Mai multi pacienti care sufera de afectiuni cronice ce nu necesita tratament sau interventie chirurgicala imediata au fost trecuti pe liste de asteptare la Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud.

Aceasta, intrucat medicii nu pot interna mai multi bolnavi decat au fost prevazuti in contractul cu Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS), ce da dreptul institutiei sanitare sa externalizeze, lunar, un numar limitat de persoane, nu mai mult de 32.000 pe an.

Directorul spitalului, Mircea Gelu Buta, a declarat ca masura este luata in baza unei intelegeri cu pacientii care sunt dispusi sa astepte o perioada pentru a fi operati de hernie de disc de exemplu.

"Pe de alta parte sunt bolnavi care vor neaparat sa fie tratati de un anumit medic si, in conditiile in care ne-am depasit norma de internare dintr-o luna, atunci trebuie sa mai astepte si chiar este de acord cu asta", a explicat sursa citata.

Seful Directiei de Sanatate Publica, Constantin Anton, a declarat ca in baza noilor legi ale sanatatii, managerii spitalelor trebuie sa respecte intru-totul contractele semnate cu CJAS, fiindca, in caz ca depasesc numarul de pacienti prevazuti in acest document, platesc din propriile buzunare.

In ceea ce priveste faptul ca anumiti pacienti ai spitalului isi cumpara singuri medicamente si materiale sanitare, Buta a spus ca aceasta nu se datoreaza vreunei crize financiare cu care se confrunta spitalul.

"Eu, in calitate de manager, sunt obligat sa asigur, din toate clasele de medicamente cate doua tipuri pentru fiecare tratament. Daca pacientul vine si spune ca vrea sa fie tratat cu altceva, atunci este obligat sa-si cumpere. Asigurarea nu acopera pretentiile pacientilor", a adaugat directorul Spitalului Judetean.

Potrivit sursei citate, mai sunt si alte situatii cu pacienti care au fost tratati de un anumit medic si care ar urma sa fie ingrijiti, postoperatoriu, in Policlinica.

Fara aer conditionat

Mai mult, conducerea spitalului nu va amplasa instalatii de aer conditionat in saloane, conducerea institutiei motivand ca acestea favorizeaza raspandirea bolilor intraspitalicesti. "Noi avem astfel de instalatii in salile de operatii si la Terapie Intensiva si nu avem de gand sa le amplasam in saloane.

In opinia mea, aerul conditionat este chiar daunator, motiv pentru care cei care l-au folosit excesiv vara aceasta tot la noi au ajuns. In lunile iunie si iulie am avut cateva sute de cazuri de bolnavi cu insuficienta respiratorie", a declarat directorul unitatii medicale, dr. Mircea Gelu Buta.

Potrivit sursei citate, este posibil ca unii pacienti sa fi suferit din cauza caldurii, insa temperaturile nu au fost chiar atat de ridicate incat acestora sa li se faca rau.

Buta a recunoscut chiar si faptul ca angajatii Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) au dat si ei dovada de mai multa nervozitate in ultima perioada, insa nu din cauza caldurii cat a pacientilor care "vin la miezul noptii la urgente cand puteau foarte bine sa-si rezolve problema in timpul zilei".

Totodata, Spitalul Judetean va face cateva investitii in UPU si va mai angaja alti 6 oameni. In total, in unitate vor fi investite 5 miliarde lei vechi, insa la aceasta ora exista doar 2 miliarde lei alocate de la bugetul Consiliului Judetean. "Speram ca se vor mai gasi si alti bani fiindca trebuie neaparat sa finalizam lucrarile pana in luna mai a anului viitor.

Se fac investitii atat materiale, cat si in resurse umane, acestea din urma fiind cele mai importante in opinia mea", a spus directorul Directiei de Sanatate Publica, dr. Constantin Anton.