Aproximativ 2.000 de studenti originari din Republica Moldova si-au depus dosarele de candidatura sau intentioneaza sa isi depuna dosarele pentru admiterea in facultatile iesene. Cei mai multi fug de saracia si de coruptia generalizata de acasa.

Multi dintre basarabenii care au venit la Iasi si-au depus dosarele si in alte centre universitare din Romania. Tinerii spun ca in Romania, calitatea invatamantului este mai ridicata decat cea din Republica Moldova.

Ei spun pe de alta parte ca nu cunosc limba rusa suficient de bine pentru a putea concura cu succes la facultatile din Moscova sau Sankt Petersburg. Cei mai multi dintre tinerii basarabeni care vin sa studieze in Romania ar prefera sa se stabileasca aici.

Basarabenii spun ca situatia economica a romanilor este oricum mai buna decat cea a locuitorilor Republicii Moldova. Ei cred ca dupa aderarea la Uniunea Europeana, lucrurile se vor imbunatati si mai mult.

De altfel, multi dintre viitorii studenti basarabeni nu doresc sa se bazeze doar pe bursele oferite de statul roman. Ei spera sa isi gaseasca de lucru inca din timpul facultatii, pentru ca rudele lor din Basarabia sunt atat de sarace incat nu le pot oferi un sprijin prea consistent in timpul studentiei.

Un alt lucru care conteaza pentru tinerii basarabeni este faptul ca ar putea sa isi obtina mai rapid cetatenia romana, fie printr-o casatorie, fie prin stabilirea definitiva in Romania. Multi dintre tineri isi fac planuri de viitor si spun ca in curand Romania va avea nevoie de muncitori straini.

Ei sunt de parere ca basarabenii, vorbitori de limba romana, se vor putea adapta mai usor decatt ucrainienii sau chinezii.