Plecarea masiva a primarilor alesi pe listele PSD Alba spre alte formatiuni politice nu a ramas fara ecou in partid. Fostul viceprimar al municipiului Alba Iulia si, totodata, fost candidat la Camera Deputatilor, Radu Coclici, a cerut demisia conducerii actuale a filialei, in frunte cu presedintele Ioan Rus, pe care il considera principalul vinovat.

Neintelegerile reapar in organizatia judeteana a PSD dupa o perioada de relativa acalmie, in care opozantii lui Rus au fost fie izolati, fie siliti sa paraseasca formatiunea. De data aceasta, tacerea a fost rupta de fostul viceprimar Radu Coclici, care a fost si candidat pentru Camera Deputatilor, unul dintre putinii opozanti pe care actualul lider ii mai are in filiala.

Coclici a criticat deschis faptul ca organizatia a pierdut 19 dintre cei 31 de primari alesi pe listele acestei formatiuni, majoritatea (14) optand pentru PD. El a cerut demisia structurilor de conducere ale filialei, dar si a presedintelui Ioan Rus, despre care a spus ca este responsabil pentru lipsa de comunicare dintre edili si organizatie.

“Primarii au plecat tocmai din aceasta cauza: lipsa de comunicare dintre ei si conducere si slaba implicare in problemele lor. Am fost contactat de multi primari care au plecat inainte si mi-au spus ca in afara de cotizatie si membri nu-i mai intreba nimeni nimic”, a mai spus Radu Coclici.

De asemenea, fostul viceprimar a afirmat ca din punct de vedere al numarului de edili pe care i-a pierdut PSD in judet, filiala a ajuns sa fie printre cele mai slabe din tara.

Conferinta extraordinara de alegeri

“Cer demisia conducerii executive a organizatiei judetene a PSD, organizarea unei conferinte extraordinare si incercarea de readucere a demisionarilor in partid, deoarece si cei care au demnisionat anterior au facut-o din aceleasi motive ca si primarii. Sustin, totodata, intentia si initiativele presedintelui Mircea Geoana de curatire a partidului”, a mai spus contestatarul lui Rus.

Radu Coclici a fost viceprimar al municipiului Alba Iulia in perioada 2000-2002, cand a fost schimbat din functie dupa un conflict cu actualul lider al social-democratilor din judet. El este in PSD din 1996, fiind o perioada si presedinte al organizatiei judetene de tineret a partidului.

In prezent, Coclici este membru simplu PSD, dupa ce a candidat, in aprilie 2004, pentru postul de presedinte al filialei. Algerile au fost castigate atunci de Ioan Rus din primul tur, pe langa Coclici un alt contracandidat fiind deputatul Mugurel Sarbu. Acesta din urma a fost exclus din partid dupa un conflict de durata cu actualul presedinte al organizatiei.

Legea privind interzicerea migratiei politice a avut efecte devastatoare asupra PSD Alba. Filiala a pierdut aproape 70 la suta din primarii alesi la alegerile locale din 2004, la care se adauga un numar important de viceprimari si de consilieri locali.

Migratia alesilor locali si judeteni, membri social-democrati spre PD a transformat acest partid in cea mai importanta forta politica din judet. Democratii au acum 34 de primari, in conditiile in care dupa alegerile locale de acum doi numarul acestora era de 18.