Miliardarul clujean Stefan Vuza este interesat sa preia controlul asupra societatii "Rulmentul" din Brasov. El a pierdut acum un an posibilitatea de a prelua controlul asupra firmei "Electroputere" Craiova. In prezent, trei companii internationale si-au anuntat interesul pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la "Rulmentul". Negocierile cu reprezentantii AVAS ar urma sa inceapa in luna septembrie.

Una dintre ofertele referitoare la preluarea pachetului majoritar de actiuni de la societatea brasoveana este formulata de consortiul format din companiile "GP Industrial" Bucuresti si "Uzuc" Ploiesti. Pachetul majoritar de actiuni de la ultima dintre aceste firme este detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, prin societatea "A1 Impex" din Cluj.

El a preluat controlul asupra "Uzuc" in anul 2002, in schimbul a 2,3 milioane de euro.

Pretul pachetului de actiuni a fost mai mic de 400.000 de euro, iar restul banilor au fost investiti in dezvoltarea companiei si in protectia mediului.

Pe de alta parte, firma israeliana "Shabum International Ltd." a trimis o scrisoare de intentie pentru cumpararea actiunilor detinute de Statul Roman. Anuntul a fost facut de catre reprezentantul concernului israelian in Romania, Marian Platz.

Societatea israeliana este clientul "Rulmentului" de circa 25 de ani. Conducerea companiei straine ar dori sa relanseze fabrica din Brasov cu ajutorul unei asocieri cu o alta firma israeliana din domeniul rulmentilor, "Iscar" Israel.

De asemenea, exista o oferta de cumparare din partea companiei "Rulmenti" Barlad. Fabrica din Moldova este proprietatea concernului turc "Kombasan". De asemenea, in anul 2003, a existat o intentie de cumparare din partea concernului italian "Landini".

Numai ca reprezentantii acestuia a renuntat la cumpararea fabricii dupa ce au esuat in preluarea unei alte companii brasovene, "Tractorul". Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 50,8 la suta din actiunile "Rulmentul". Datoriile societatii brasovene depasesc 60 de milioane de euro.