Mai multe unitati medicale importante din municipiul Arad risca sa se desfiinteze, deoarece nu vor mai avea spatii in care sa isi desfasoare activitatea. O parte dintre cladirile in care functioneaza spitalele sunt revendicate de fostii proprietari sau sunt atat de vechi incat necesita reparatii capitale pentru care nu exista fonduri.

Potrivit ministrului secretar de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, Ervin Szekely, s-a constatat ca Aradul este primul pe lista localitatilor cu probleme in ceea ce priveste situatia cladirilor in care se desfasoara actul medical. "Am gasit la Arad cele mai multe probleme in ceea ce priveste spatiile unitatilor sanitare revendicate.

De asemenea, de maxima urgenta este si problema gasirii unor fonduri pentru reparatii capitale la cladirile foarte vechi care au ajuns intr-un stadiu avansat de degradare. Aradul se va afla, desigur, printre primele judete care vor primi bani", a declarat Ervin Szekely.

In ceea ce priveste cladirile revendicate, in momentul de fata sunt in situatia de a ramane fara spatiu Sectia de Oncologie si TBC din cadrul Spitalului Municipal Arad. De asemenea, una dintre cladirile Spitalului de Obstetrica si Ginecologie "Dr. Salvator Vuia" este revendicata, dar si spatiul in care functioneaza Laboratorul de Analize al Spitalului Municipal.

Mai nou, exista un proces pe rol si pentru spatiul in care isi desfasoara activitatea Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Municipal.

Desi legea prevede ca in cazul cladirilor revendicate in care functioneaza servicii publice sa nu se schimbe destinatia acestora timp de cinci ani, situatia este blocata deoarece nu se pot face nici macar investitii minime pentru a asigura un confort decent bolnavului. "Noi nu putem interveni cu reparatii la aceste cladiri, fapt care pune in pericol starea de sanatate a bolnavilor.

De exemplu situatia de la Sectia "Oncologie" este atat de grava incat, credem ca in cinci ani cladirea se va darama daca nu se va interveni cu reparatii capitale. Deja, cateva saloane sunt inchise pentru ca tavanul risca sa se prabuseasca peste bolnavi.

Din dorinta de a gasi solutii am incercat sa vorbim cu proprietarii, sa accepte plata unei chirii, dupa expirarea termenului de cinci ani, insa, in cazul Spitalului Matern, comunitatea evreilor, care a castigat spatiul in instanta, nici nu vrea sa auda decat de restituirea in natura a imobilului", a precizat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Arad, Nicolae Marza.

Situatia cladirilor revendicate, ce apartin Spitalului Municipal, s-ar putea rezolva, in urmatorii ani, daca un investitor italian va accepta sa finateze lucrarile de contructie a unui pavilion nou care va fi amplasat in curtea unitatii medicale. Investitorul se afla deja in tratative cu conducerea spitalului si cu administratia locala.

Numar mare de bolnavi de cancer

Totodata, situatia disperata a bolnavilor de cancer ar putea fi rezolvata daca proiectul ce prevede construirea in municipiul Arad a celei mai mari clinici de Oncologie din estul Europei ar fi pus in aplicare.

Insa, cu toate ca Aradul ocupa un loc fruntas pe plan national in ce priveste numarul bolnavilor de cancer, lucrarile nu pot fi demarate din cauza birocratiei si a lipsei de comunicare dintre Ministerul Sanatatii si autoritatile locale.

Potrivit initiatorilor proiectului, viitoarea clinica reprezinta una dintre cele mai mari investitii din judetul Arad, valoarea acesteia ridicandu-se la 30 de milioane de euro. Clinica de oncologie ar respecta standardele Uniunii Europene si ar putea acoperi toata zona Euroregiunii Dunare-Mures-Tisa.

Cu toate ca s-au analizat la nivelul Ministerului Sanatatii toate documentele depuse, s-a dat doar acordul de principiu, astfel ca lucrarile de constructie care ar fi trebuit sa demareze in luna februarie a anului 2004 nu au inceput inca.

Investitia se ridica la suma de 30 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane sunt din partea investitorilor italieni, iar 3 milioane reprezinta contributia Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, partener in proiect.