Un eveniment nu tocmai lipsit de conotatii biblice s-a petrecut la Manastirea Bixad, unde un comerciant la taraba a fost luat la pumni. Conotatiile mai pamantesti vin din faptul ca batausul era tocmai primarul din Bixad, Gheorghe Honca, zis si Halbu, porecla asupra a carei etimologii nu vom zabovi aici.

Fapt este ca in preajma sarbatorii de Sfanta Marie Mare, CL Bixad s-a gandit sa impuna o taxa pentru tarabele ce vor fi amenajate la manastire. S-a gandit doar, intrucat primarul n-a mai binevoit sa se prezinte la sedinta de consiliu, stabilind cu de la sine putere taxe de 1,5 si de 2 milioane de lei pentru cei care doreau sa-si amplaseze tarabele in perimetrul manastirii.

In fine, viteazul Halbu s-a dus la manastire si a vrut sa incaseze banii pe loc de la comercianti. Ununl dintre ei insa nu a avut suficienti bani, motiv pentru care primarul din Bixad l-a luat la pocit si i-a rasturnat taraba. Mai mult, el a chemat in ajutor si politistii prezenti, care s-au multumit insa a privi spectacolul de pe margine. Sau, dupa cum s-au exprimat ei, “sa vegheze la respectarea ordinii in incinta manastirii”.

In urma cu an, tot de Sfanta Marie, Halbu l-a provocat la “duel” tocmai pe viceprimarul Ioan Tatar. Acesta insa s-a aratat mai in forma decat primarul. Invatatura de minte se pare ca i-a servit din plin lui Honca, anul acesta alegandu-si un adversar cu mai putine abilitati pugilistice.