Declaratia oficiala de razboi lansata de catre Biroul Politic al PC la adresa PD n-a ramas, nici la Cluj, fara ecou.

De altfel, ruperea unilaterala a oricaror relatii de colaborare cu democratii, anuntata, ieri, de catre liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a fost anticipata la Cluj, unde, cu cateva zilein urma, presedintele PC Cluj, deputatul Petru Calian, anunta renuntarea la colaborarea cu PD la toate nivelurile politice si administrative din judet, acceptand sa continue doar colaborarea parlamentara cu

deputatul democrat Daniel Buda.in schimb, proiectul lui Voiculescu de a initia constituirea unei noi majoritati parlamentare, fara PD, cel putin dinspre Cluj, pare sortit esecului.

Inclusiv Calian a parut luat prin surprindere de anuntul facut de catre seful sau de partid. Trebuie luatin calcul inclusiv PRM-ul , a fost prima replica a lui Calian, dupa un scurt moment de ezitare, semn ca vechile sale simpatii nu au disparut complet.

Fara a preciza daca i se pare o initiativainteleapta sau nu, liderul conservatorilor clujeni a afirmat ca singura varianta posibila ar fi o alianta (in ordineain care a nominalizat el partidele) PSD - PRM - PC - PNL. E singura posibilitate matematica de a obtine o alta majoritate parlamentara , a explicat Calian.

Dar o asemenea constructie ar presupune o denuntare a protocolului Aliantei DA de catre liberali, lucru mai mult decat improbabil. O alta solutie ar fi o revenire la proiectul negociat de PSDintre cel doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale, PSD - PC - UDMR, numai ca deputatul conservator nu pare foarteincantat de o noua colaborare cu formatiunea maghiara.

Intai trebuie sa existein spatiul public

Ambitia conservatorilor este spulberata,insa, tocmai de catre partidul indispensabil ipoteticei noi constructii, PSD. Cunoscand temperatura relatiilor afective dintre membrii nostri de partid si cei conservatori, PC ar fi ultimul partid care s-ar califica pentru o alianta cu PSD , a pus, simplu, lucrurile la punct, strategul sef al PSD, senatorul Vasile Dincu.

Intai ei trebuie sa existein spatiul public, pentru ca, pana acum, de fiecare data, au intratin Parlament ca partid capusa.

Cu sub un procent, nu sunt legitimiin spatiul public si nu pot ei initia aliante ca sa izoleze un partid sau pe Basescu , a spus Dancu, neuitand sa aminteasca faptul ca PUR-ul din 2004 a intratin Parlament pe un program politic al PSD-ului, pentru ca apoi saimbratiseze programul Aliantei.

Corect din partea lor ar fi fost sa ramana alaturi de noiin opozitie, de fapt la guvernare, pentru ca noi am fost castigatorii alegerilor din 2004 , a afirmat strategul PSD. Ei exista mai mult ca sigla si datorita nevoii Guvernului de cei 35 de parlamentari facuti cadou de PSD , a conchis Dincu.

Mi se pare o chestiune putin riscanta intentia domnului Voiculescu, pentru ca PD si-a dovedit seriozitatea la guvernare , a comentat, la randul sau, presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara. Intr-o alianta de patru partide, cain orice casnicie, exista si probleme, dar cred ca domnul Voiculescu ar trebui sa se mai gandeascainainte de a lua o asemenea decizie , a adaugat el.

Nicoara nu a uitat sa precizeze ca,in acest moment, PNL nu are absolut nici un motiv pentru a denunta protocolul Aliantei DA, motiv pentru carein nici un caz nu s-ar implicain utopicul proiect conservator. Metafora casniciei cu probleme inerente a fost folosita si de catre presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.

Ma rog, eincercarea dansilor, dar, personal, nu cred ca are sanse de izbanda , a spus el. La fel ca cei de mai sus, si el a exclus o posibila implicare a UDMRin proiectul lui Voiculescu. Pe de o parte, noiin nici un caz nu am putea intraintr-o coalitie cu PRM, iar, pe de alta parte, ne-am asumat un program de guvernare si ar trebui sa-l ducem la capat , si-a motivat Laszlo punctul de vedere.

Calian da si PNL-ului un ultimatum

PD-ul mi-a lasat un gust amar, pentru ca am avutincrederein ei,in specialin Boc si Buda. Ca oameni,imi sunt,in continuare, simpatici, dar, din punct de vedere politic, s-au dovedit varianta ipocrita prin nerespectarea protocolului Coalitiei, si chiarincalcarea lui prin racolarea alesilor nostri locali.

