Compania de foraj si constructii "Dafora" SA Medias, controlata de miliardarul George Calburean, a castigat licitatia pentru executia noului terminal pentru pasageri al Aeroportului International din Sibiu. Informatia a fost facuta publica de conducerea Consiliului Judetean, beneficiarul lucrarilor.

Doua licitatii pentru atribuirea lucrarilor in cadrul proiectului de investitii, evaluat la peste 52 de milioane de euro, au fost organizate vineri, 11 august, la sediul CJ.

Un numar de 17 firme din mai multe tari europene, intre care Austria, Germania, Portugalia, au achizitionat caietele de sarcini ale celor doua licitatii, iar cinci dintre aceste companii au participat in final la licitatiile organizate separat pentru lucrarile de modernizare/prelungire a pistei de aterizare si a celorlalte cai de rulaj si pentru constructia terminalului de pasageri, a turnului de control modernizat si a altor anexe speciale.

In final, societatile "Alpine Mayreder Bau GmbH" si consortiul "Dafora" SA / "Lindner" AG / SC "Con-A" SRL au intrat in licitatie pentru realizarea terminalului, a turnului de control si a celorlalte cladiri anexe, iar pentru pista si restul suprafetelor de rulaj au concurat companiile "Alpine Mayreder Bau GmbH", "Max Bogl Bauunternehmung GmbH" si consortiul "Berger Bau GmbH" / SC "Concefa" SA Sibiu.

Decizia pentru pista se lasa asteptata

"A fost finalizata evaluarea ofertelor pentru terminal, turn de control si cladiri anexe, iar ambele oferte au indeplinit conditiile de eligibilitate si de calificare, punctajul cel mai bun fiind obtinut de Asociatia de ofertanti "Dafora" SA / "Lindner AG" / "Con-A".

In 15 august comisia de evaluare a comunicat decizia luata ofertantilor, iar societatea "Dafora" SA din Medias, ca lider al asociatiei de ofertanti care a castigat licitatia, a fost invitata pentru semnarea contractului.

La evaluarea ofertelor pentru pista si celelalte suprafete de miscare se lucreaza inca, urmand ca decizia sa fie luata de catre comisie, cel mai probabil, in 17 august", a declarat presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch.

Potrivit sursei citate, documentele de executie se vor incheia dupa modelul FIDIC, care reprezinta un standard international pentru contracte de constructie si constituie un model agreat si de finantatori, cum ar fi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Banca Europeana de Investitii.

Contractul obtinut in asociere de catre compania "Dafora" constituie un succes major obtinut in domeniul contractelor cu finantare publica in judetul.

Desprinsa din cadrul fostei companii nationale "Romgaz", imediat in anii 1990, societatea controlata de omul de afaceri George Calburean este specializata in domeniul forajului, iar recent s-a angajat si in constructia de cartiere rezidentiale la Medias.