asta in conditiile in care, pentru multi, este greu de crezut ca in momentul in care cineva a detinut functii de conducere, atat pe linie politica, cat si administrativa, a putut sa se distanteze din randul celor care au dat note informative.

Parlamentarii suceveni ai partidelor aflate la guvernare sustin ca nu au colaborat niciodata cu Securitatea

Desi au avut in mijlocul lor cel mai mediatizat caz de colaborare cu fosta Securitate, cel al deputatului Mona Musca, parlamentarii liberali de Suceava sustin ca nici unul dintre ei nu au semnat angajamente si nu au depus note informative.

Contactat telefonic, deputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capra a declarat ca personal nu a colaborat „nici o secunda” cu fosta securitate, sustinand ca nu s-a numarat printre cei care au dat note informative. „Nu am avut legaturi nici cu fosta, nici cu prezenta si nici cu viitoarea Securitate. Nu am dat nici un fel de informatii”, a declarat Sandu Capra.

La fel de curat se declara si un alt deputat liberal, Romica Andreica, cel care a afirmat ca „in cazul meu, cu siguranta nu poate fi vorba despre o colaborare cu Securitate. Poate si din cauza varstei pe care o am, dar nu s-a pus niciodata problema unei colaborari cu securitate”.

In schimb, Andreica a afirmat ca ar dori sa vada, in eventualitatea in care ele exista, dosarele unor colegi din Camera Deputatilor, precum Petru Tarniceru, Eugen Bejinariu sau Ioan Stan. Un alt parlamentar de Suceava, senatorul Tiberiu Prodan, ne-a declarat ca personal s-a aflat in „cealalta tabara”, el fiind unul dintre cei care a fost urmarit de securitate.

Astfel, Prodan a precizat ca „in mod sigur” nu a dat nici o nota informativa, insa, in schimb, in urma cu cativa ani si-a vazut dosarul de urmarit. „In perioada cand lucram la Combinatul Siderurgic din Calarasi, intre anii 1979-1982, mi s-a facut un dosar de cateva zeci de pagini, cu notele informative pe care un subordonat le dadea despre mine”, a spus Pardau.

La fel de „curat” s-a declarat si deputatul PD de Suceava, Aurel Olarean, care a precizat ca, desi a lucrat 10 ani in marina comerciala a Romaniei, nu i s-a impus si nu a fost obligat sa dea note informative. „Eu nu am lucrat in sistemul comunist. Cand ieseam din tara, cu vaporul, lucram in sistemul capitalist.

Deci nu se pune in discutie o eventuala colaborare a mea cu fosta Securitate”, sustine deputatul democrat. Afirmatii asemanatoare a facut si senatorul PC de Suceava, Constantin Gheorghe, care ne-a declarat ca „in acea perioada eram prea neinsemnat pentru a da astfel de declaratii”, adaugand ca nu a semnat nici un angajament cu Securitatea.

Nu in ultimul rand, trebuie spus ca in cursul zilei de ieri nu am reusit sa luam legatura cu ceilalti doi parlamentari liberali de Suceava, senatorul Gheorghe Flutur si deputatul Dumitru Pardau.

Tudor Mohora declara ca a primit de la Securitate note privind studentii straini, in perioada cand a fost liderul Asociatiei Studentilor Comunisti

Unul dintre cei care a recunoscut ca a avut tangente cu fosta securitate este deputatul PSD de Suceava, Tudor Mohora. El a subliniat insa ca nu a dat niciodata note informative si nici nu a avut semnat un angajament cu Securitatea, el primind in schimb informatii despre studentii straini care studiau in Romania.

„Asta s-a intamplat in perioada 1980-1985 cand ocupam functia de presedinte al Studentilor Comunisti din Romania. Nu am dat informatii, insa eram informat in legatura cu unii studenti straini, poate chiar de la niste persoane cum este si doamna Mona Musca. Unii chiar erau cu probleme, din tari inamice, si despre care ulterior s-a dovedit ca au venit in Romania si cu alt fel de treburi.

Nu eram eu cel care sa furnizez informatii despre ei. Nu am fost informator si nici nu am dat note informative Securitatii”, a declarat Mohora. El a mai precizat ca la cativa ani de la terminarea facultatii, a fost incorporat la o unitate militara pentru trupe de securitate, de unde s-a eliberat cu grad de sublocotenent. „Am ramas cu acest grad toata viata.

Nu am fost niciodata la marire de grad. Si vreau sa spun ca dupa incheierea armatei, nu am mai avut nici un fel de colaborare cu Securitatea”, a mai spus Tudor Mohora. De asemenea, un alt deputat PSD, Petru Tarniceru, ne-a declarat ca stagiul militar l-a efectuat la o unitate pentru trupe de securitate, insa si acesta a sustinut ca nu a continuat activitatea in cadrul acestei structuri.

„In afara de acest aspect nu am mai avut nici o forma de colaborare cu fosta Securitate. Nici angajamente si nici informari. Si din acest motiv mi se pare curios acum ca persoane, cum este si doamna Mona Musca, au iesit in fata si spun ca doresc o lege a lustratiei.

Nu se poate ca o persoana falsa si o impostoare sa vina in fata oamenilor si sa spuna ca isi doreste asa ceva”, a declarat Tarniceru.

Pe de alta parte, trebuie spus ca in categoria parlamentarilor PSD care au declarat ca nu au avut nici o tangenta cu fosta securitate se numara senatorul Octav Cozminca, si deputatii Mirela Adomnicai, Ioan Stan, in timp ce Eugen Bejinariu nu a putut fi contactat.

In ceea ce-l priveste pe Octav Cozminca, acesta sustine ca in ceea ce-l priveste „nu s-a pus niciodata problema sa dau astfel de declaratii sau sa semnez un acord”. Colegul acestuia de partid si de Parlament - deputatul Ioan Stan a declarat la randul sau ca personal nu stie ce inseamna sa fi colaborat cu fosta Securitate, adaugand ca lui nu i s-a solicitat sa dea note informative.