In zona "zero" a orasului de pe Bega, chiar langa Piata Victoriei, peste drum de Catedrala Mitropolitana si la un pas de Primarie, exista un loc desprins parca din junglele tropicale ale Amazonului. Gradina de Vara a cinematografului "Capitol", lasata in paragina de cativa ani, a fost napadita de balarii.

Timisorenii nici nu isi mai amintesc de cand nu au mai vizionat aici un film sau un spectacol. Portile sunt inchise acum cu lacat, ecranul imens a devenit din alb, gri, iar bancile, sau mai bine zis ce a mai ramas din ele, abia daca se mai zaresc prin desisul de buruieni. Inainte, Gradina de Vara era un loc plin de viata.

Aici s-au tinut numeroase editii ale unui festival traditional de rock, inainte si imediat dupa Revolutie, aveau loc spectacole de folclor, iar pe timpul verii, seara, rulau productii cinematografice.

Toate acestea au devenit acum amintire, pentru ca spatiul s-a transformat intr-o adevarata "serparie", fiind eventual un loc ideal de studiu pentru botanisti si herpetologi (specialisti in studiul reptilelor).

Gradina de Vara a cinematografului apartine acum Ministerului Culturii, care se gandeste serios la varianta trecerii ei in patrimoniul municipalitatii. Numai ca situatia nu este nici pe departe una simpla sau linistitoare.

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a declarat, la ultima sa vizita in Timisoara, ca nu este multumit de proiectele pe care autoritatile locale le au cu gradina. Din spusele ministrului, se pare ca variantele ar fi acelea de schimbare a destinatiei spatiului, in sensul construirii aici a unui bloc de locuinte sau chiar a unui hotel.

Iorgulescu nu a "gustat", insa, ideile municipalitatii timisorene si ameninta ca daca spatiului nu i se va pastra identitatea culturala, atunci Gradina de Vara va ramane tot sub tutela ministerului. "Daca vom pune la dispozitia orasului Gradina de la "Capitol", atunci acolo trebuie sa fiinteze un spatiu cultural.

Altfel, nici nu se pune problema trecerii ei in patrimoniul municipalitatii", afirma Iorgulescu. Pana una-alta, de Gradina de Vara nu se ocupa nimeni, iar intre timp locul se degradeaza vazand cu ochii.

"Capitol", pe drumul cel bun

Daca Gradina de Vara are un statut neclar in acest moment, in schimb cinematograful in sine a fost trecut deja, printr-o hotarare de Guvern, in patrimoniul Primariei Timisoara. Aici va fiinta, in curand, sediul Filarmonicii din oras, institutie care, ani in sir, a fost nevoita sa se tot mute dintr-un loc in altul pentru a-si putea desfasura activitatea.

Cladirea care gazduieste acum cinematograful a fost estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi si va fi supusa unui amplu proces de modernizare. Ministerul Culturii va trimite la Timisoara chiar si specialisti in acustica, pentru asigurarea tuturor conditiilor necesare unei bune auditii a spectacolelor.

In acest moment, Primaria lucreaza la elaborarea studiilor de fezabilitate si a caietelor de sarcini necesare organizarii licitatiilor pentru lucrarile de reamenajare a salii.

Atata vreme, insa, cat superba gradina, parte integranta a ansamblului, va fi in continuare lasata de izbeliste, timisorenii vor marca o premiera: vor avea o institutie culturala cu pretentii (filarmonica) zid in zid cu o adevarata jungla.