Prin urmare, cu colegii nostri democrati din administratia locala putem sta oricand la o bere, sa discutam despre orice, dar nu vom mai discuta cu ei probleme politice sau administrative , a tinut Calian sa caracterizeze relatiile pe care conservatorii clujeni le vor avea, de acumincolo, cu democratii.

El a precizat ca consilierii locali si judeteni ai PC nu vor sabota din oficiu orice initiativa a colegilor lor din PD. Insa colegii mei vor analiza cu mult mai multa atentie initiativele PD-ului, inclusiv substratul lor, si doar cele total benefice comunitatii si fara vicii de substrat vor fi sustinute , a afirmat liderul PC Cluj. El nu a ezitat sa se dea si la PNL.

Nici PNL-ul si domnul Marius Nicoara n-au stat mai prejos decat colegii lor de Alianta. Diferenta a fost ca ei au actionat ca o vulpe sireata si,in ultima zi permisa de lege, ne-au racolat sase consilieri locali si un viceprimar , a acuzat Calian, dupa care a transmis liberalilor un veritabil ultimatum.

Putem discuta despre PD si colaborarea care nu va mai fi.in privinta PNL-ului, asteptam sa-i excluda din partid pe cei sapte, mai ales pe cei trei consilieri din Catcau, astfelincat acestia sa-si piarda mandatul de consilieri si vom reveni la cele mai bune sentimente si relatii cu liberalii. Daca nu vor face acest lucru, vom rupe colaborarea si cu ei , a amenintat Calian.

Sincer, nu stiam ca au venit la noi consilieri PC. Chiar nu stiu ceintelegeri au avut pe plan local organizatiile noastre din Catcau sau din alta parte, dar voi verifica aceasta problema , a reactionat Nicoara. El a promis ca va discuta cu Calian aceasta situatie. Il apreciez foarte mult pe domnul Calian si, pana acum, am colaborat foarte bine cu dansul.

Sunt convins ca vom ajungeimpreuna la o rezolvare, daca se confirma cele spuse de dansul , a adaugat liderul liberalilor clujeni.

Sa-si vada de colaborarile cu Securitatea

La 2%, cat au, nici nu merita luatiin seama , a fost singurul comentariu pe care a acceptat sa-l faca presedintele PD, Emil Boc, fata de acuzele aduse PD-ului si planurile pe care si le-au anuntat conservatorii. Totusi, el a recunoscut ca democratii au fost obligati sa-i iain seama, avand nevoie de voturile lor pentru a construi majoritatea parlamentara. Pentru acest lucruii respectam.

Pe masura procentului lor.ii respectam la 2% , a spus Boc. Sa-si vada de colaborarile cu Securitatea si de procentele lor , i-a mai sfatuit el pe conservatori. Totusi, liderul PD a tinut sa dezminta acuzatiile lansate de conservatori, de pedizare a tarii dupa modelul patentat de PSD.

Pana la momentul blocarii migratiei politice, am ajuns sa avem cam 30% din Primarii,in conditiilein care sondajele ne dau 35%. Este,in fond, o restabilire de drept a unei situatii de fapt. Sa nu uitam ca PSD-ul ajunsese de la 20%, la 80% dintre Primarii , a afirmat Boc. Cu toate acestea, el a recunoscut ca n-au fost tocmai morale achizitiile de primari.

Nu e cel mai pur lucru ca am acceptat,in unele organizatii, primari de la alte partide, tocmai de aceea am sustinut legea stoparii migratiei alesilor locali, pentru a conserva vointa electoratului exprimatain momentul votului , a spus Boc, precizand ca au existat organizatii PD care au refuzat sa primeasca primari de la alte partide.

La Bistrita-Nasaud, de exemplu, Olteanu i-a refuzat pe toti , a declarat Boc. El a sustinut ca PD n-a racolat pe nimeni, ca n-au existat presiuni si constrangeri de nici un fel si ca toti primarii au venit din proprie initiativain PD. Boc a mai afirmat ca 90% dintre primarii venitiin PD dupa alegeri sunt, de fapt, fosti democrati recuperati de la PSD.

N-am informatii despre primari veniti la noi de la PC , a tinut sa mai precizeze Boc.