In fiecare noapte locuitorii din centrul municipiului Deva sunt otraviti lent cu dioxina si alte substante periculoase. Incineratorul in care sunt distruse toate deseurile spitalului este amplasat in apropierea blocurilor de locuinte, chiar in curtea institutiei sanitare. Crematoriul nu a indeplinit niciodata normele tehnice corespunzatoare reprezentand un factor poluant pentru oras.

Autoritatile sustin ca nu au nici o solutie pentru inchiderea incineratorului cu atat mai mult cu cat termenul de incetare a activitatii acestuia negociat cu UE este 2008.

Aer poluat cu bioxid de azot si dioxina

Oamenii care traiesc in blocurile din apropierea Spitalului Judetean din Deva sunt nevoiti pe timp de vara sa stea noaptea cu ferestrele inchise, pentru a nu fi nevoiti sa respire aerul poluat cu bioxid de azot si dioxina, care provoaca afectiuni ale pielii, ficatului, avand uneori influenta si in producerea cancerului.

In ciuda faptului ca este constienta de neajunsurile pe care le provoaca incineratorul, conducerea spitalului se rezuma doar la a solicita fonduri si spatiu pentru un nou crematoriu, "in speranta ca aceasta problema se va rezolva favorabil".

Autorizatia de functionare pentru incinerator din partea Agentiei de Protectie a Mediului a fost recent prelungita pentru ca Uniunea Europeana permite inca functionarea crematoriului.

Spitalului Judetean polueaza cartierele din vecinatate de mai bine de 40 de ani, de cand functioneaza. Locuitorii afectati spun ca seara, cand se fac arderile, mirosul devine insuportabil: "In fiecare noapte, in jurul orei 23, dau drumul la crematoriu, iar mirosul este cumplit. Am facut demersuri la Consiliu, la Mediu, am fost la directorul spitalului, insa nu s-a facut nimic.

Suportam mirosurile astea de ani de zile, eu stau la etajul doi, insa pe caldurile astea, noi nu putem sta cu fereastra deschisa", a spus Calin Vasile, unul dintre locuitorii afectati.

Construit "din spirit de economie"

Cand a fost construit incineratorul, din "spirit de economie", cosul care trebuia sa asigure dispersia noxelor a fost redus la dimensiuni cu mult mai mici decat era stabilit in proiect. In plus, "cuptorul si arzatorul sunt depasite, ele nemaiputand face arderea completa.

De fapt, este impropriu spus "incinerator", deoarece este de fapt un cuptor la care nici macar nu se inchide bine usa", sustine Georgeta Barabas, fostul sef al Inspectoratului pentru Protectia Mediului din judetul Hunedoara.

Incineratorul din Deva nu corespunde din punct de vedere tehnic, deoarece nu asigura o ardere totala a deseurilor, afectand mai multe cartiere din Deva. In urma arderilor, se elibereaza cantitati mari de bioxid de azot si dioxina.

Actualul director al APM Hunedoara Elena Badescu sustine ca prelungirea autorizatiei de functionare a crematoriului este legala pentru ca in urma monitorizarilor calitatii aerului nu s-au inregistrat depasiri la substantele periculoase. Pe de alta parte, sefa APM recunoaste ca nu s-au facut masuratori in ceea ce priveste dioxina, una dintre substantele periculoase pentru locuitorii din zona.

Dioxina este o substanta toxica ce se produce in procesele naturale de ardere. Conducerea Spitalului Judetean Deva recunoaste ca incineratorul nu respecta normele tehnice, iar functionarea lui contravine Legii 137 din 1995, care prevede "utilizarea in cazul incinerarii deseurilor numai a instalatiilor omologate de catre autoritatile pentru protectia mediului si sanatate".