Procurorii de la Departamentul National Anticoruptie au inceput o ancheta in scandalul afacerilor cu dezinfectanti impotriva gripei aviare. In atentia magistratilor se afla compania Lumi SRL din Iasi, care a incasat 12 milioane de euro.

Contractul dintre Ministerul Agriculturii si firma Lumi SRL din Iasi a intrat in vizorul Corpului de Control al Guvernului. Ministrul delegat pentru Control, Cristian David, a cerut investigarea afacerii.

Angajatii Corpului de Control au constatat ca autoritatile ar fi favorizat firme care nu aveau suficienta experienta in prestarea serviciilor de dezinfectie. De asemenea, sumele incasate ar fi depasit valoarea reala a serviciilor.

Firma Lumi SRL, care isi pregatise o adevarata retea de subcontractori, a primit contractul prin incredintare directa. Reprezentantii Ministerului Agriculturii au motivat acest demers prin faptul ca nu ar mai fi avut timp sa organizeze o licitatie.

Daca aceasta justificare a tinut a primul val de gripa aviara, la cel de-al doilea, Ministerul Agriculturii a organizat o selectie de oferte, printre castigatorii careia s-a numarat din nou firma ieseana.

In 2004, firma Lumi SRL din Iasi a avut un singur angajat si un profit total de 14 milioane de lei vechi.