Trecutul presedintelui PD Salaj, Viorel Stanca, a fost dezbatut in presa romaneasca odata cu includerea acestuia pe lista incompatibililor pentru functia de parlamentar la alegerile din 2004. Pornita cu o intentie laudabila, initiativa Coalitiei a fost indeplinita partial.

Viorel Stanca este unul dintre politicienii care au fost scosi ulterior de pe “lista neagra” din motive de ordin financiar, fiind cunoscut faptul ca a sustinut campania PD cu fonduri consistente.

Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, recunoaste ca a colaborat cu Securitatea. “Timp de 15 ani am lucrat ca ofiter de contrainformatii! Normal ca am colaborat cu Securitatea pentru ca am lucrat cu ei.

Dar nu am facut politie politica! Asa ca momentan nu ma simt vizat de textul legii sau de declaratiile lui Emil Boc”, este de parere omul de afaceri si presedintele PD Salaj, Viorel Stanca.

Cuprins de febra dezvaluirilor CNSAS, presedintele PD, Emil Boc, a declarat recent ca toti cei care au colaborat cu Securitatea sau au facut politie politica ar trebui eliminati din functiile publice. Afirmatia lui Boc se refera in mod special la oamenii politici prezenti in viata publica. Mai mult, Emil Boc ameninta ca pedistii in cauza vor fi obligati sa parasesca partidul.

Primul pe lista neagra e Viorel Stanca, presedintele PD Salaj. Om de afaceri, milionar in dolari, Stanca a fost inainte de Revolutie ofiter in cadrul Serviciului 2 la Securitatea Salaj. Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, recunoaste ca a lucrat la Securitate, dar nu isi da demisia.

Fara a astepta clarificarea situatiei deputatului Mona Musca de catre CNSAS, Biroul Permanent al PNL a decis excluderea acesteia din partid. Cu toate ca nu s-a dovedit inca daca Mona Musca a facut sau nu politie politica, excluderea ei a fost motivata de angajamentul pe care il avea fata de Securitate.

Valul epurarilor politice pe baza colaborarii cu organele de securitate au prins si cealalta jumatate a coalitiei guvernamentale. Liderul PD, Emil Boc, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca atat politicienii, cat si figurile publice care au colaborat cu Securitatea sau au facut politie politica ar trebui excluse din functii.

Mai mult, Emil Boc a subliniat faptul ca PD nu-i va mentine in randurile sale pe cei vizati& “Acestia inseamna ca au inselat opinia publica atunci cand au declarat ca nu au facut politie politica. Dar asta trebuie demonstrat de CNSAS si, eventual, de organele de judecata.

Cei care au facut politie politica isi pierd mandatul, ca este si o prevedere legala, iar din perspectiva PD, va trebui sa-l paraseasca”.

Incompatibil pentru Senat

Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, ar trebui sa fie primul vizat de declaratia lui Emil Boc. Stanca este unul din politicienii care au aparut pe lista Coalitiei pentru un Parlament Curat ca fiind incompatibil cu scaunul senatorial.

Cu toate ca a candidat pe listele PD in 2004 si nu a intrunit numarul de voturi pentru a pleca la Bucuresti, Viorel Stanca a ramas intr-o functie importanta la Salaj, fiind presedintele organizatiei judetene. Trecutul presedintelui PD Salaj, Viorel Stanca, a fost dezbatut in presa romaneasca odata cu includerea acestuia pe lista incompatibililor pentru functia de parlamentar.

Coalitia pentru un Parlament Curat a stabilit ca politicienii care se fac vinovati de traseism, colaborare cu fosta Securitate sau regimul Ceausescu in general, utilizarea unei pozitii publice pentru folos personal sau familie, discrepanta intre veniturile declarate si sursa transparenta de venit, incalcarea principiului concurentei echitabile prin favorizarea clientilor personali sau de partid nu corespund profilului moral necesar pentru un reprezentant al Legislativului romanesc.

Pornita cu o intentie laudabila, initiativa Coalitiei a fost indeplinita partial. Viorel Stanca este unul dintre nominalizatii care au fost scosi ulterior de pe “lista neagra” din motive de ordin financiar. Mai mult, acesta a fost laudat de presedintele general al PD, la vremea aceea Traian Basescu, pentru activitatea pe care a desfasurat-o in partid la nivelul judetului Salaj.

La trecutu-i mare, mare viitor! Actionar principal al holding-ului Vidalis, format din zece firme, Stanca a acumulat o avere estimata la 20 milioane de dolari. Situatia financiara, de un real folos pentru campania electorala din 2004, l-a ajutat sa-si stearga datoriile morale oneroase fata de societatea romanesca.

Afacerea penala Vodca Perfect

Inainte de a-si incepe activitatea pe cont propriu in perioada 1994, Stanca era directorul unei mari firme producatoare si distribuitoare de bauturi alcoolice distilate. Viorel Stanca a fost directorul SC Perfect Renaissance SRL din Timisoara. Dosarul Stanca - Willkovits a fost unul dintre cazurile rasunatoare pe raza teritoriala PNA Salaj.

