Grupul olandez "SPAR", unul dintre cele mai mari lanturi de retail din lume, va intra in curand pe piata din judetul Alba. Surse oficiale sustin faptul ca subsidiara din Austria a grupului olandez a ajuns la o intelegere cu patronul SC "Diskont Romtrade" SRL Alba Iulia, Nicolae Oancea, pentru inchirierea celor trei supermarket-uri "Diskont" din resedinta judetului Alba.

Valoarea tranzactiei ar fi de cateva zeci de mii de euro pe luna (aproximativ 30.000), pentru fiecare din cele trei spatii comerciale.

Mihai Oancea, reprezentantul "Diskont Romtrade", a recunoscut incheierea afacerii, insa a evitat sa ofere informatii suplimentare sustinand ca miercuri, la Arad, va avea loc o conferinta de presa avand ca tema acest subiect.

Prezenta efectiva a concernului "SPAR" la Alba Iulia se va produce in toamna. Pana atunci, supermarket-urile "Diskont" isi lichideaza marfa, procedura ce se estimeaza a fi finalizata pana la 1 septembrie. Ulterior, spatiile vor fi inchise o perioada de timp pentru renovare si reutilare in concordanta cu pretentiile companiei austriece.

Cele trei supermarket-uri "Diskont" nu s-au dovedit o afacere profitabila pentru Nicolae Oancea, avand in vedere ca societatea care le administreaza a avut pierderi de la infiintare si pana acum. In 2006, afacerea "Diskont" a mai primit o "lovitura" prin aparitia la Alba Iulia a unui concurent serios - "Kaufland".

Patronul "Diskont", printre cei mai bogati din Alba

Patronul "Diskont Romtrade" SRL, Nicolae Oancea (Niculita), este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Alba Iulia. Acesta si-a inceput ascensiunea financiara in primii ani de dupa Revolutie, cand a reusit achizitionarea unor suprafete mari de teren, in zone "bune" din oras. In timp, valoarea terenurilor a crescut foarte mult, pana la ordinul milioanelor de euro.

De altfel, o perioada destul de indelungata tatal lui Nicolae Oancea a facut parte din Comisia locala de fond funciar a municipiului Alba Iulia.

Oancea a mai desfasurat in acesti ani o multime de alte afaceri, de la vanzarea de materiale de constructii pana la administrarea unui motel-restaurant deschis la intrarea in oras si a pietei agroalimentare din "Cetate", cel mai aglomerat cartier al municipiului.

Unul dintre cele trei su-permarketuri (si totodata primul care a fost deschis in 2003) se afla in zona centrala a orasului, la mica distanta de centrul administrativ, unde isi au sediile principalele institutii publice. Celelalte doua se afla in apropierea garii si in apropierea pietei agroalimentare din Cetate.

Pentru constructia fiecaruia, Oancea a intrat in conflict cu Primaria, respectiv cu primarul Mircea Hava. Pana la urma insa, cei doi au "cazut la pace" de fiecare data, Consiliul local acceptand in final ridicarea celor trei imobile.

Grupul SPAR - fondat in anul 1932 in Olanda - are in prezent, la nivel mondial, peste 15.000 de magazine pe 4 continente in 34 de tari si o cifra de afaceri de 27,9 miliarde de euro in 2005.

Reprezentantii "SPAR Romania" au precizat ca in toamna anului 2006 vor fi inaugurate mai multe investitii de acest gen in localitati din centrul si vestul tarii: Targu-Mures, Resita, Ramnicu-Valcea, Deva, Arad, Medias si Odorhei.