Desecretizarea dosarelor parlamentarilor si activitatea febrila a CNSAS din ultima perioada mi-a adus aminte de medicii veterinari care, acum ceva vreme, au fost obligati sa marcheze cu cipuri vitele taranului roman.

Alergau ca disperatii, din casa-n casa, si se rugau de proprietari sa-si aduca animalele la marcaj « ca e obligatie de la UE si ca masura ne aduce mai aproape de standardele europene. Fara asta nu se poate ! ». Mai greu si dupa multe discutii au inceput oamenii sa se alinieze noii cerinte, chiar daca si astazi nu sunt pe deplin lamuriti de necesitatea si eficienta masurii veterinare.

Cam asa se comporta si CNSAS astazi, cu acei veterinarii epuizati de alergatura pe ulitele satelor seamana angajatii institutiei. Bat drumurile la SRI si SIE, se roaga de servicii sa le dea si lor dosare importante, incearca sa-i convinga pe « stapanii » sigurantei nationale de necesitatea desconspirarii.

Si, impinsi de la spate de presedintele Basescu, posesorii dosarelor se pare ca s-au aliniat cerintei, chiar daca EI inteleg necesitatea si eficienta dar nu le convine. Care vor fi urmarile acestei actiuni ? Vom avea printre noi oameni marcati, semanand cu vitele taranului, cu eticheta de turnator, colaborator si securist.

E bine, e rau ? Depinde de pe ce pozitie privesti lucrurile. Oricum, prima « vita stantata » este Mona Musca, liberala cotata cu a doua obtiune in preferinta electoratului. A semnat pentru colaborare cu Securitatea, iar pe Tericeanu si ai lui nu ii intereseaza motivele. Musca va fi exclusa din PNL, s-au asa se prezinta situatia actuala.

Si uite asa mi-am adus aminte si de liberalul sef pe judet, Emilian Francu. Oare politicianul nostru a colaborat cu Securitatea, oare l-a indemnat interesul sa semneze o declartatie in acest sens ? Nu stiu daca a facut declaratii pe aceasta tema si nici nu ma intereseaza.

Mona a demonstrat cu cata convingere pot minti politicienii, daca mai era nevoie. Ceva sanse sunt ca liberalului Francu sa i se fi intersectat cariera profesionala cu interesul Securitatii ? Destule ! Ma gandesc la serviciul pe care l-a avut in perioada ultima a comunismului. A fost inginer (parca sef) de telecomunicatii la PTTR.

Adica acolo unde se puteau asculta in liniste si fara mari eforturi telefoanele, apucatura preferata de securisti si uneori practicata si de acuali sereisti.

Din acest motiv imi pun intrebarea. Astept si desecretizarea dosarului deputatului Francu, asa cum astept toate dosarele parlamentarilor valceni. Nu ar fi de mirare sa aflam ca printre ei sunt si colaboratori. Asta daca nu cumva respectivii nu au nici un dosar, asa ca Basescu...singurul comandant de nava imaculat.