Si concomitent cu majorari salariale pentru angajatii ramaSi in combinat.

Sindicalistii de la Combinatul Mechel Campia Turzii sunt pregatiti sa se aseze la masa negocierilor cu patronatul si sa accepte disponibilizarea salariatilor, dar dupa ce se vor intalni cu reprezentantii AVAS.

Ioan Pascu, liderul Sindicatului Liber ISCT, a explicat ca in sectorul metalurgic si siderurgic au intervenit modificari de ultima ora, iar partea romana a hotarat, in urma discutiilor cu europenii, viabilizarea intreprinderilor aferente ramurii respective, prin restructurari de personal Si inchiderea unor sectii, in caz contrar, patronii fiind obligati sa restituie datoriile pe care acestea le

aveau la stat inainte de a fi privatizate. Razvan Vasilescu, din cadrul Directiei pentru Comunicare Si Relatii Publice a AVAS, sustine ca institutia nu poate, deocamdata, lua nici o masura in ce priveSte Combinatul Mechel, deoarece aSteapta raportarea corespunzatoare anului trei din contractul de privatizare.

De fapt, acesta a fost motivul pentru care intalnirea programata saptamana trecuta la sediul AVAS a fost contramandata, netransmiterea de catre patronii ruSi a respectivului raport, cel putin asta a declarat Pascu.

Amintim ca oficialii companiei Mechel din Campia Turzii au decis, la finele lunii iulie, sa majoreze capitalul social cu peste zece milioane de lei, prin emiterea unui numar de 1,8 milioane de actiuni nominative. Decizia a fost luata, cu toate ca AVAS s-a opus.

Majoritatea banilor, respectiv 2,5 milioane de euro, vin de la actionarul majoritar, Mechel International Holdings AG Elvetia, Si vor fi folositi pentru achitarea obligatiilor cuprinse in contractul de privatizare incheiat cu AVAS. Diferenta de bani reprezinta drepturile de subscriere ale actionarilor companiei.

Precizam ca patronatul Mechel Campia Turzii a mai majorat o data capitalul social al companiei, cu suma de 15,3 milioane de lei, in luna mai.

Sindicalistii vor plati compensatorii mai mari

Ioan Pascu a precizat ca sindicatul a cazut la pace cu patronii ruSi, cel putin saptamana aceasta, pentru ca oamenii sa se poata bucura de Ziua Metalurgistului.

El a declarat ca este dificil sa alegi sa renunti la cateva sute de angajati pentru a putea permite majoritatii sa asigure viitorul intreprinderii, explicand ca alegerea este intre plecarea masiva a 1500-2000 de angajati in 2008, cand expira clauza sociala din Contractul de Privatizare care obliga Mechel sa pastreze numarul de angajati, sau a negocia o plecare eSalonata pe durata a 3 ani a celor 1500-2000 de angajati.

"Lucram la un proiect de Acord Social care sa stipuleze punctual aceasta eSalonare, valoarea platilor compensatorii pentru cei care pleaca, dar, totodata, majorarea salariilor pentru cei care raman. Este o ecuatie greu de rezolvat, dar am speranta ca ratiunea va triumfa Si vor gasi solutii acceptabile pentru toti salariatii"", a indicat liderul de sindicat.

De asemenea, Pascu a recunoscut ca angajatii Serviciului de Paza din cadrul combinatului au fost Santajati de directorul Departamentului de Securitate Si Risc (DSR) al combinatului, Andrei Silaev, sa-si semneze demisiile in alb. ""Au fost niste incercari de intimidare, dar aceste ordine au fost anulate, iar respectivul director, demis din functie"", sustine Pascu.

Totodata, el a precizat ca doar 40 de oameni din cadrul combinatului au acceptat oferta ruSilor de a demisiona contra celor 5 mii de lei. ""Inca nu am facut calcule cati oameni de la cele doua sectii inchise stau acasa cu 75 % din salariu Si cati mai lucreaza in combinat.

Acum se lucreaza la aceasta situatie", a afirmat liderul sindical, adaugand ca, la intalnirea de saptamana urmatoare de la AVAS, sindicatul va accepta un numar de disponibilizari, dar in conditiile unor plati compensatorii mai mari Si concomitent cu majorari salariale pentru angajatii care raman. ""Nu am stabilit procentele, dar aSteptam discutiile de la BucureSti"", a conchis Ioan Pascu.