In anul 1998, in urma unor controale ale Garzii Financiare Mures, s-a intocmit un dosar pe numele lui Stanca. Dosarul a ajuns la Politie, iar impotriva sa a inceput urmarirea penala pentru evaziune fiscala de circa trei miliarde de lei.

Presedintele PD Salaj sustine ca un grup de alcoolisti l-au scos pe el tap ispasitor, pentru a-l face scapat pe timisoreanul Petru Willkovits, patronul firmei SC Perfect Renaissance SRL. Activitatea lui Viorel Stanca in calitate de director al firmei timisorene nu a fost lipsita de incidente majore.

Unul dintre actionarii societatii, Petru Willkovits, l-ar fi acuzat pe Stanca de o frauda de 1,5 milioane de dolari. Conform surselor noastre, Stanca ar fi deturnat stocuri si fonduri din societate in timp ce actionarul Willkovits era plecat din tara.

Surse din anturajul celor doi afaceristi sustin ca, in perioada in care s-au petrecut cele amintite, Willkovits a declarat ca “il va distruge pe Stanca, atat din punct de vedere economic, cat si fizic”.

Insa, din toata afacerea, Stanca a iesit curat, pentru ca instanta a descoperit vicii mari de procedura (documente depuse tardiv, susceptibile de a fi falsificate), iar presedintele PD a fost scos din culpa. In schimb, Willkovits a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru dare de mita, delapidare si evaziune fiscala.

“Normal ca am colaborat cu Securitatea”

Viorel Stanca a fost maior al Directiei a II-a Contrainformatii in sectorul economic si antisabotaj la Securitatea Salaj. Potrivit Legii 187/1999 Viorel Stanca a facut parte din structurile politiei politice.

Parerile politicienilor contactati de BZA privind oportunitatea excluderii lui Stanca din PD sunt impartite, insa, in ciuda insistentelor, Emil Boc, promotorul epurarii PD, nu a raspuns la apelurile telefonice. Deputatul PD Daniel Buda considera ca un fost ofiter de contrainformatii din cadrul Securitatii nu ar trebui sa fie vizat de declaratiile lui Emil Boc.

Buda este de parere ca Viorel Stanca nu a facut politie politica si nici nu a fost colaborator al Securitatii. “In cazul lui Viorel Stanca (presedintele PD Salaj, n. red.), nu exista suspicini ca ar fi facut politie politica. Stanca are doua adrese de la CNSAS care atesta faptul ca nu a facut politie politica!”, declara deputatul PD Daniel Buda.

Acesta mai considera ca acele persoane care se fac vinovate de colaborare cu fostele structuri ale Securitatii isi vor pierde mandatul si functiile pe care le ocupa si in baza textului legal.

Horia Uioreanu, deputat din partea PNL, este de parere ca “problema Stanca” este de factura interna. “In privinta lui Stanca cred ca va decide PD-ul. Eu cred ca Boc va duce la capat aceasta decizie.

Nu stiu prea multe despre cazul lui Stanca, dar cred ca, daca se va evidentia faptul ca acesta intra in vizorul declaratiilor lui Boc, presedintele PD isi va respecta cuvantul!”, declara pentru reporterii BZA, Horia Uioreanu.

Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, recunoaste ca a colaborat cu Securitatea. “Timp de 15 ani am lucrat ca ofiter de contrainformatii! Normal ca am colaborat cu Securitatea pentru ca am lucrat cu ei.

Dar nu am facut politie politica! Asa ca momentan nu ma simt vizat de textul legii sau de declaratiile lui Emil Boc”, este de parere omul de afaceri si presedintele PD Salaj, Viorel Stanca.

In sprijinul afirmatiilor sale, Stanca declara ca a cerut sa fie verificat de catre CNSAS de doua ori, in 2003 si in 2005, iar verificarile nu il incrimineaza pe acesta ca ar fi facut politie politica. “Legea spune ca cei care au facut politie politica trebuie exclusi din functiile publice care le ocupa.

Atunci cand legea va spune ca si colaboratorii securitatii vor trebui exclusi, eu imi voi prezenta demisia!”, a incheiat Stanca.

Legea care-l incrimineaza pe Viorel Stanca

ART. 5 din Legea 187/1999 care defineste statutul angajatilor si colaboratorilor structurilor de politie politica&

(1) Prin politie politica se intelege toate acele structuri ale securitatii, create pentru instaurarea si mentinerea puterii totalitar-comuniste, precum si pentru suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

(2) Este agent al organelor de securitate, ca politie politica, in sensul prezentei legi, orice persoana care a indeplinit calitatea de lucrator operativ, inclusiv acoperit, al organelor de securitate in perioada 1945-1989.