Avocatul Kincses Elod a atacat dur conducerea UDMR * Liderii Uniunii trebuie sa isi faca publice dosarele * Legea alegerilor reclamata la CEDO * Wass Albert trebuie reabilitat

In cadrul unei conferinte de presa sustinute ieri, avocatul Kincses Elod a atacat dur conducerea UDMR. In opinia sa, nu trebuie sa se faca diferenta intre dosar de urmarit si dosar de retea, atata timp cat subiectul in cauza a scris note la Securitate. "Nu admit ca in spatele acestei tampenii, expresie care nu exista in drept, politie politica, sa se scape de responsabilitatea de turnator".

In cadrul aceleiasi intalniri, avocatul muresean a declarat ca s-a adresat CEDO in legatura cu incalcarea unor drepturi si libertati fundamentale de catre Legea 67/2004. Kincses considera ca prevederile legii electorale, cu privire la conditiile in care maghiarii pot participa la alegeri in afara UDMR, sunt nedemocratice.

Este vorba aici de numarul de semnaturi necesare pentru a participa la alegeri, stranse in 15 judete, prevederi ce asigurau monopolul UDMR, contestate. Ne amintim inclusiv de Uniunea Civica Maghiara. Conform lui Kincses, au fost facute demersurile in acest sens, urmand ca, in cazul in care legislatia nu va fi schimbata, o eventuala decizie a Curtii sa oblige statul roman in acest sens.

"Nu se permite modul in care s-a impiedicat ca eu si alte persoane sa exercitam dreptul de a fi ales", considera Kincses.

Sa isi publice dosarele

Referitor la propriul dosar, Kincses a invocat o discutie avuta cu Emil Hurezeanu, in iulie 1990, la Europa Libera, moment in care acesta a declarat ca Securitatea si-a infiltrat oamenii in toate partidele politice. Intrebat daca in UDMR exista securisti, acesta a lasat sa se inteleaga ca nu poate da un raspuns ferm, fiind sigur doar de persoana sa. "Eu intodeauna am vorbit despre desecretizarea dosarelor Securitatii.

In ianuarie 1990, am solicitat pedepsirea securistilor vinovati, motiv pentru care mi s-a ticlit un dosar si am fost radiat din listele UDMR pentru alegeri. Marko Bela a ajuns in fruntea listei si a devenit senator", acuza Kincses.

In legatura cu declaratiile vicepremierului Marko Bela prin care acesta acuza de orchestrarea Dosariadei, pentru a discredita liderii Uniunii, Kincses considera ca singura forma de aparare in cazul acuzatiilor de colaborare este publicarea propriului dosar.

In opinia avocatului, "initiativa celor din Harghita, ca senatorii si deputatii din UDMR sa isi publice dosarele, este o initiativa corecta ce trebuie sustinuta si pentru Mures si pentru celelalte judete."

Reabilitarealui Wass Albert

Scriitorul maghiar considerat criminal de razboi, condamnat la moarte de catre Tribunalul Poporului in 1946, in viziunea lui Kincses, nu se face vinovat de acuzatiile in baza carora s-a dat sentinta. Este vorba aici de uciderea de catre armata maghiara a 14 persoane, printre care si un preot ortodox, in perioada in care Transilvania de Nord a fost cedata Ungariei.

In opinia avocatului, tatal scriitorului a fost implicat in evenimente, aflat in litigiu civil cu satenii din comunitatile in care crimele au avut loc. In acest sens, Kincses va trimite Tribunalului Cluj documentul care va cere revizuirea cazului. Demersurile urmaresc reabilitarea scriitorului decedat in 1998, in SUA, astazi foarte popular in randurile minoritatii maghiare.

Reabilitarea lui Wass Albert ar permite anumite manifestari in spatiul simbolic cum ar fi folosirea numelui ca denumire a unor scoli, ridicarea unor statui. "Cauza Wass Albert este o problema de avocatura, care trebuie lamurita. Daca exista dovezi ca a avut un rol in aceste crime, trebuie sa ramana condamnat", sustine avocatul.