Unul din cei sapte consilieri judeteni ai PSD Hunedoara a fost ofiter de securitate. Este vorba despre Corneliu Duca, fostul presedinte al Organizatiei PSD din municipiul Hunedoara, aflat la al doilea mandat de consilier judetean.

In campania electorala din anul 2000 adversarii politici ai PDSR au prezentat un document din arhiva fostului PCR prin care se dovedea ca Duca a fost ani buni ofiter de Securitate. El este banuit, ca a desfasurat activitati de colectare de informatii chiar si dupa ce a fost trecut in rezerva.

In ciuda scandalului provocat pe plan local, cu patru ani in urma, Corneliu Duca, fiind bine plasat pe listele de partid, a fost ales consilier judetean. Recent au "aparut" si alte documente din arhivele fostei Securitati in care este mentionat numele consilierului PSD. Corneliu Duca recunoaste ca a fost ofiter de Securitate, dar a precizat ca nu a facut rau nimanui.

Duca a intrat in Securitate in 1955, la mijlocul deceniului in care comunistii, prin intermediul Securitatii, au comis cele mai multe atrocitati. Treapta cu treapta, actualul consilier judetean a ajuns locotenent major de securitate. In 1963 insa a fost trecut in rezerva in urma unei actiuni mai ample de epurare, prin care fosta Securitate a incercat sa scape de angajatii cu "pete la dosar".

Acest lucru se pare ca nu a insemnat insa sfarsitul legaturilor sale in cadrul fostului Minister de Interne.

Negru pe alb

Duca figureaza pe prima pozitie a unui tabel al Securitatii din Hunedoara cu ofiterii de rezerva, membri PCR, folositi in munca informativa. Dupa trecerea in rezerva a fost numit pe un post de tehnician in cadrul Intreprinderii Miniere Hunedoara, ca sef al Biroului de aparare locala anti-aeriana.

In anii '70, Securitatea a facut insa mai multe propuneri pentru folosirea lui Duca in calitate de "rezident", pentru realizarea "legaturii cu o parte din retea".

Fostii membrii de partid nu aveau dosare la securitate. Existau registre cu oamenii care erau folositi in munca informativa, aprobate de PCR este opinia vehiculata de cei mai multi ofiteri de securitate. Din aceasta cauza, foarte multi informatori, membri PCR, nu vor fi descoperiti atata timp cat nu vor fi studiate arhivele fostului partid comunist.

"Nu am facut politie politica"

Corneliu Duca este de parere ca mentionarea numelui sau pe prima pozitie a unui tabel al Serviciului Municipal Hunedoara al Ministerului de Interne cu ofiterii de rezerva, membri PCR, folositi in munca informativa, si cele doua propuneri facute Comitetului Municipal Hunedoara al PCR, in 1974 si 1975, de catre acelasi serviciu pentru folosirea sa in calitate de "rezident" pentru sprijin in "realizarea de legaturi cu o parte din retea" nu contrazic deloc spusele sale conform carora nu ar mai fi activat in cadrul Securitatii dupa trecerea in rezerva: "Au fost doar niste propuneri, ce nu au fost aprobate de partid, pentru ca eu am fost "deochiat" dupa ce au aflat ca socrul meu fusese taranist.

Se faceau astfel de propuneri, dar eu nu am fost convocat niciodata, dupa trecerea in rezerva. Nu exista nici un act semnat de mine, dupa 1963. Cu Ministerul de Interne am mai avut legaturi doar in calitate de sef de Stat major al apararii civile la IMH strict pe probleme de aparare civila. Nu am facut niciodata politie politica.

Locuiesc din 1958 in Hunedoara si, daca faceam rau cuiva, nu cred ca mai puteam sa raman aici. Nu am anchetat pe nimeni, nu am arestat pe nimeni si nici macar nu am injurat pe cineva. In perioada in care am fost ofiter al Ministerului de Interne m-am ocupat numai de probleme externe.

De aceea pot sa spun ca sunt chiar mandru ca am servit interesele tarii fara sa am cel mai mic amestec in ceea ce inseamna politie politica, sau sa fac rau cuiva".