Conducerea PNL Arad va lua in discutie cazul deputatului Titu Gheorghiof, dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Statului (CNSAS) a stabilit ca acesta a avut un angajament cu fosta Securitate. Membrii Consiliului au hotarat ca parlamentarul, fost presedinte al filialei aradene a liberalilor, nu a facut politie politica, desi existau indicii ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea.

Potrivit CNSAS, Gheorghiof ar intra intr-o categorie intermediara ce inca nu este prevazuta de legea deconspirarii Securitatii. Adica, chiar daca avea un angajament cu aceasta, semnat in timpul inchisorii, notele pe care le-a dat liberalul erau nesemnificative si nu au prejudiciat in nici un fel persoanele la care facea referire.

Angajament semnat in inchisoare

Astfel, in decizia luata in cazul deputatului a punctat decisiv faptul ca angajamentul a fost semnat in inchisoare, deci s-a considerat ca a fost asumat sub presiune. In plus, notele informative nu descriau atitudini adverse fata de regimul comunist, ci fapte banale din viata celor pe care Gheorghiof trebuia sa ii urmareasca.

Presedintele interimar al PNL Arad, Gheorghe Florea, a declarat ca asteapta o decizie finala in acest sens de la CNSAS. “Trebuie sa existe lucruri concrete de la Consiliu si nu «doar ce scrie presa»“, a spus Florea. El a adaugat ca va avea o discutie in mod cert cu Gheorghiof, dar abia in momentul in care deputatul se va intoarce din SUA.

Ex-presedintele filialei liberalilor Arad a fost audiat de CNSAS in urma cu o luna. Conform procedurilor Consiliului, la audieri participa de regula cei suspectati ca au colaborat cu Securitatea, in vederea luarii unei decizii privind deconspirarea. Gheorghiof a venit, insa, cu alta versiune.

Turnat de unul dintre prieteni

“Am dosarul meu de Securitate. Am fost condamnat politic si urmarit“, a declarat deputatul. El a precizat ca unul din cei mai buni prieteni ai sai l-a denuntat la Securitate si s-a aratat dezamagit ca, dupa ce a facut trei ani de puscarie politica, a aflat ca “il toarna prietenii“.

Titu Gheorghiof a negat ca ar fi colaborat cu fosta Securitate, atat in inchisoare, cat si dupa ce a fost eliberat. “Sunt prea multe lucruri care trebuie clarificate“, si-a explicat deputatul prezenta la sediul CNSAS, in urma cu o luna.