Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bihor a fost sesizata, ieri, de producerea unei grave poluari la halda de slam rosu a societatii "Cemtrade" din Oradea, fosta "Alumina". Chiar in ziua in care la sediul firmei era programata o dezbatere publica pentru obtinerea autorizatiei de mediu, halda de slam a cedat.

Halda de pe soseaua Borsului, aflat in administrarea "Cemtrade", este catalogat de APM in categoria "depozitelor de substante periculoase". Infiltrarea in sol a substantelor din halda ar reprezenta un pericol iminent pentru locuitorii din cartierul Rogerius.

"Substantele care se scurg din halda sunt foarte toxice. Daca directorii firmei nu vor lua masuri, locuitorii din Rogerius se pot muta", a declarat directorul APM, Calin Mocanu.

Trei muncitori ai societatii incercau, ieri, mai mult sa intimideze reprezentantii mass-media decat sa incerce infiltrarea in sol a substantelor periculoase. Spartura in halda a fost mascata dupa metode care contravin legislatiei de mediu - un camion de pietris peste spartura, si treaba e rezolvata.

Directorul APM sustine ca actionarii de la "Cemtrade" au fost in repetate randuri somati sa respecte normele de protectia mediului in vigoare, insa de fiecare data inspectorii de mediu s-au lovit de lipsa de interes si de indiferenta acestora.

Ba mai mult, Calin Mocanu sustine ca rusii, actionarii majoritari ai firmei, incearca din rasputeri sa "fenteze" legislatia si sa nu investeasca nimic in protectia mediului.

Gestionarea improprie a deseurilor de la "Cemtrade" atrage dupa sine o serie de grave probleme de mediu. Cele 17 hectare pe care se intinde halda de deseuri de pe Calea Borsului sunt o adevarata bomba ecologica. In plus, aceasta este suprainaltata si ar trebui conservata, lucru care este foarte costisitor.

"Ne indoim ca halda va fi conservata in viitorul apropiat, si asta din cauza costului foarte mare ce il implica", a adaugat Calin Mocanu.