Grupul de Initiativa Romexterra, constituit din "revoltatii" fata de decizia Consiliului de Administratie al Romexterra Bank de a a vinde 50 % plus o actiune din banca, au declarat ieri, la Targu Mures, ca isi asuma riscul de a ramane captivi si nu a vedea nici un ban din vanzarea bancii l Actionarii nu ne-au lamurit ce spun insa micii actionarii care se vor trezi in casa cu hartii fara valoare

Reprezentanti ai grupului, precum senatorul Mihail Antonie, presedintele Imofinance, Iosif Pop, si altii s-au legat obsesiv de nevoia de a obtine pretul corect l In opinia noastra, extrem de generos, facand comparatie, de exemplu, cu privatizarea BCR, actiune declarata succesul anului trecut

Grupul de Initiativa Romexterra, constituit din aproximativ 10% actionari nemultumiti de pretul oferit pe o actiune a bancii de catre ungurii de la MKB, nu a reusit ieri, in conferinta organizata la Targu Mures, sa ne convinga ca demersul lor este dezinteresat si apara doar interesele micilor actionari.

Din discutiile purtate la Targu Mures am dedus mai mult ca Grupul de Initiativa blocheaza vanzarea bancii, ascunzandu-se in spatele pretului presupus incorect oferit de MKB pentru o actiune Romexterra, si anume 6 RON (peste dublul valorii nominale), sau acuzand derularea tranzactiei prin firma cipriota Demera Investments Ltd.

In aceste conditii, Grupul poate fi suspectat ca poarta, de fapt, negocieri cu un alt investitor interesat de achizitionarea bancii pentru care incearca sa obtina un numar suficient de revoltati care sa blocheze pe de o parte negocierile cu MKB, detinuta de a saptea banca din Germania, respectiv sa-i asigure investitorului din umbra un procent de actionari dispusi sa vanda. Insa fara garantia ca vor obtine un pret mai bun.

Mai mult, Gheorghe Nicolaescu, unul dintre actionarii fondatori ai Romexterra Bank, a recunoscut chiar ca isi asuma riscul de a ramane captivi, cu actiunile nevandute si fara sa obtina pretul de 12 RON/actiune, pe care il solicita si il considera corect.

De asemenea, interesant, Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania, in prezent al IMOFINANCE, nu a dorit sa aprecieze, obiectiv sau subiectiv, puterea firmei cipriote de a achizitiona pachetul majoritar al bancii Romexterra, in cadrul unui proces de colectare, prin incheierea de contracte individuale de vanzare-cumparare, cu fiecare actionar al bancii.

Cat despre problema intermediarului Demera Investments si a actionarilor firmei, de care s-au agatat reprezentantii grupului pentru a-si sustine acuzatiile de lipsa de transparenta in procesul de vanzare, ne-am convins ca Grupul nu ar fi avut nici o problema cu societatea cipriota daca ar fi obtinut pretul pe care ei il considera corect.

Diversiunea Antonie

Actiunea prin care actionarilor li s-a trezit brusc interesul fata de ceea ce se intampla cu Romexterra Bank, dupa ce timp de 12 ani s-au multumit sa accepte inclusiv actiuni gratuite sau dividende, a fost declansata de catre Mihail Antonie, senatorul traseist ales pe lista liberalilor si retras acum la sanul primarului Dorin Florea.

Sub masca de salvator al micilor actionari, carora e drept a uitat sa le aminteasca de conflictul sau de culise cu o importanta parte a Consiliului de Administratie al Romexterra Bank sau cu actionarii principali, Antonie a demarat o campanie "sensibila" de constientizare a micilor actionari asupra valorii "reale" a Romexterra Bank.

Valoare reala, fara a contesta indicatorii economici obtinuti de conducerea bancii si cei 725 de angajati, se situeaza la o cota de piata de sub 1% si a obtinut in primele sase luni ale acestui an un profit de aproape 3 milioane de euro, de 40 de ori mai mic decat cel inregistrat spre comparatie de BCR, cu o cota de piata de doar 25%.

Suntem curiosi insa daca actiunea de blocare a vanzarii va esua, iar MKB, prin Demera sau nu, va prelua pachetul majoritar al Romexterra ce explicatii vor da liderii ad-hoc ai Grupului de Initiativa micilor actionari ramasi cu buzele umflate. Sau ce sume este dispus Antonie sa aloce despagubirii micilor actionari atrasi in aceasta ruleta a asa zisului pret corect.

Vanzarea merge inainte

Revenind la vanzarea actiunilor, precizam ca reprezentantii Bancii Romexterra au declarat ca procesul de concentare de 50 la suta plus o actiune din banca pentru vanzare merge bine, acestia nominalizand actionari detinand 40 la suta din capitalul bancii care si-au dat acordul pentru vanzare.

Printre actionarii semnificativi care au luat aceasta decizie se numara "Delta Asigurari" - 8,78 la suta, FSLI Petrom - 9,67 la suta, SNP Petrom - 2 la suta si E.ON Gaz Romania din Targu-Mures.

Comparatie cu succesul anului

Interesant este ca, desi pretind o suma dubla pentru o actiune Romexterra decat oferta MKB, Grupul nu ne-a putut convinge ca poate emite pretentii doar la o simpla comparatie cu privatizarea BCR prin vanzarea pachetului majoritar catre Erste Bank.

Astfel, o actiune BCR s-a vandut pentru 7.65 de euro (aproximativ 270 de mii de lei), de 5,25 ori mai mult decat valoarea nominala, in conditiile in care BCR era lider de piata, cu 25% din piata bancara din Romania, a inregistrat anul trecut un profit de aproape 200 de milioane de euro, adica de peste 30 de ori mai mare decat cel obtinut de Romexterra, pentru a nu mai aminti de reteaua de sucursale, de active bancare si alti indici.

Tinand cont de aceste date, am putea afirma ca pretentiile grupului exced succesului anului in privatizari cum a fost considerata vanzarea BCR catre austriecii de la Erste Bank.

"Vrem sa obtinem pretul corect si sa aparam interesele celor 100 de mii de actionari", Mihail Antonie

"Sunt sigur ca si presedintele bancii va lua cota parte din aceasta afacere, iar consiliul de administratie este controlat de Sorin Ovidiu Vantu", a precizat Gheorghe Nicolaescu, fara a-si sustine si altfel acuzatiile

Profitul brut obtinut de Romexterra la finele anului 2005 s-a ridicat la cifra de 6,2 mil. Euro, iar la finele primului trimestru al anului 2006, banca a obtinut un profit de 2.45 mil euro. In prezent, banca are o cota de piata de 0.9%.

In prezent, Romexterra Bank detine o retea teritoriala care insumeaza 41 de unitati, in care sunt angajati 725 de persoane.