Autoritatile sanitar-veterinare din judetul Arad au sistat, miercuri, activitatile de dezinfectie a TIR-urilor si autoturismelor care intra in tara prin Vama Nadlac. Acest punct de trecere a frontierei era ultimul din judet in care se mai aplicau aceste masuri de prevenire a aparitiei gripei aviare.

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Viorel Agud, a declarat ca autoturismele si automarfarele nu mai trebuie sa treaca prin filtrul instalat in vama anul trecut, deoarece in Romania nu mai exista acum focare de gripa aviara. Acesta a mai spus ca activitatile de dezinfectie vor fi reluate doar in cazul aparitiei de noi cazuri de gripa aviara.

Seful DSVSA a adaugat ca in Vama Nadlac mai sunt stropite cu substante dezinfectante doar automarfarele care transporta produse de origine animala sau care aduc marfuri din Asia si din tari in care exista cazuri de gripa aviara.

Autoritatile sanitar-veterinare au instituit, anul trecut, in luna septembrie, primele masuri speciale de dezinfectie in punctele de trecere a frontierei din Nadlac, Turnu si Varsand, pentru a reduce raspandirea virusului.

Ulterior, in luna noiembrie, masurile au fost sistate, dupa ce Ministerul Agriculturii a anuntat izolarea focarelor de gripa aviara. Cu toate acestea, filtrele de dezinfectie din vami au fost reactivate o luna mai tarziu, in urma confirmarii de noi cazuri de gripa aviara.

Taxele aplicate soferilor pentru dezinfectie erau cuprinse intre 5 si 45 RON, in functie de capacitatea cilindrica a motorului.