Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a anuntat, ieri, la Cluj, ca tinerii politicieni din UDMR vor lansa un proiect de reformare a Uniunii. Reformarea UDMR este sustinuta de un grup de tineri politicieni maghiari.

Din acest grup mai fac parte ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, vicepresedintele UDMR, Hunor Kelemen, care este si chestor la Camerei Deputatilor, ori presedintele Consiliului Reprezentantilor Judeteni din UDMR Cluj, deputatul Levente Mate.

Zsolt Nagy, care indeplineste si functia de vicepresedinte executiv al UDMR, a anuntat o serie de principii pe care grupul tinerilor politicieni le vor propune la viitorul Congres al UDMR. Acesta este programat la inceputul anului viitor. In primul rand, tinerii politicieni maghiari isi doresc ca UDMR sa devina mai eficienta.

Din acest motiv, ei vor propune infiintarea unei structuri intermediare in Prezidiul UDMR, Consiliul Operativ si Consiliul Reprezentantilor Unionali. Deocamdata, ei nu au stabilit numele acestei noi structuri. Ea ar urma sa fie in principal un for de decizie politica.

In acest moment, Prezidiul UDMR este condus de presedintele Uniunii, vicepremierul Marko Bela, si de presedintele executiv Csaba Takacs. Din el mai fac parte vicepresedintii Uniunii. Consiliul Reprezentantilor Unionali este considerat un parlament intern al comunitatii maghiare. El este condus de senatorul Gyorgy Frunda si se reuneste din trei in trei luni.

Consiliul Operativ are statutul unui soi de Birou de Conducere al Consiliului Reprezentantilor Unionali si pregateste reuniunile acestuia. Zsolt Nagy ar dori ca noua structura sa poata lua decizii politice mai rapid si sa confere legitimitate hotararilor Prezidiului UDMR.

O alta reforma care va fi propusa conducerii UDMR va fi largirea bazei de selectie pentru membrii Consiliului Reprezentantilor Unionali. Tinerii politicieni din UDMR propun ca la alegerile pentru desemnarea membrilor Consiliului sa poata participa si reprezentanti ai organizatiilor civice din afara Uniunii.

In principal, este vorba de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, condus de episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes.

De asemenea, Zsolt Nagy propune si modernizarea discursului UDMR. El doreste ca pe viitor reprezentantii Uniunii sa puna un accent mai mare pe problemele care intereseaza societatea romaneasca in ansamblul sau si nu doar sa promoveze revendicarile specifice comunitatii maghiare.