Medicul de familie Nicolae Cretu, al carui cabinet medical este situat in cartierul Tomis Nord, i-a socat atat pe reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate, cat si pe cei ai Directiei de Sanatate Publica din Constanta, prin comportamentul sau.

Lasand la o parte faptul ca acesta pleaca ori de cate ori are chef de la cabinet, se pare ca nici nu-i prea pasa de avertismentele repetate primite din partea celor doua institutii sau de eventualele masuri care ar putea fi luate impotriva lipsei sale de profesionalism.

Directia de Sanatate Publica din Constanta s-a confruntat zilele acestea cu o situatie mai mult decat iesita din comun. Este vorba despre un doctor de familie, Nicolae Cretu, care nu-si trateaza numai pacientii cu indiferenta, ci chiar si pe cadrele sanitare de control si inspectorii DSP. Cabinetul medical al acestuia este situat in cartierul Tomis Nord, mai exact pe Aleea Nufarului nr. 6.

Ispravile sale sunt cunoscute si de catre Casa de Asigurari de Sanatate, care a primit nenumarate reclamatii de la pacientii acestuia. In urma controalelor efectuate de CAS la acest... medic de familie au fost descoperite mai multe nereguli.

In primul rand, doctorul Nicolae Cretu, caci despre el este vorba, obisnuieste sa plece mai tot timpul la plimbari, mai ales atunci cand ar fi trebuit sa fie la cabinet. Partea proasta este ca nu anunta pe nimeni si nici nu lasa un alt medic care sa trateze bolnavii in lipsa lui.

Din acest motiv, pacientii sai se trezesc ca nu au la cine apela atunci cand au nevoie de o consultatie sau de o reteta. O alta problema depistata de angajatii CAS este aceea ca doctorul grijuliu se inscrisese singur pe propriile lui liste de pacienti.

„Atunci cand i s-a atras atentia ca nu prea vine la cabinet, doctorul Cretu s-a prezentat la noi cu un document care sa-i justifice absenta, semnat tot de el”, a declarat directorul Casei de Asigurari de Sanatate, Liviu Mocanu. In urma controalelor efectuate de CAS, medicului de familie Cretu i s-a diminuat cu 10% salariul, acesta urmand sa fie in continuare monitorizat.

Se pare insa ca acest lucru nu l-a impresionat deloc pe medic, care a continuat sa-si faca meseria asa cum stia el sau mai bine zis, cum nu stia.

DSP l-a amendat si a dispus incetarea activitatii

Potrivit directorului general al Directiei de Sanatate Publica din Constanta, Marius Enescu, din cauza conditiilor igienice precare, cabinetul medical al doctorului Cretu nu a beneficiat de la inceput de avizele sanitare necesare. „Pentru a nu-si pierde insa contractul cu CAS, acesta a ascuns avizele sanitare negative.

In plus, comportamentul pe care acesta l-a avut fata de cadrele sanitare de control, precum si fata de inspectorii DSP, atunci cand acestia au fost in control, a fost unul inadecvat”, a mai declarat directorul Marius Enescu. Mai mult, se pare ca doctorul transformase sala de tratament din cabinet in magazie pentru bunurile sale.

Din cauza tuturor acestor nereguli, dar si a lipsei de interes manifestata de medicul Cretu fata de propria meserie, DSP Constanta l-a amendat pe acesta si a dispus incetarea activitatii. „Cabinetul respectiv nu mai indeplineste conditiile necesare practicarii medicinii.

Dupa ce vom primi decizia de inchidere a Directiei de Sanatate, vom lua masurile necesare pentru rezilierea contractului acestui medic. Daca insa acesta vrea sa-si pastreze in continuare cabinetul, va trebui ca in termen de 30 de zile de la luarea deciziei sa isi amenajeze cabinetul in asa fel incat sa poata obtine avizele de functionare de la DSP.

Numai in acest caz nu-i vom rezilia contractul”, a declarat la randul sau si directorul CAS, Liviu Mocanu. Acesta a mai precizat ca cel mai greu va fi pentru cei peste 1.500 de pacienti inscrisi pe listele doctorului Cretu, dintre care majoritatea sunt pensionari.

Pentru a-i ajuta totusi, acestia vor fi informati in decursul celor 30 de zile, cat are termen medicul pentru a se hotari ce va face in continuare, de posibilitatea rezilierii contractului acestuia, avand astfel timp sa se transfere la alti medici de familie, care, sa speram, ii vor ajuta mai mult decat o face bunul doctorul Cretu.